SEO оптимизация на сайт за търсачки: Какво е SEO? Видове оптимизация за Google

Като една от най-старите и реномирани SEO агенции в България, считаме за задължително да напишем тази статия на тема SEO оптимизация. 

Тук ще разкажем подробно какво включва едно оптимизиране на сайт за търсещи машини и как се прави СЕО оптимизация на сайт за търсачката Гугъл, стъпка по стъпка.

И така, замисляли ли сте се, че…

Една SEO оптимизация на сайт за търсачки работи за бизнеса ви 24/7

Вашият уебсайт е единственият служител във Вашата фирма, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Без почивка!

В днешно време все повече бизнес се прави онлайн. Това значи, че уебсайтът ви е първото впечатление, което клиентите ви получават за Вашата компания.

Знаете ли, че 88% от хората едва ли ще се завърнат на сайта ви след лошо първо впечатление? Вашето онлайн присъствие и представяне оказват директно влияние на бизнеса Ви. И точно тук на помощ идва науката наречена SEO оптимизация на сайт.

За да избегнете лошото или непрофесионално първо впечатление, е от изключителна важност сайтът ви да е оптимизиран за безупречно потребително преживяване (от англ. език – User Experience). Това ще Ви гарантира, че Вашите потенциални клиенти ще се завръщат на него отново и отново. 

Първо нека дадем дефиниция на понятието SEO (оптимизиране на сайтове за търсачки) и да отговорим на следните 3 въпроса.

 • Какво е SEO оптимизация на сайт? 
 • Как се прави SEO оптимизация? 
 • Какви SEO техники да прилагаме, за да се класира сайтът ни най-високо в търсещите машини?

Какво е SEO оптимизация на сайт?

Да започнем с кратък отговор на въпроса какво е SEO оптимизация. Този термин произлиза от английски език – „Search Engine Optimization“ или в превод на български език – оптимизация за търсачки. 

SEO представлява набор от комплексни техники, с които се подобрява класирането на уеб сайтовете в Гугъл и другите търсещи машини, като така се подобрява неговата онлайн видимост и се повишава неговия органичен (безплатен) трафик.

Най-популярната търсачка в света Google стана много „по-интелигентна“ с течение на времето и днес за челно класиране в SERP (страниците с резултати) вече трябва да са налице над 200 фактори за класиране.

 

евтина SEO оптимизация

Google алгоритъмът вече може да преценява какво точно се крие зад дадено текстово съдържание, а зад всеки текст и намерението на потребителя (search intent).

Поради тази причина няма точно определена схема или гарантирано работеща техника за СЕО оптимизация за търсачки. SEO правилата се променят, затова и оптимизацията на сайтовете претърпява постоянни и много динамични промени.

В зависимост от различните методи на оптимизация на сайтове, тя се дели на два основни клона: вътрешна SEO оптимизация (on-page SEO) и външна SEO оптимизация (off-page SEO). 

След като обяснихме какво е SEO оптимизация на сайт за Google, нека разгледаме всеки от видовете SEO.

Какво е вътрешна SEO оптимизация на сайт (On-page SEO)?

Вътрешно SEO наричаме всички дейности, които се извършват върху самия сайт, които са изцяло под наш контрол. On-page SEO оптимизация на сайт е процесът на оптимизиране на уеб страниците от даден сайт, за да се класира по-високо в Гугъл по дадени ключови думи и да получава повече органичен трафик.

В on page SEO оптимизацията се включва оптимизирането на уеб елементи като заглавия, МЕТА тагове и съдържание с цел да отговарят максимално добре на намерението на търсещите потребители по използваните от тях ключови думи и фрази. 

Друг аспект от On-page SEO е т.нар. техническа СЕО оптимизация. Тя включва подобряване на скоростта на зареждане на страниците, справяне с дублирано съдържание, обхождане, индексация и други технически аспекти на SEO.

Какво е външна SEO оптимизация на сайт (Off-page SEO)?

Вътрешната SEO оптимизация на сайт за Google е много важна, но сама по себе си тя не е достатъчна. Необходимо е да работи по уеб сайта и „отвън“. 

Затова тук на помощ идва външната оптимизация (Off-page SEO) или още известна като линк билдинг. Тя представява изграждането на авторитетни и тематични линкове (входящи връзки) от други сайтове към Вашия.

Също като при хората, които търсят добър професионалист и търсят различни мнения и онлайн ревюта, така и при сайтовете, препоръките от авторитетни източници играят огромна роля за класирането на първа страница в Гугъл.

Наличието на множество релевантни и качествени линкове към Вашия сайт показват на търсещите машини, че той заслужава да се разглежда като авторитетен ресурс в своята ниша.

Това е раздел на SEO оптимизацията, който представлява набор от техники и прийоми, в това число:

Off-page SEO оптимизация (още известна като линк билдинг) се отнася към всички действия, които се случват извън Вашия уебсайт. 

Те имат отношение към класирането на сайта в страниците с резултати от търсенето (от англ. език SERP – Search Engine Result Pages), за да влияят на начина, по който потребителите откриват и взаимодействат с Вашето съдържание.

Off-page SEO оптимизация на сайт е стратегия за повишаване на популярността и авторитета на дадей сайт (domain authority или domain rating). 

В комбинация с on-page SEO и техническото SEO, off-page SEO оптимизацията може да Ви помогне да постигнете целите си по отношение на по-добрата видимост на сайта Ви в търсачките, неговото обхождане, индексация, онлайн трафик и конверсии.

Техниките от Off-page SEO имат за цел да подобрят възприемането на уеб сайта, както в очите на неговите посетители, така и на търсещите машини, посредством:

• Expertise (Експертиза)
• Experience (Опит)
• Authoritativeness (Авторитет)
• Trustworthiness (Доверие)
• Relevance (Тематичност)
• Popularity (Популярност)

Накратко, когато популярен и авторитетен уеб сайт и уважавани автори поставят линк към Вашия сайт, това играе ролята на своеобразен глас в полза на неговата полезност и качество пред търсещите машини. 

Търсачката Гугъл виждат, че потребителите считат това за положителен сигнал за полезността на сайта и че той заслужава да бъде по-лесно откриваем и посещаван в интернет пространството.

Тези входящи линкове могат да бъдат заслужавани, поисквани или заплащани, но крайната им цел е винаги една. Тя е да помогнат в SEO оптимизирането на сайта Ви и класирането му на първа страница в Гугъл и спечелването на повече органичен трафик.

Значение на добрата оптимизация за Google за Вашия бизнес

Нека започнем с оценка на това колко е важно SEO за всеки бизнес, и защо си остава най-ефективната маркетингова стратегия за увеличаване на безплатния онлайн трафик на един уебсайт.

Успешната SEO оптимизация на уеб сайт за търсачки се превръща във все по-голямо предизвикателство през 2023 г. Особено в силно конкурентни индустрии, където голям брой брандове непрекъснато се борят за все по-голям пазарен дял.

Ясно е, че компаниите, които инвестират в качествена СЕО оптимизация и са в състояние да си осигурят стабилно класиране на сайтовете си на първа страница в Гугъл, ще постигнат сериозно конкурентно предимство пред останалите.

Да не забравяме и за постоянно променящото се поведение на потребителите, което еволюира значително с бурния растеж на уеб пространството.

По-конкретно, потребителите са все по-склонни да търсят информация и да купуват стоки и услуги онлайн. Това е така, защото те се възползват от уеб мрежата и нейните инструменти, за да откриват мнения, препоръки и ревюта за продукти и услуги, от които се интересуват.

Например, огромна част от сърфиращите в интернет потребители сравняват цени и проверяват наличности изцяло онлайн. Това се потвърждава и от статистиката – повече от 3,5 милиарда търсения на ден се регистрират само в търсачката Google.

Следователно брандовете, които се позиционират добре в резултатите от органичното търсене на Google, по отношение на най-търсените и продаващи ключови думи и фрази, са в идеална позиция да образоват клиентите си и да ги убедят, че трябва да им станат клиенти.

Те могат да се конкурират, за да ги слечелят за клиенти, като същевременно изграждат основи на доверие и създават потенциал за дългосрочни взаимоотношения. И всичко това, благодарение на добрата оптимизация и онлайн присъствие на техните сайтове.

Какво включва процесът на оптимизиране на сайтове за търсачки?

Под оптимизация на сайт за търсачки се разбира процесът на подобряване представянето на даден уебсайт по отношение на: органичен трафик, конверсии и ползваемост.

Въпреки, че може да имате много ключови показатели за ефективност (от англ. език KPIs) и цели на оптимизацията, главната цел на една СЕО оптимизация на сайт за Google е винаги една и съща.

Тя е да гарантирате, че Вашия уебсайт осигурява едно гладко и безпроблемно дигитално преживяване.

По този начин вие ще създадете най-добрата конвертираща среда за Вашите онлайн посетители и те ще се превръщат в доволни, завръщащи се клиенти.

Управляването и поддържането на един уебсайт изисква постоянни усилия, за да може той да се навигира лесно, а съдържанието му да е релевантно и ангажиращо.

Това може да ви изглежда като огромно усилие, особено ако сайтът ви е голям и сложен или имате няколко уебсайта.

Ето защо мисля, че е по-добре да разделя дейностите за SEO оптимизиране на сайтове за търсачки на няколко области.

Запитване за SEO оптимизация на сайт!

Ако вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша, пишете ни още сега!

Кратка форма

Ползи от SEO оптимизация на сайтове за Google

Ползите от една добре изпълнена SEO оптимизация са много. Ето само няколко от предимствата от качественото оптимизиране на сайтове за търсачки:

Привлича онлайн трафик с по-висок продажбен потенциал

SEO оптимизиране на съдържанието на един сайт и техническата му оптимизация за Гугъл улеснява потребителите да намират Вашето съдържание безплатно през търсещите машини.

Увеличава печалбите Ви, чрез качествен трафик, който конвертира отлично

Увеличеният органичен трафик води до по-добри шансове Вашите лийдове (запитвания) да конвертират (се превърнат) в реални купувачи.

Повишава онлайн видимостта и разпознаването на бранда

Друга полза от увеличения трафик е, че той Ви дава възможност да популяризирате бранда си и да го свързвате с правилната целева аудитория чрез тематично (релевантно) съдържание.

Подобрява онлайн репутацията и цялостното усещане за бранда Ви

С последователна политика да поставяте винаги преживяването на клиентите (UX) на първо място Вие подобрявате и своята бранд репутация.

Вашият уебсайт е продължение на бранда Ви! Следователно едно положително преживяване на Вашите онлайн посетители може да ви помогне да спечелите нови лоялни клиенти.

Какви са предизвикателствата пред оптимизация на сайтове за търсачки?

Оптимизацията на един уеб сайт за търсачките не е еднократно действие с бързи резултати. Тя е продължителен процес, които отнема време, за да се видят осезаеми резултати и да усетите пълната сила на SEO. Затова винаги е добра идея да поръчате професионални SEO услуги, които ще Ви спестят много време и пари в дъогосрочен план.

Планирането и поддръжката на СЕО оптимизацията на един сайт може да бъде доста трудо- и времеемко занимание. Въпреки, че има много инструменти за SEO оптимизатори, които да ви помагат, бюджетът за тях може бързо да набъбне.

Имайте предвид, че някои аспекти от оптимизацията на сайтове за търсещи машини са доста технически и често изискват експертни познания по HTML код и програмиране.

Може да имате късмет да разполагате с необходимите технически познания, но може да се наложи и да наемете програмист с познания в оптимзиирането на сайтове за търсачки или SEO експерт, за да ви помогне.

Запомнете, че оптимизацията на един сайт никога не спира. Ето защо е особено важно да набележите ясен дългосрочен план на действие, който да е базиран на приоритети.

post online

Трите стълба на всяка SEO оптимизация на сайт

Тъй като има много начини за СЕО оптимизация на уеб сайт, може да се окаже трудно да проследите всеки аспект на оптимизацията за търсачки, както потоделно, така и заедно. 

За да направим нещата по-лесни за разбиране, можем да категоризираме дейностите по оптимизиране на сайт за търсачките в три основни стълба. Те са опит, растеж и защита.

Да разгледаме всеки един от тези стълбове в процеса на SEO оптимизация на сайт.

Преживяване

Тук се включват практики за SEO оптимизация, които директно засягат преживяването на потребителите (user experience) и как те взаимодействат с уебсайта. Това са дейности от рода на оптимизация на съдържанието, мобилна оптимизация, достъпност и цялостно представяне на сайта.

Растеж

Стълбът растеж включва области, които имат отношение към ангажирането на правилната аудитория. Той има за цел да повиши видимостта, трафика и приходите от уебсайта чрез методите на SEO. Тук влизат също оптимизация за търсещи машини и оптимизация за конверсии.

Защита

Третият стълб се нарича „Защита“. Той включва онези аспекти от оптимизацията на един сайт за търсачки, които засягат защитата на потребителските права, данните и поверителността. Тук спада и защитата от негативна SEO оптимизация, когато сайтът е обект на хакерска атака с лоши линкове.

Има много области от един уеб сайт, които могат да се оптимизират. И докато някои от тях се припокриват, всички трябва да работят в една посока – оптимално потребителско преживяване (UX).

Ето кои са основните 10 от тях:

 1. SEO оптимизация на сайт – гарантира, че сайтът и съдържанието му са оптимизирани за търсачките, за да може той да се класира на първа страница в Гугъл по тематичните за него ключови думи.
 2. Техническо представяне на сайта – подобряване на HTML кода и скоростта на зареждане на страниците на сайта за по- добро потребителско преживяване.
 3. Хостинг – оптимално управление на хостинг ресурсите с цел оптимизация на използването на базата данни за подобряване на скоростта и цялостното представяне на сайта
 4. Мобилна оптимизация – гарантира доброто преживяване на ползвателите на мобилни устройства като таблети и смартфони.
 5. Дизайн и оптимизация на потребителското преживяване (UX) – отговаря за подобряване на това как изглежда уебсайта и как посетителите навигират из него, както и гарантира, че той предоставя гладко и безпроблемна навигация.
 6. Оптимизация на конверсиите (Conversion Rate Optimization) – спомага за увеличаването на процента от трафика, който води до запитвания (лийдове), които на свой ред се превръщат в плащащи клиенти.
 7. Персонализация – свързва Ви с потребителите посредством персонализиране на тяхното преживяване, според нуждите им
 8. Интернационализация – оптимизира преживяването на посетителите според държавата, от която идва онлайн трафикът. Така се гарантира, че всяка целева аудитория ще получи релевантна информация базирана на техния регион и особености.
 9. Достъпност – гарантира, че всички потребители, включително инвалиди и такива, които използват различни технологии за асистенция, като екранни четци, ще могат да ползват и навигират из сайта с лекота.
 10. Оптимизация на съдържанието – създаване и оптимизиране на съдържанието така, че то да бъде информативно, тематично, съвместимо с посланията на бранда. Същевременно то трябва да е достъпно за обхождане и индексиране от ботовете на търсачките и да бъде съвместимо с помощните технологии.

И така, време е да обясним как се прави SEO оптимизация на сайт. Назависимо от това на коя сфера от оптимизацията на сайтове се фокусирате, процесът на оптимизиране за търсачки следва едни и същи стъпки.

За да осигурите максимално добро представяне на един сайт, трябва да разберете как неговите потребители взаимодействат с него към настоящия момент.

Създавайте тестове и извършвайте редовни SEO одити на сайта в различните области изброени по-горе – оптимизация, достъпност или потребителско преживяване (User Experience).

Започнете със следните 5 задължителни стъпки, когато правите SEO оптимизация:

 1. Анализ на резултатите и одит доклад, който има за цел да открие области, които имат нужда от оптимизиране.
 2. Дефинирайте очакваните резултати и се уверете, че те са в съответствие с наличните ресурси.
 3. Запретнете ръкави и започнете същинската СЕО оптимизация на сайт за търсачките.
 4. Следете постоянно своя прогрес и адаптирайте дейностите както е необходимо.
 5. Провеждайте рутинни тестове и анализи, за да сте сигурни, че не сте се отклонили от курса си, докато сайтът Ви се развива.

Ако оптимизирате съдържание, дизайн и потребителско преживяване, отбележете, че трябва да извършите известна подготвителна работа преди да преминете към изпълнението на тези 5 стъпки.

Първо дефинирайте своите идеални клиенти и начертайте идеалното потребителско пътешествие спрямо тяхната персона.

5 причини да избягвате „евтина“ или „изгодна“ SEO оптимизация?

Имайки предвид казаното по-горе, е трудно да се постави под въпрос ефективността на висококачествената СЕО оптимизация на сайт в ерата на дигиталния маркетинг.

Всъщност това, че продължава да расте броя на милениъли, които са технологично грамотни и разбиращи (които също са и отговорни за 54% от всички онлайн покупки през 2021 г.) е доказателство за това.

Като доминираща потребителска демографска група, тя само ще послужи само за увеличаване на нуждата от дигитален маркетинг и SEO оптимизация в краткосрочен план.

Това се случва, именно с тази целава група, известна с желанието си да изследва продуктите независимо и да подбира тяхно собствено съдържание.

Нивото на изпълнението е ключово, ако искате да се възползвате от подобни тенденции и да използвате оптимизацията за търсачки успешно за бизнеса си.

Това означава, че трябва да инвестирате в качественa СЕО оптимизация, вместо да се опитвате да намалите разходите по това финансово перо.

Ако все още не сте сигурни, ето 5 убедителни причини да избягвате евтината и прекалено достъпна SEO оптимизация цена.

Заключение за SEO оптимизация на сайт за Гугъл

Ние разбираме защо евтината SEO оптимизация на сайт е привлекателна в настоящия бизнес и икономически климат. 

Обаче е важно бизнесът да се придържа към основното правило – приоритизиране на добавената стойност пред разходите.

Всъщност това е още по-важно в случая с една СЕО оптимизация. Там сумата, която харчите, и професионалистът, на който се доверите, ще имат пряко отношение към резултатите, които ще постигнете.

Добрата и ефективна СЕО оптимизация на сайт никога не трябва да бъде евтина. Това е така, защото ключови фактори като създаване на висококачествено съдържание и изграждане на авторитетни линкове, изискват много време и усилия, както и пари.

Надявам се, че съм ви убедил да дадете приоритет на висококачествената SEO оптимизация пред евтината такава в бъдеще.

Това ще ви даде достъп до изключително качество и дългосрочни нарастващи резултати, за които вашият бизнес копнее. Същевременно ще ви позволи да оптимизирате ключов процент от разходите си за маркетинг.

Направете запитване за SEO оптимизация!

Ако вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша, пишете ми още сега!

Кратка форма

© 2008 – 2024 SEO агенция Lilacor | Всички права запазени