VPS хостинг – основни предимства

0

VPS хостинг – основни предимства

VPS или Virtual Private Server хостинг е вид хостинг услуга, при която един физически сървър е разделен на определен брой виртуални сървъри. По този начин един единствен сървър може да извършва работа колкото за няколко сървъра. За да може VPS хостингът да работи безпроблемно, всеки виртуален сървър е направен така, че може да функционира с независима операционна система.

VPS хостингът е най-подходящ за малки и средни бизнеси. Той има някои сериозни предимства пред останалите видове уеб хостинг. За крайния клиент основното предимство безспорно е възможността да намали разходите си за хостинг услуги без да му се налага да прави компромиси с някои функционалности, които ще са му необходими.

Тъй като един физически сървър е разделен на няколко на брой наети сървъри, разходите за хостинг ресурси са значително намалени. Един сървър контролира какво количество RAM памет, дисково пространство, процесорно време и т. н. се разпределя за всеки от виртуалните сървъри. По този начин всеки отделен нает сървър работи самостоятелно. За малки и средни бизнеси цената за нает сървър често може да се окаже непосилна и тук на помощ идва VPS хостингът.

Силата на VPS хостинга се състои именно в способността на виртуалния сървър да работи независимо, въпреки че реално физическият сървър е само един. Отделните наети сървъри, на които е разделен съответния физичеки сървър, могат да разполагат с различни, уникални по рода си ресурси. Тъй като виртуалните сървъри са отделени един от друг и работят практически самостоятелно, проблемите които могат да възникнат във всеки от тях няма как да засегнат останалите. В случай на срив в някой от наетите сървъри, другите ще продължат да функционират нормално.

В един VPS хостинг всеки сървър разполага със собствени ресурси. По този начин няма конкуренция между ресурсите му, което от своя страна означава, че VPS хостингът има способността да се справя с големи количества интернет трафик без това да влияе негативно на неговото цялостно представяне. Никой от наетите виртуални сървъри няма достъп до останалите дялове на физическия сървър, на който са разположени.

Всички тези предимства позволяват на всеки виртуален сървър да ползва свой собствен софтуер. Ако се случи така, че вирус или хакери нападнат някой виртуален сървър, това по никакъв начин няма да засегне останалите дялове на физическия сървър. Всеки виртуален сървър е напълно защитен и изолиран.

За разлика от споделения хостинг, където ресурсите на всеки сървър са поделени между отделните потребители, което води до забавяне на скоростта на трансфер на данните, при VPS хостинга обемът на трафика към един виртуален сървър не се отразява на трафика към останалите дялове на сървъра.

Заради тези предимства, повечето малки и средни бизнеси предпочитат да заплатят за VPS хостинг. Тези бизнеси най-често са твърде големи, за да се задоволят със споделен хостинг, но и не могат още да си позволят нает хостинг. За тях най-подходящото решение безспорно е VPS хостингът.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*