10 SEO техники, които всеки уеб дизайнер трябва да прилага

1

10 SEO техники, които всеки уеб дизайнер трябва да прилага

ivo

Първият гост-автор в Lilacor.com

Повечето уеб дизайнери на свободна практика като мен са принудени да предлагат комплексни уеб дизайн услуги на клиентите си и да са кометентни в области, различни от уеб дизайна. Познанията по SEO оптимизация е едно от задължителните умения, които всеки уеб дизайнер трябва да владее. Въпреки това, много уеб дизайнери и фирми в бранша не обръщат голямо внимание на този аспект и създават сайтове, които не са с добре написан, “SEO friendly” код.

С тази статия ще се опитам да дам няколко полезни насоки.

1. Правете кода си по-красив и от самия Уеб дизайн

“Кодът е поезия” – пише на официалната страница на WordPress. Добре структурираният, валиден, семантичен код ще помогне на търсачките по-добре да индексират съдържанието на сайта ви, както и ще улесни бъдещите корекции по кода(в случай, че се наложат такива).

2. Не прекалявайте с ключовите думи

Ключовите думи трябва да присъстват в: url адреса, title тага в h1-h2 таговете, както и разбира се в самия текст. Не прекалявайте с използването им в коментари на html-a, в alt и в имената на id и class.

3. Избягвайте употребата на Flash

Това особенно важи за навигацията. Знам, че понякога е изкушаващо да се раздвижи малко сайта с Flash, но това не винаги е добра идея. Имайте предвид, че Flash не се индексира добре от търсачките и връзките ви няма да се проследят от ботовете.

4. Използвайте уникални заглавия – titles

Всяка една страница от сайта трябва да има уникално заглавие. Никога не използвате един и същ title таг на всички страници.

5. Не забравяйте за изображенията

Използвайте разумно alt атрибутите към всички изображения и накратко опишете в него какво има на снимката. Добре написаните alt тагове могат да ви донесат допълнителен трафик от Google Image Search.

6. Употреба на анкор текст

Правилната употреба на анкор текстовете е от изключителна важност за търсачките, затова винаги когато поставяте връзка към релевантно съдържание, използвайте дума, която да описва съдържанието. Например ако искате да поставите линк към статия за Photoshop е по-добре да използвате анкор – “научете повече за Photoshop”, отколкото само “научете повече”.

7. Не използвайте изображения вместо текст

Всички дизайнери се стремим сайтовете, които правим да изглеждат колкото се може по-красиви и привлекателни за потребителя. Това понякога означава да заменим текст, написан със стандартен шрифт с някое красиво изображение.  Избягвайте да използвате тази техника, защото търсачките не могат да четат изображения.

8. Използвайте разумно Ajax

Ajax е чудесен метод да раздвижите сайта си и е по-добрата алтернатива от Flash. Въпреки това не бива да се прекалява с javascript, защото съдържание генерирано с Ajax понякога се индексира по-трудно.

9. Бързо индексиране

За да помогнете на ботовете по-бързо да индексират сайта ви, поставете няколко релеванти връзки към него. Никога не го регистрирайте директно в Google, защото това понякога може да се окаже нож с две остриета.

10. URL адреси

Още при създаването на сайта уеднаквете типа на url адресите и се придържайте само към един тип. Имайте предвид, че за търсачките www.ivoivanov.net и ivoivanov.net са два различни адреса.

Автор: Ивайло Иванов – уеб дизайнер на свободна практика

Бел. авт. Използвам случая да благодаря на моя колега Ивайло за чудесната статия. Надяваме се, че тя ще бъде полезна както на колеги занимаващи се със SEO оптимизация, така и на уеб дизайнерите. Иво е и първият гост-автор в SЕО блога на Lilacor.

Благодаря ти, приятелю!

Comments

  • Николай Начев
    October 25, 2011

    Благодаря за чудесната статия. От нея научих много и разбрах къде са грешките ми при оптимизацията на сайта ми.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*