Какво трябва да знаят клиентите за SEO?

0

Какво трябва да знаят клиентите за SEO?

Реших да напиша тази статия с идеята веднъж завинаги да изясня на всички мои потенциални клиенти, които ме търсят, за да оптимизирам техните сайтове, основните положения на моите SEO услуги. Писал съм за тези неща и в предишни статии, но все пак ще ги изброя и тук. По този начин се надявам в максимална степен да се избегнат недоразуменията помежду ни, постоянното задаване на еднотипни въпроси и изобщо на взаимното губене на ценно време (мое и Ваше).

Моля, изчетете внимателно следващите редове се образовайте в основите на SEO оптимизацията и на методите ми на работа. Благодаря Ви предварително за интереса и търпението. Ще се постарая да бъда максимално кратък и ясен.

SEO е скъпа услуга и не е за всеки клиент!

Искате да сте в елита на своята онлайн ниша и бизнес? Чудесно, но това е привилегия, която си има своята цена.

Погрешно се смята, че оптимизаторът прибира цялата месечна такса за себе си. Това не е така. Има множество твърди месечни разходи, които SEO специалистът управлява от името на своя клиент, за да се постигне желания ефект. Комисионната, която аз си начислявам, стандартно варира между 20 и 30% от сумата, в зависимост от сложността на проекта.

И тъй като всеки клиент се интересува на първо място от цената на тази услуга, а всичко е много относително, минавам по същество.

Какъв бюджет на месец трябва да заделя за SEO оптимизация?

На база на досегашния си 4-годишен опит в сферата на SEO услугите, съм стигнал до следното заключение, което споделям с Вас:

Ако нямате готовност да отделяте поне по 200 лв. всеки месец за оптимизация на своя сайт, то най-добре не ми пишете.

Казвам го съвсем добронамерено, без да целя да засегна или обидя някого. Разбира се, тази сума може да е много по-висока, но много рядко е по-ниска. Всичко зависи от целите, които сте поставили пред своя бизнес.

Какви са гаранциите, които давам? Има ли такива?

Редом с въпросът за цената на една SEO кампания се нарежда и въпросът за гаранциите. Клиентите с право се интересуват дали оптимизаторът може да им даде гаранция, че ще изпълни своята част от сделката.

За съжаление, след пускането на последните 3 алгоритъма на търсачката Гугъл, носещи имената “Панда” (отговаря за съдържанието на сайтовете), “Пингвин” (отговаря за линк профила на сайтовете) и последният и най-голям ъпдейт  – “Колибри” вече не работя със 100% гаранция за топ позиции, както досега. Нещата в SEO стават все по-сложни, динамични и непредвидими и това просто не е възможно, поне на този етап.

И тук държа да отбележа нещо много важно, което много често клиентите не разбират.

Докога трябва да плащате за SEO?

Услугата оптимизация за сайт се заплаща всеки месец. Тя представлява дълъг и сложен процес. Има десетки правила и стотици подводни камъни, с които един оптимизатор трябва да се съобразява, за да постигне своите цели и неговият клиент да остане доволен.

След като сайтът излезе на челни позиции, това в никакъв случай не значи, че клиентът вече не трябва да плаща месечна такса за оптимизация. Ако това се случи, то и позициите на сайта ще започнат да се влошават.

Ще дам пример и с рекламния бранш. Докато плащате за реклама сте популярен, спрете ли да плащате – изчезвате от полезрението на своите клиенти. Така е и при оптимизацията за търсачки. Изискват се постоянни професионални грижи за Вашия сайт, за да влезе в елита и да се задържи трайно в него.

Накратко: ако искате постоянни резултати, ще трябва да плащате постоянна твърда месечна такса за SEO.

Разбира се, във всеки един момент от време можете да се откажете, но рискът ще е за Ваша сметка. Аз съм длъжен да предупредя всички свои бъдещи и настоящи клиенти за опасностите от т. нар. еднократна оптимизация, но крайното решение взимате Вие.

Как се плаща за SEO оптимизация?

Изисквам от своите клиенти задължително предплащане на цялата договорена месечна такса за SEO преди да започна да оптимизирам техните сайтове. Приемам плащания по банков път, парични преводи с “Еконт” куриер, електронни плащания през PayPal или кеш (ако сте от София).

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*