SEO оптимизация на сайт за търсачки: Какво е SEO? Видове оптимизация за Google

Като една от най-старите и доказани SEO фирми в България, считаме за задължително да напишем тази статия на тема SEO оптимизация. Тук ще разкажем подробно какво включва едно оптимизиране на сайт за търсещи машини и как се прави СЕО оптимизация на сайт за търсачката Гугъл, стъпка по стъпка.

И така, замисляли ли сте се, че…

Една SEO оптимизация на сайт за търсачки работи за бизнеса ви 24/7

Вашият уебсайт е единственият продавач във вашия бизнес, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

С течение на времето все повече бизнес се прави онлайн. Това значи, че уебсайтът ви е първото впечатление, което клиентите ви получават за Вашата компания.

Имайки предвид, че 88% от хората едва ли ще се завърнат на сайта ви след лошо първо впечатление, Вашето уеб присъствие и представяне оказват директно влияние на бизнеса Ви. Тук на помощ идва услугата SEO оптимизация на сайт.

За да избегнете лошото или непрофесионално първо впечатление, е от изключителна важност сайтът ви да е оптимизиран за безупречно потребително преживяване (от англ. език – User Experience).

Това ще ви гарантира, че Вашите потенциални клиенти ще се завръщат на него отново и отново. Сега нека дадем дефиниция на понятието SEO (оптимизиране на сайтове за търсачки).

Какво означава Google оптимизация на сайт? Какво включва една SEO оптимизация? Как да използваме специални техники, за да се представя сайта ни по най-добрия възможен начин в търсачките?

Какво е SEO оптимизация на сайт?

Да започнем с кратко обяснение какво е SEO оптимизация. Този термин произлиза от английски език – „Search Engine Optimization“ или в превод на български език – оптимизация за търсачки. 

Това са набор от комплексни техники, с които се подобрява класирането на даден уеб сайт в Гугъл и другите търсещи машини, като така се подобрява неговата онлайн видимост и се повишава неговия органичен (безплатен) трафик.

Най-популярната търсачка в света Google стана много „по-интелигентна“ с течение на времето и за челно класиране в SERP (страниците й) трябва да са налице много SEO фактори.

 

евтина SEO оптимизация

Google алгоритъмът вече може да преценява какво точно се крие зад даден текст, а зад текста и намерението на потребителя.

Поради тази причина няма точно определена схема или гарантирано работеща техника за СЕО оптимизация за търсачки. SEO правилата се променят, затова и оптимизацията на сайтовете претърпява постоянни и много динамични промени.

В зависимост от различните методи на оптимизация на сайтове, тя се дели на два основни клона: вътрешна SEO оптимизация (on-page SEO) и външна SEO оптимизация (off-page SEO). 

След като обяснихме какво е SEO оптимизация на сайт за Google, нека разгледаме всеки от 3-те видове SEO.

Какво е вътрешна SEO оптимизация (On-page SEO)?

Това са дейностите върху самия сайт, които са изцяло под Ваш контрол. On-page SEO оптимизация на сайт е процесът на оптимизиране на уеб страниците от даден сайт, за да се класира по-високо по дадени ключови думи и да получава повече органичен трафик.

Тук се включва оптимизирането на уеб елементи като заглавия, МЕТА тагове и съдържание с цел да задоволяват максимално добре на намерението на търсещите потребители по избраните ключови думи и фрази. 

Друг аспект от On-page SEO е т. нар. техническа СЕО оптимизация. Тя включва подобряване на скоростта на зареждане на страниците, справяне с дублирано съдържание, обхождане, индексация и други технически аспекти на SEO.

Какво означава понятието външна SEO оптимизация (Off-page SEO)?

Вътрешната SEO оптимизация на сайт за Google е много важна, но сама по себе си тя не е достатъчна. Нужно е да работи по сайта и „отвън“. Затова на ход идва и Off-page SEO или т.нар. линк билдинг. Той представява изграждането на силни и тематични линкове (връзки) от други сайтове към Вашия.

Също като при хората, които търсят добър професионалист и изслушват различни мнения, така и при сайтовете препоръките от авторитетни източници играят огромна роля за класирането в Гугъл.

Наличието на множество релевантни и качествени линкове към Вашия сайт показват на търсещите машини, че той заслужава да се счита за авторитет в своята ниша.

Това е раздел на SEO оптимизацията, който представлява набор от техники и прийоми, в това число:

Off-page SEO оптимизация (още известна като линк билдинг) се отнася към всички действия, които се случват извън Вашия уебсайт. Те имат отношение към класирането на сайта в страниците с резултати от търсенето (от англ. език SERP – Search Engine Result Pages), за да влияят на начина, по който потребителите откриват и взаимодействат с Вашето съдържание.

Off-page SEO оптимизация на сайт е стратегия за повишаване на популярността и авторитета на дадей сайт. В комбинация с on-page SEO и техническото SEO, off-page SEO оптимизцията може да Ви помогне да постигнете целите си по отношение на видимист в търсачките, обхождане, индексация, онлайн трафик и конверсии.

Off-page SEO (още позната като линк билдинг) се стреми да подобри възприемането на уеб сайта, както в очите на неговите посетители, така и на търсещите машини, посредством:

• Expertise (Експертиза)
• Experience (Опит)
• Authoritativeness (Авторитет)
• Trustworthiness (Доверие)
• Relevance (Тематичност)
• Popularity (Популярност)

Накратко, когато популярен и авторитетен уеб сайт и автори поставят линк към Вашия сайт, това е един своеобразен глас в полза на неговата полезност и качество. Търсачките като Гугъл и потребителите считат това за сигнал относно полезността на сайта Ви и че заслужава да бъде по-лесно откриваем и посещаван в интернет пространството.

Тези линкове могат да бъдат заслужавани, поисквани или заплащани, но крайната им цел е една – да помогнат в SEO оптимизирането на сайта Ви и спечелването на по-добри позиции в Гугъл и повече органичен трафик.

Значение на добрата СЕО оптимизация за Google за бизнеса

Нека започнем оценка на това колко е важно SEO, която си остава най-ефективната маркетингова стратегия за увеличаване на онлайн трафика на всеки уебсайт.

Успешната SEO оптимизация на уеб сайт за търсачки се превръща във все по-голямо предизвикателство. Особено в силно конкурентни индустрии, където голям брой брандове продължават да се стремят към все по-голям пазарен дял.

Ясно е, че брандовете, които инвестират в качествена СЕО оптимизация и са в състояние да си осигурят стабилно класиране на сайтовете си на първа страница в Гугъл, ще постигнат сериозно конкурентно предимство.

Това ни води до променящото се поведение на клиентите, което еволюира значително с невероятния растеж и на уеб пространството.

По-конкретно, потребителите са все по-склонни да търсят, да се интересуват и купуват стоки онлайн. Това е така, защото те се възползват от мрежата и нейните инструменти, за да търсят ключови точки от информацията.

Например, те сравняват суми и проверяват наличности изцяло онлайн. Това се потвърждава и от статистиката – повече от 3,5 милиарда търсения на ден само в търсачката Google.

Следователно брандовете, които се позиционират добре в резултатите от органичното търсене на Google по отношение на ключови думи и фрази, са в идеална позиция да образоват клиентите си.

Те могат да се конкурират за техния бизнес, като същевременно изграждат основи на доверие и създават потенциал за дългосрочни взаимоотношения.

И всичко това, благодарение на доброто SEO оптимизиране на техните сайтове.

Какво включва процесът на оптимизиране на сайтове за търсачки?

Под оптимизация на сайт за търсачки се разбира процесът на подобряване представянето на даден уебсайт по отношение на: органичен трафик, конверсии и ползваемост.

Въпреки, че може да имате много ключови показатели за ефективност (от англ. език KPIs) и цели на оптимизацията, главната цел на една СЕО оптимизация на сайт за Google е винаги една и съща.

Тя е да гарантирате, че вашия уебсайт осигурява едно гладко и безпроблемно дигитално преживяване.

По този начин вие ще създадете най-добрата конвертираща среда за вашите онлайн посетители и те ще се превръщат в доволни, завръщащи се клиенти.

Управляването и поддържането на един уебсайт изисква постоянни усилия, за да може той да се навигира лесно, а съдържанието му да е релевантно и ангажиращо.

Това може да ви изглежда като огромно усилие, особено ако сайтът ви е голям и сложен или имате няколко уебсайта.

Ето защо мисля, че е по-добре да разделя дейностите за SEO оптимизиране на сайтове за търсачки на няколко области.

Изпрати запитване за SEO оптимизация на сайт!

Ако вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша, пишете ми още сега!

Кратка форма

4 Ползи от SEO оптимизация на сайтове за Google

С всички начини, по които можете да оптимизирате своя сайт, ползите са много. Ето само няколко от ползите от качественото оптимизиране на сайтове за търсачки:

Довежда онлайн трафик с по-висок продажбен потенциал

SEO оптимизиране на съдържанието на един сайт и техническата му оптимизация за Гугъл улеснява потребителите да намират вашето съдържание органично през търсещите машини.

Увеличава приходите, чрез по-добра конверсия на трафика

Увеличения органичен трафик води до по-добри шансове Вашите лийдове (потенциални клиенти) да конвертират (се превърнат) в реални купувачи.

Повишава онлайн видимостта и познаването на бранда

Друга полза от увеличеният трафик е, че той ви дава възможност за опознаване на вашия бранд и свързването му с правилната аудитория чрез тематично (релевантно) съдържание.

Подобрява онлайн репутацията и цялостното усещане за бранда

С последователната политика да поставяте винаги преживяването на клиента (UX) на първо място вие също така подобрявате вашата бранд репутация.

Вашият уебсайт е продължение на бранда Ви! Следователно едно положително преживяване на вашите онлайн посетители може да ви помогне да спечелите нови лоялни клиенти.

Какви са предизвикателствата пред оптимизация на сайтове за търсачки?

Оптимизацията на сайт за търсачки не е еднократен процес с бързи резултати. Тя е продължителен процес, които отнема време, за да се видят пълните резултати. Затова винаги е добра идея да поръчате професионални SEO услуги.

Планирането и поддръжката на СЕО оптимизацията на един сайт може да бъде доста времеемко. Въпреки, че има много инструменти за оптимизатори, които да ви помагат, бюджетът за тях може бързо да набъбне.

Някои аспекти от оптимизацията на сайтове за търсещи машини са технически и изискват експертни познания.

Може да имате късмет да разполагате с необходимите технически познания, но може да се наложи и да наемете програмист с познания в оптимзиирането на сайтове за търсачки, за да ви помогне.

Запомнете, че оптимизацията на един сайт никога не спира. Ето защо е особено важно да набележите ясен дългосрочен план на действие, който да е базиран на приоритети.

post online

Трите стълба на всяка SEO оптимизация на сайт

Тъй като има много начини за СЕО оптимизация на уеб сайт за може да се окаже трудно да проследите всеки аспект на оптимизацията за търсачки, както потоделно, така и заедно.

За да направим нещата по-лесни за разбиране, можем да категоризираме дейностите по оптимизиране на сайт за търсачките в три основни стълба. Те са опит, растеж и защита.

Да разгледаме всеки един от тези стълбове на SEO оптимизацията на сайтове.

Опит

Опитът включва практики за SEO оптимизация, които директно засягат преживяването на потребителите (user experience) и как те взаимодействат с уебсайта. Това са дейности от рода на оптимизация на съдържанието, мобилна оптимизация, достъпност и представяне на сайта.

Растеж

Стълбът растеж включва области, които имат отношение към ангажирането на правилната аудитория. Той има за цел да повиши видимостта, трафика и приходите от уебсайта. Тук се включват също оптимизация за търсещи машини и оптимизация за конверсии.

Защита

Третият стълб се нарича „Защита“. Той включва тези аспекти от оптимизацията на сайта за търсачки, които засягат защитата на потребителските права, поверителност и защита на данните. Тук спада и защитата от негативна SEO оптимизация, т.е. когато сайтът ви е обект на атака с лоши линкове.

Има много области от един сайт, които могат да се оптимизират. И докато някои от тях се припокриват, всички трябва да работят в една посока – оптимално потребителско преживяване (UX).

Ето кои са основните 10 от тях:

 1. SEO оптимизация на сайт – гарантира, че сайтът и съдържанието му са оптимизирани за търсачките, за да може той да се класира на първа страница в Гугъл по тематичните за него ключови думи.
 2. Техническо представяне на сайта – подобряване на скоростта на зареждане на страниците на сайта за по- добро потребителско преживяване
 3. Хостинг – оптимално управление на хостинг ресурсите с цел оптимизация на използването на базата данни за подобряване на скоростта на сайта
 4. Мобилна оптимизация – гарантира добро уеб преживяване на потребителите с малки екрани като таблети и смартфони.
 5. Дизайн и оптимизация на потребителското преживяване (UX) – отговаря за подобряване на това как изглежда уебсайта, как посетителите навигират из него и гарантира, че той предоставя гладко и безпроблемно навигиране из него.
 6. Оптимизация на конверсиите (CRO) – спомага за увеличаването на процента от трафика, който се превръща в абонати и клиенти.
 7. Персонализация – свързва ви с потребителите посредством къстъмизиране на тяхното преживяване, според нуждите им
 8. Интернационализация – оптимизира преживяването на посетителите според държавата, от която идва трафикът. По този начин се гарантира, че всяка аудитория ще получи релевантна информация базирана на техния регион
 9. Достъпност – гарантира, че всички потребители, включително инвалиди и такива, които използват различни технологии за асистенция, като екранни четци, да могат да ползват сайта с лекота
 10. Оптимизация на съдържанието – създаване и подобрение на съдържанието така, че то да бъде информативно, тематично, съвместимо с посланията на бранда, достъпно за обхождане от ботовете на търсачките и съвместимо с помощните технологии

И така, време е да обясним как се прави SEO оптимизация на уеб сайтове. Назависимо от това на коя сфера от оптимизацията на сайтове се фокусирате, процесът на оптимизиране на сайтове за търсачки следва едни и същи стъпки.

За да оптимизирате представянето на един сайт трябва да разберете как неговите потребители взаимодействат с него в момента.

Правете тестове и редовни одити на сайта в различните области изброени по-горе – оптимизация, достъпност или потребителско преживяване (UX).

Започнете със следните стъпки, когато извършвате SEO оптимизация:

 1. Анализ на резултатите и одит доклад, който има за цел да открие области, които имат нужда от оптимизация
 2. Дефинирайте очакваните резултати и се уверете, че те са в съответствие с наличните ресурси
 3. Потвърдете своите приоритети сред областите, на които искате да наблегнете
 4. Запретнете ръкави и започнете същинската СЕО оптимизация на сайт за търсачките
 5. Следете постоянно своя прогрес и адаптирайте дейностите както е необходимо
 6. Провеждайте рутинни тестове и одити, за да сте сигурни, че не сте се отклонили от курса си, докато сайтът ви се развива

Ако оптимизирате съдържание, дизайн и потребителско преживяване, отбележете, че трябва да извършите известна подготвителна работа преди да преминете към изпълнението на тези стъпки.

Първо дефинирайте своите идеални клиенти и начертайте идеалното потребителско пътешествие.

5 причини да избягвате „евтина“ или „изгодна“ SEO оптимизация?

Имайки предвид казаното по-горе, е трудно да се постави под въпрос ефективността на висококачествената СЕО оптимизация на сайт в дигиталната ера.

Всъщност това, че продължава да расте броя на милениъли, които са технологично грамотни и разбиращи (които също са и отговорни за 54% от всички онлайн покупки през 2021 г.).

Като доминираща потребителска демографска група тя само ще послужи само за увеличаване на нуждата от дигитален маркетинг и SEO оптимизация в краткосрочен план.

Това се случва, именно с тази група, известна с желанието си да изследва продуктите независимо и да подбира тяхно собствено съдържание.

Нивото на изпълнението е ключово, ако искате да се възползвате от подобни тенденции и да използвате оптимизацията за търсачки успешно за бизнеса си.

Това означава, че трябва да инвестирате във висококачественa СЕО оптимизация, вместо да се опитвате да намалите разходите по това финансово перо.

Ако все още не сте сигурни, ето 5 убедителни причини да избягвате евтината и прекалено достъпна SEO оптимизация цена.

Заключение за SEO оптимизация на сайт за Гугъл

Ние разбираме защо евтината SEO оптимизация на сайт е привлекателна в настоящия бизнес и икономически климат. Обаче е важно бизнесът да се придържа към основното правило – приоритизиране на добавената стойност пред разходите.

Всъщност това е още по-важно в случая с една СЕО оптимизация. Там сумата, която харчите, и професионалистът, на който се доверите, ще имат пряко отношение към резултатите, които ще постигнете.

Добрата и ефективна СЕО оптимизация на сайт никога не трябва да бъде евтина. Това е така, защото ключови фактори като създаване на висококачествено съдържание и изграждане на авторитетни линкове, изискват много време и усилия, както и пари.

Надявам се, че съм ви убедил да дадете приоритет на висококачествената SEO оптимизация пред евтината такава в бъдеще.

Това ще ви даде достъп до изключително качество и дългосрочни нарастващи резултати, за които вашият бизнес копнее. Същевременно ще ви позволи да оптимизирате ключов процент от разходите си за маркетинг.

Направи запитване за SEO оптимизация!

Ако вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша, пишете ми още сега!

Кратка форма
Полезни връзки
Последни публикации

© 2023 lilacor.com | всички права запазени