SEO оптимизация на сайт за търсачки: Какво е SEO? Видове оптимизация за Google

Като едно от най-старите и доказани имена на SEO фирми в България, считаме за задължително да напишем тази статия. Тук ще разкажем какво включва едно оптимизиране на сайтове за търсещи машини и как се прави Гугъл оптимизация.

И така, замисляли ли сте се, че…

Една SEO оптимизация на сайт за търсачки работи за бизнеса ви 24/7

Вашият уебсайт е единственият продавач във вашия бизнес, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

С течение на времето все повече бизнес се прави онлайн. Това значи, че уебсайтът ви е първото впечатление, което клиентите ви получават за вашата компания.

Имайки предвид, че 88% от хората едва ли ще се завърнат на сайта ви след лошо първо впечатление, вашето уеб присъствие и представяне оказват директно влияние на бизнеса ви. Тук на помощ идва услугата SEO оптимизация.

За да избегнете лошото или непрофесионално първо впечатление, е от изключителна важност сайтът ви да е оптимизиран за безупречно потребително преживяване (user experience).

Това ще ви гарантира, че вашите потенциални клиенти ще се завръщат на него отново и отново.

Сега нека дадем дефиниция на понятието оптимизиране на сайтове за търсачки.

Какво означава Google оптимизация на сайт? Какво включва една SEO оптимизация и как да използваме специални техники, за да се представя сайта ни по най-добрия възможен начин?

Какво е SEO оптимизация на уеб сайт?

Най-напред ще започнем с кратко обяснение какво е SEO оптимизация. Този термин произлиза от английски език – Search Engine Optimization или казано по-простичко – оптимизация за търсачки. Това са набор от техники, с които се подобрява класирането на даден уеб сайт в Гугъл и другите търсещи машини.

Това, обаче, далеч не е достатъчно за топ класиране в Гугъл. Най-популярната търсачка в света е станала много „по-интелигентна“ и за челно класиране в SERP трябва да са налице много SEO фактори.

Google алгоритъмът вече може да преценява какво се крие зад даден текст, а зад текста и намерението на потребителя.

евтина SEO оптимизация

Поради тази причина няма точно определена схема или гарантирано работеща техника за СЕО оптимизация за търсачки. SEO правилата се променят, затова и оптимизацията на сайтовете претърпява промени.

В зависимост от различните методи на оптимизация на сайтове, тя се дели на два основни клона: вътрешно SEO и външно SEO.

След като обяснихме какво е SEO оптимизация в Google, нека разгледаме всеки от видовете й.

Какво е външно SEO на сайт за търсачки (Off-page SEO оптимизация)?

Вътрешната SEO оптимизация за Google е много важна, но сама по себе си тя не е достатъчна.

Нужно е да работи по сайта и „отвън“. Затова на ход идва и т.нар. линк билдинг. Той представява изграждането на авторитетни и тематични линкове (връзки) от други сайтове към вашия.

Също като при хората, които търсят добър професионалист и изслушват различни мнения, така и при сайтовете препоръките играят огромна роля за класирането в Гугъл.

Наличието на множество релевантни и качествени линкове към вашия сайт показват на търсещите машини, че той заслужава да се счита за авторитет в своята ниша.

Какво включва off-page оптимизацията?

Това е раздел на SEO оптимизацията, който представлява набор от техники и прийоми, в това число:

Анализът на поведението на потребителя може да бъде само във Ваша полза.

Това означава да се проследи кое се харесва на читателите и дали те намират полезна информация в сайта ви, за да продължат като посещават.

В резултат на това вие можете да добиете по-точна представа за това, което се харесва и чете. Съответно на базата на тази информация да направите SEO стратегия за бъдещето съдържание, било то текстово или със снимки и видеа.

Значение на добрата SEO оптимизация в Google за всеки бизнес

Нека започнем оценка на това колко е важно SEO, която си остава най-ефективната маркетингова стратегия за увеличаване на онлайн трафика на всеки уебсайт.

Успешната SEO оптимизация на уеб сайт за търсачки се превръща във все по-голямо предизвикателство. Особено в силно конкурентни индустрии, където голям брой брандове продължават да се стремят към все по-голям пазарен дял.

Ясно е, че брандовете, които инвестират в качествена SEO оптимизация и са в състояние да си осигурят стабилно класиране на сайтовете си на първа страница в Гугъл, ще постигнат сериозно конкурентно предимство.

Това ни води до променящото се поведение на клиентите, което еволюира значително с невероятния растеж и на уеб пространството.

По-конкретно, потребителите са все по-склонни да търсят, да се интересуват и купуват стоки онлайн. Това е така, защото те се възползват от мрежата и нейните инструменти, за да търсят ключови точки от информацията.

Например, те сравняват суми и проверяват наличности изцяло онлайн. Това се потвърждава и от статистиката – повече от 3,5 милиарда търсения на ден само в търсачката Google.

Следователно брандовете, които се позиционират добре в резултатите от органичното търсене на Google по отношение на ключови думи и фрази, са в идеална позиция да образоват клиентите си.

Те могат да се конкурират за техния бизнес, като същевременно изграждат основи на доверие и създават потенциал за дългосрочни взаимоотношения.

И всичко това, благодарение на доброто SEO оптимизиране на техните сайтове.

Какво е оптимизиране на сайтове за търсачки?

Под оптимизация на сайт за търсачки се разбира процесът на подобряване представянето на даден уебсайт по отношение на: органичен трафик, конверсии и ползваемост.

Въпреки, че може да имате много ключови показатели за ефективност (от англ. език KPIs) и цели на оптимизацията, главната цел на една оптимизация на сайт за Google е винаги една и съща.

Тя е да гарантирате, че вашия уебсайт осигурява едно гладко и безпроблемно дигитално преживяване.

По този начин вие ще създадете най-добрата конвертираща среда за вашите онлайн посетители и те ще се превръщат в доволни, завръщащи се клиенти.

Управляването и поддържането на един уебсайт изисква постоянни усилия, за да може той да се навигира лесно, а съдържанието му да е релевантно и ангажиращо.

Това може да ви изглежда като огромно усилие, особено ако сайтът ви е голям и сложен или имате няколко уебсайта.

Ето защо мисля, че е по-добре да разделя дейностите за оптимизиране на сайтове за търсачки на няколко области.

Заяви пакет за SEO оптимизация!

Ако, обаче, вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша – чудесно! Кликнете бутонът по-долу и ми пишете. Ще се постарая да Ви отговоря максимално скоро!

Централна лента

4 Ползи от оптимизация на сайтове за Google

С всички начини, по които можете да оптимизирате своя сайт, ползите са много. Ето само няколко от ползите от качественото оптимизиране на сайтове за търсачки:

Повече онлайн трафик

Оптимизирането на съдържанието на един сайт и техническата му оптимизация за Гугъл улеснява потребителите да намират вашето съдържание органично през търсещите машини.

Увеличаване на приходите чрез по-добра конверсия

С увеличеният трафик идват и по-добрите шансове вашите лийдове (потенциални клиенти) да конвертират (да се превърнат) в реални купувачи. Чрез оптимизацията на съдържанието вие създавате първокласно преживяване, което ще се грижи както за за вашите лийдове, така и за клиентите ви.

Подобрява видимостта и познаването на бранда

Друга полза от увеличеният трафик е, че той ви дава възможност за опознаване на вашия бранд и свързването му с правилната аудитория чрез тематично (релевантно) съдържание.

Подобрява репутацията и усещането за бранда

С последователната политика да поставяте винаги преживяването на клиента (UX) на първо място вие също така подобрявате вашата бранд репутация.

Вашият уебсайт е продължение на бранда ви. Следователно едно положително преживяване на вашите онлайн посетители може да ви помогне да спечелите нови лоялни клиенти.

Какви са предизвикателствата пред оптимизация на сайтове за търсачки?

Оптимизацията на сайт за търсачки не е еднократен процес с бързи резултати. Тя е продължителен процес, които отнема време, за да се видят пълните резултати. Затова винаги е добра идея да поръчате професионални SEO услуги.

Планирането и поддръжката на оптимизацията на един сайт може да бъде доста времеемко. Въпреки, че има много инструменти за оптимизатори, които да ви помагат, бюджетът за тях може бързо да набъбне.

Някои аспекти от оптимизацията на сайтове за търсещи машини са технически и изискват експертни познания.

Може да имате късмет да разполагате с необходимите технически познания, но може да се наложи и да наемете програмист с познания в оптимзиирането на сайтове за търсачки, за да ви помогне.

Запомнете, че оптимизацията на един сайт никога не спира. Ето защо е особено важно да набележите ясен дългосрочен план на действие, който да е базиран на приоритети.

post online

Трите стълба на всяка SEO оптимизация на сайтове

Тъй като има много начини за оптимизация на уеб сайт за може да се окаже трудно да проследите всеки аспект на оптимизацията за търсачки, както потоделно, така и заедно.

За да направим нещата по-лесни за разбиране, можем да категоризираме дейностите по оптимизиране на сайт за търсачките в три основни стълба. Те са опит, растеж и защита.

Да разгледаме всеки един от тези стълбове на SEO оптимизацията.

Опит

Опитът включва практики за оптимизация, които директно засягат преживяването на потребителите (user experience) и как те взаимодействат с уебсайта. Това са дейности от рода на оптимизация на съдържанието, мобилна оптимизация, достъпност и представяне на сайта.

Растеж

Стълбът растеж включва области, които имат отношение към ангажирането на правилната аудитория. Той има за цел да повиши видимостта, трафика и приходите от уебсайта. Тук се включва също оптимизацията за търсещи машини и оптимизацията за конверсии.

Защита

Третият стълб се нарича „Защита“. Той включва тези аспекти от оптимизацията на сайта за търсачки, които засягат защитата на потребителските права, поверителност и защита на данните.

Има много области от един сайт, които могат да се оптимизират. И докато някои от тях се припокриват, всички трябва да работят в една посока – оптимално потребителско преживяване (UX).

Ето кои са основните 10 от тях:

 1. SEO оптимизация – гарантира, че сайтът и съдържанието му са оптимизирани за търсачките, за да може той да се класира на първа страница в Гугъл по тематичните за него ключови думи.
 2. Техническо представяне на сайта – подобряване на скоростта на зареждане на страниците на сайта за по- добро потребителско преживяване
 3. Хостинг – оптимално управление на хостинг ресурсите с цел оптимизация на използването на базата данни за подобряване на скоростта на сайта
 4. Мобилна оптимизация – гарантира добро уеб преживяване на потребителите с малки екрани като таблети и смартфони.
 5. Дизайни оптимизация на потребителското преживяване (UX) – отговаря за подобряване на това как изглежда уебсайта, как посетителите навигират из него и гарантира, че той предоставя гладко и безпроблемно навигиране из него.
 6. Оптимизация на конверсиите (CRO) – спомага за увеличаването на процента от трафика, който се превръща в абонати и клиенти.
 7. Персонализация – свързва ви с потребителите посредством къстъмизиране на тяхното преживяване, според нуждите им
 8. Интернационализация – оптимизира преживяването на посетителите според държавата, от която идва трафикът. По този начин се гарантира, че всяка аудитория ще получи релевантна информация базирана на техния регион
 9. Достъпност – гарантира, че всички потребители, включително инвалиди и такива, които използват различни технологии за асистенция, като екранни четци, да могат да ползват сайта с лекота
 10. Оптимизация на съдържанието – създаване и подобрение на съдържанието така, че то да бъде информативно, тематично, съвместимо с посланията на бранда, достъпно за обхождане от ботовете на търсачките и съвместимо с помощните технологии

И така, време е да обясним как се прави SEO оптимизация на уеб сайтове. Назависимо от това на коя сфера от оптимизацията на сайтове се фокусирате, процесът на оптимизиране на сайтове за търсачки следва едни и същи стъпки.

За да оптимизирате представянето на един сайт трябва да разберете как неговите потребители взаимодействат с него в момента.

Правете тестове и редовни одити на сайта в различните области изброени по-горе – оптимизация, достъпност или потребителско преживяване (UX).

Започнете със следните стъпки, когато извършвате SEO оптимизация:

 1. Анализ на резултатите и одит доклад, който има за цел да открие области, които имат нужда от оптимизация
 2. Дефинирайте очакваните резултати и се уверете, че те са в съответствие с наличните ресурси
 3. Потвърдете своите приоритети сред областите, на които искате да наблегнете
 4. Запретнете ръкави и започнете същинската оптимизация на сайта за търсачките
 5. Следете постоянно своя прогрес и адаптирайте дейностите както е необходимо
 6. Провеждайте рутинни тестове и одити, за да сте сигурни, че не сте се отклонили от курса си, докато сайтът ви се развива

Ако оптимизирате съдържание, дизайн и потребителско преживяване, отбележете, че трябва да извършите известна подготвителна работа преди да преминете към изпълнението на тези стъпки.

Първо дефинирайте своите идеални клиенти и начертайте идеалното потребителско пътешествие.

5 причини да избягвате „евтина“ или „изгодна“ SEO оптимизация?

Имайки предвид казаното по-горе, е трудно да се постави под въпрос ефективността на висококачествената СЕО оптимизация в дигиталната ера.

Всъщност това, че продължава да расте броя на милениъли, които са технологично грамотни и разбиращи (които също са и отговорни за 54% от всички онлайн покупки през 2021 г.).

Като доминираща потребителска демографска група тя само ще послужи само за увеличаване на нуждата от дигитален маркетинг и SEO оптимизация в краткосрочен план.

Това се случва, именно с тази група, известна с желанието си да изследва продуктите независимо и да подбира тяхно собствено съдържание.

Нивото на изпълнението е ключово, ако искате да се възползвате от подобни тенденции и да използвате оптимизацията за търсачки успешно за бизнеса си.

Това означава, че трябва да инвестирате във висококачественa SEO оптимизация, вместо да се опитвате да намалите разходите по това финансово перо.

Ако все още не сте сигурни, ето 5 убедителни причини да избягвате евтината и прекалено достъпна SEO оптимизация цена.

Заключение за SEO оптимизация за Гугъл

Ние разбираме защо евтината SEO оптимизация на сайт е привлекателна в настоящия бизнес и икономически климат. Обаче е важно бизнесът да се придържа към основното правило – приоритизиране на добавената стойност пред разходите.

Всъщност това е още по-важно в случая с една SEO оптимизация. Там сумата, която харчите, и професионалистът, на който се доверите, ще имат пряко отношение към резултатите, които ще постигнете.

Добрата и ефективна СЕО оптимизация никога не трябва да бъде евтина. Това е така, защото ключови фактори като създаване на висококачествено съдържание и изграждане на авторитетни линкове, изискват много време и усилия, както и пари.

Надявам се, че съм ви убедил да дадете приоритет на висококачествената SEO оптимизация пред евтината такава в бъдеще.

Това ще ви даде достъп до изключително качество и дългосрочни нарастващи резултати, за които вашият бизнес копнее. Същевременно ще ви позволи да оптимизирате ключов процент от разходите си за маркетинг.

Заяви пакет за SEO оптимизация!

Ако, обаче, вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша – чудесно! Кликнете бутонът по-долу и ми пишете. Ще се постарая да Ви отговоря максимално скоро!

Централна лента

Полезни връзки
Последни публикации

© 2023 lilacor.com | всички права запазени