sem маркетинг

Маркетингът за търсещи машини (от англ. – Search Engine Marketing, съкратено SEO маркетинг) се превърна в нашумял и все по-често употребяван термин в интернет маркетинга.

В тази статия ще се спра по-подробно на точните дефиниции (определения), които се отнасят към нишата дигитален маркетинг и връзката й с уеб търсенето и Уеб маркетинга.

Какво е SEO маркетинг?

SEO маркетинг

Маркетингът за търсачки е по- известен със своята абревиатура – SEO маркетинг, затова оттук нататък ще използваме за по-кратко това съкращение.

Термините, които ще срещнете по-нататък в статията, са основополагащи.

Ако сте експерт в сферата на Интернет маркетинга, може би следващите редове няма да представляват интерес за вас, затова можете да ги прескочите. Все пак, съветвам читателите на този блог да четат статиите последователно, за да ги разберат максимално ясно.

SEО маркетингът е клон (подразделение) на т.нар. дигитален маркетинг. Неговите усилия са концентрирани в увеличаване на трафика към сайта ви (броят посетители), идващ от търсачките.

Освен това, Маркетингът за търсачки има пряка връзка с друг основен маркетингов показател – конверсията.

Конверсията представлява процентът посетители, които са се превърнали в купувачи.

Органичен трафик и онлайн видимост на сайта

Трафикът от търсачки се увеличава чрез повишаване на т.нар. Search engine visibility (видимоста в страниците с резултати на търсещите машини).

Видимостта в търсачките се отнася до позицията на вашия сайт в резултатите от търсенето за дадена ключова дума. Тази ключова дума се въвежда от Интернет потребителите в полето за търсене, за да получат желан от тях резултат.

Например, ако някой иска да намери и да си поръча SEO услуги, той ще се влезе в някоя търсачка (Google, Yahoo!, MSN и др.) и ще напише думата “SEO usligi” в полето за търсене.

Google ще отсее, в този случай, 11 милиона резултата (това са реални цифри, отнесени към момента на списването на тази статия). Ако продавате маркетингови услуги, вероятно вашият сайт ще присъства сред тези 11 000 000 резултати.

Тук всичко зависи от това къде точно, сред тези резултати, се намира сайтът ви.

Ако той е сред първите две страници с резултати, ще е много по-вероятно Google да пренасочи много посетители и клиенти към него. Ако, обаче, сте да речем на 50-та позиция, едва ли ще някой ще ви намери посредством някоя търсачка.

Заедно с броя и големината на вашите банери / рекламна мрежа, афилиейти и онлайн партньори, понятието SE видимост обхваща още по-широка концепция – уеб видимост (онлайн видимост).

Основните методи за провеждане на SEO маркетинг са два:

  1. SEO оптимизация
  2. Използване на реклама в Гугъл или Фейсбук реклама

Ако последвате горните два линка, ще прочетете повече за всеки от тези методи за промотиране на сайтове.

Основни видове онлайн реклама

А сега, още някои основни термини от сферата на SEO маркетинга.

Платеното включване в списъци и PPC рекламата на пръв поглед може би ще ви се сторят най-бързите методи за провеждане на SEO маркетинг, но това не е точно така.

Притежателите на уеб сайтове често предпочитат да отделят повече време за прилагане на различни SEO похвати, за да постигнат по-добри позиции за техните сайтове в Google.

1) Органично класиране в реултатите на Гугъл

Органичните резултати са тези, които получавате безплатно, т.е. когато създадете нова уеб страница и я качите в Интернет, след определен период от време ботовете на търсещата машина я откриват.

Това става или от само себе си (ботът сам намира страницата с течение на времето) или в следствие на добавянето на регистрация на сайт в търсачки. Накрая, когато ботът индексира уеб съдържанието, той включва сайта ви в индекса (базата данни) на съответната търсачка.

Оттук нататък, сайтът ви ще бъде откриваем посредством тази търсеща машина, когато потребителите търсят по дадена ключова дума, съдържаща се в страниците му. Придобити по този начин, вашите позиции в резултатите, се наричат резултати от органично търсене или за по-кратко – органични резултати.

2) Платена онлайн реклама

Платените резултати действат по различен начин.

Тук си плащате, за да включите своя сайт в индекса на търсачката. Освен това, много търсачки предлагат програми от типа “плати за представяне(от англ. – pay-for-performance).

Те действат по следния начин. Сайтът ви/ или негова текстова или банерна реклама/ се появяват в резултатите от търсенето по дадена ключова дума по ваш избор.

Това са т.нар. спонсорирани резултати (от англ. – sponsored results). В най-честия случай, ще трябва да си платите определена сума за всеки посетител, който е посетил сайта ви от тази търсачки, кликайки на тези реклами.

Едновременното усъвършенстване на двата SEM метода и тяхното оптимално съчетаване ще доведе до максимална откриваемост чрез търсачки (SE visibility).

Тъй като факторите постоянно се променят, SEO маркетинг специалистите трябва да посветят една голяма част от времето и усилията си, за да успеят да поддържат своя сайт в ТОП 10 на резултатите.

Каква е целта на маркетинга за търсачки?

Целта на SEM е не просто да се постигне оптимален баланс между органични и платени резултати, но и да се постигне максимална конверсия (брой посетители, които са се превърнали в лоялни клиенти).

В наши дни, SEM вече не разчита само на “голи” твърдения, че не трафикът е от основно значение, а колко таргетиран (насочен) и конвертируем е той.

Начинът, по който трафикът ви се конвертира, също е от голямо значение. Всъщност, това е по-важно дори от позициите, които сайтът ви заема в търсачките.

Например, вашите позиции в търсещите машини могат да са по-лоши от тези на вашите конкуренти, но въпреки това процентът на посетителите, които се превръщат във ваши реални клиенти, може да е в пъти по-висок от този на конкуренцията.

Основни SEO маркетинг методи

В заключение, този вид маркетинг има следните 3 основни цели:

  1. Подобряване на уеб видимостта на сайта и привличане на по-голям трафик към него;
  2. Подобряване качеството на трафика – спечелване на високи позиции за ключовите думи, които ще привлекат посетители с най-висок процент конверсия;
  3. Подбор на ключови думи, чиито принос към сайта е най-голям.

Основните методи, използвани за постигане на целите на SEO маркетинг, са три:

  1. SEO за органични резултати
  2. Bid Management (управление на разходите) за платени резултати
  3. Уеб анализ – и за двете.

1. Search Engine Optimization

SEO включва извършване на промени по HTML кода на вашите уеб страници и цялостната структура на сайта.

Това се прави с цел, когато ботът (паякът) на някоя търсачка го “прочете” да “разбере”, че съдържанието му е релевантно (обвързано) с ключовите му думи и да го позиционира на по-високи позиции в SERP (от англ. – Search engine results page, т.е. страници с резултати от търсенето).

SEO-то също така се занимава с начините, по които можете да увеличите трафика към сайта си, както и своята линк популярност, т.е. броят линкове от други качествени сайтове, водещи към вашия сайт.

Това е важно, защото повечето търсачки отчитат линк популярността като един от най-важните SEO фактори.

2. Bid Management

Управлението на разходите се занимава с контрол на разходите, т.е. средствата, които харчите, за да поддържате високи позиции на сайтовете си посредством спонсорирани резултати.

Обикновено, всеки се опитва да открие най-добре конвертиращите се ключови думи и групи от ключови думи, за да вложат повече финансови средства в тях. Едновременно с това, е добре да опитвате да ограничавате разходите за ключови думи, които не ви докарват достатъчен трафик.

Винаги е за предпочитане да отделяте повече време да подобрявате резултатите от органичното търсене. Това ще ви спести средства от рекламни кампании, тъй като основният ви трафик ще идва по естествен начин – чрез търсачките.

До спонсорирани резултати е добре да се прибягва, когато конкуренцията в дадена маркетингова ниша е голяма и позиционирането в ТОП 10 на органичните резултати е много трудно.

3. Уеб анализ

Уеб анализът (съкратено УА) има отношение към извличането на информацията, нейното анализиране и последващо използване.

Това се прави с цел да изградите профил на посетителите си (техен поведенчески модел), да разберете как ви откриват те. Също каква е ефективността на рекламната ви и маркетингова стратегия, тази на реферал сайтовете ви, какъв е процентът на конверсията и т.н.

Всичко това, взето заедно, оформя т.нар. eCommerce информация за вашия сайт.

В заключение

Нека обобщим всичко научено дотук в 2 основни точки:

1. Маркетингът за търсачки обединява всички усилия, насочени към повишаването на уеб видимостта и откриваемостта на сайта ви;
2. Той се занимава с органичните и спонсорираните резултати в търсачките;
3. SEM обединява в себе си методите за SEO, управление на разходите и уеб анализа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *