Какво представлява CO-citation и ще се измести ли anchor text като фактор?

0

Какво представлява CO-citation и ще се измести ли anchor text като фактор?

С всяка една изминала година все повече SEO експерти са на мнение, че начинът на правене на SEO, такъв какъвто го познаваме до момента вече не работи. Повечето по-опитни оптимизатори са на мнение, че е необходимо да се въведат нови тактики, които са съобразени с новите ъпдейти на Google.

Но колкото повече нещата се променят, толкова повече те си остават същите. Да, връзките все още имат голямо значение за постигане на добър резултат в Google. Но някои други понятия, които на пръв поглед могат да изглеждат остарели – се съживяват.

CO-citation (или групово цитиране) в SEO беше гореща тема на разговор преди много години, когато Google въведе анти-спам ъпдейти, насочени към девалвиране на връзки от блог мрежи с ниско качество на съдържанието. Сега отново се заговаря за CO-citation, като този път дискусиите изместват фокуса от anchor text-а на връзката – към текста около връзката.

Google определено набират голяма скорост в алгоритъма си, когато става въпрос за определянето на дадена връзка – дали е сложена собственоръчно (произведена) или е придобита натурално (спечелена). Уебмастъри и SEO специалисти, които пострадаха през април 2012 (първият Пингвин ъпдейт), както и тези, които са пострадали сега (втори Пингвин ъпдейт) биха се опитали да приемат съветите ми за CO-citation.

Основни концепции за CO-citation

1. Пренасищане с Link Juice

Повечето уебмастъри и SEO-та се фокусират основно върху набавянето на връзки – по възможност придобити от авторитетни сайтове. Като цяло идеологията тук е – колкото повече входящи връзки от основни домейни (root domains), толкова повече трафик, толкова повече PageRank и по-добро класиране.

Това е така, но SEO-тата понякога забравят, че това линкване към един и същи сайт може да доведе до т.н. “пренасищене със сок”. Понякога хората забравят, че повечето изходящи връзки в един документ също са част от уравнението в алгоритъма. А да не говорим, че повече изходящи връзки към повече авторитетни сайтове допълнително засилва потребителското изживяване, което също е част от алгоритъма.

2. Добрите уебсайтове линкват към други добри сайтове

Да правим сами CO-citation не е сложно, но тук идва една анти-интуитивна идея, а именно, че трябва да сложим връзка към нашите преки конкуренти! И тук повечето нови и по-неопитни SEO-та спират да четат или да експериментират, защото за тях би било абсурд да сложат линк към сайт, който се опитват да задминат. За щастие по-старите (като опит) и интелигентни оптимизатори знаят за процеса CO-citation и нямат против да слагат връзки един към друг. Защото знаят, че за да получиш, трябва и да дадеш.

Да линкваш високо авторитетни и качествени сайтове е винаги положителен сигнал за Google. Номерът е да търсим авторитетни и релевантни източници, които не са ни преки конкуренти.

3. Ако линкваме лош сайт, това може да е сигнал, че и нашият сайт е лош и можем да си навредим

От друга гледна точка, ако в нашият CO-citation линкваме лоши и некачествени сайтове, това веднага може да е сигнал към Google. За тях е много лесно да проследят нискокачествени домейни (с нисък авторитет), които линкват към други нискокачествени домейни. По този начих се хващат всякакви линк мрежи.

4. Как точно изглежда CO-citation?

Номерът в CO-citation е да не показваме на Google кой сайт се опитваме да оптимизираме. Трябва да сложим нашата връзка все едно е “просто между другото там” и все пак да има защо да е там. Ето един пример:

Сайт А —> Сайт Б

Сайт А —> Сайт В

Това линкване би означавало, че сайт Б е в полза на сайт В. Защо?

Въпреки че няма връзка между сайт Б и сайт В, има преходни отношения въз основа на факта, че сайт А е поставил линкове към двата сайта. Ако сайт Б е изключително авторитетен, на преходен (транзитивен) принцип на CO-citation се предполага, че сайт В ще извлече печалба, просто защото сайт А линква и към двата. Или с малко по-прости думи – покрай сухото гори и мокрото.

5. Думите около връзките имат значение

Правени са редица SEO експерименти в които се взимат домейни, на тях се правят сайтове с определено съдържание. След това се прави CO-citation в съвсем други сайтове, а връзката която се слага към пробните домейни е произволна (например само името на домейна). Прави впечатление обаче, че текста който се пише съдържа думи, по които пробните домейни се класират след това! Това означава, че Google схваща основната тематика в дадена статия и придава смисъл на линка в нея.

Заключение

Да разберете смисъла на CO-citation може да бъде малко трудно за някои хора или поне в началото. Но основно трябва да запомните само няколко прости неща:

  • Линквайте свободно и към други авторитетни и релевантни сайтове в мрежата.
  • Не линквайте лоши сайтове.
  • Когато търсите входящи връзки не гледайте само авторитета на домейна и релевантността му. Проучете също така и към къде той линква. Ако има връзки към нискокачествени сайтове, Google може да сметне и вашият сайт за такъв.

Автор на статията е Андрей Димитров. Занимава се със SEO, в свободното си време вписва личен блог – w1ck3dgam3.com. Основател и автор е в един от най-качествените сайтове за ревюта Wickeble. Google+ профил на автора: https://plus.google.com/110360724743260604089

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*