Как SEO може да помогне на традиционния бизнес?

1

Как SEO може да помогне на традиционния бизнес?

SEO оптимизацията се счита за една от най-добрите и най-бързо развиващи се маркетингови стратегии. Днес, когато онлайн търговията (и онлайн бизнесът като цяло) процъфтяват, става все по-важно за всяка компания да набере колкото се може по-голяма популярност в Глобалната мрежа, където предлага своя асортимент от стоки и услуги. Нека разгледаме по-отблизо оптимизацията за търсачки като част от интернет маркетинга и да видим как тя може да спомогне за развитието на даден бизнес.

Интернет маркетинг vs. SEO оптимизация

Много бизнес организации вярват, че интернет е добър начин за привличане на повече клиенти. Въпреки, че тази теза не е напълно лишена от истина, тя не е съвсем вярна. Маркетинговите методи разчитат на сериозна работа на качествени специалисти, които са доказали се професионалисти в своите области, работещи по конкретна, предварително изградена стратегия и които добре знаят какви са поставените пред тях цели. И докато на пръв поглед същите неща са в сила за оптимизацията на сайтове, все пак има много различия, които ще разгледаме по-надолу.

Ортодоксалният (традиционният) маркетингов стил, в лицето на широко разпространените телевизионни реклами, реклами по радиото, списания, вестници и др., се характеризира с една основна особеност – рекламата достига до ограничена аудитория, която се определя от броя на зрителите или читателите, до които достига съответният рекламен клип или съобщение. Друга пречка при този вид реклама се явяват методите за проследяване на ефекта от нея, които са доста тромави и неточни. Разбира се, на последно място, но не по важност, се нарежда високата цена за този вид реклама (един кратък телевизионен клип в прайм тайма често може да струва 4-5 цифрена сума на рекламиращия). Тези особености на традиционната реклама я правят крайно неконкурентоспособна в сравнение със SEO оптимизацията.

Какви са основните предимства на SEO?

И така, стигнахме до основния въпрос – какви са позитивите от оптимизацията за един уеб сайт.  По-долу съм изброил няколко характеристики на SEO, които я правят уникален инструмент за популяризиране на даден бранд или бизнес.

  • Един уеб сайт може да съдържа в себе си много информация за бизнеса на клиента – самият факт, че сте сред лидерите в своята уеб ниша (първа страница в Гугъл), говори достатъчно красноречиво за имиджа на вашата фирма и бизнес. Бъдете сигурни, че когато търсят даден продукт или услуга, клиентите отдават значение на позициите, които съответният сайт заема в Гугъл. Това е така, защото подсъзнателно клиентът свързва високите позиции в търсачките с високото качество на продукта, сериозните намерения на фирмата, която го продава и добро й име. Всичко това са сериозни плюсове за вашия бизнес. Благодарение на SEO вие можете да достигнете до по-широка аудитория, а оттам да реализирате по-големи продажби.
  • Със SEO спестявате и много допълнителни разходи, които иначе неминуемо съпътстват всяка маркетингова кампания. Такива са например: разходи за заплати на персонал (ако работите с оптимизатор на свободна практика ще му плащате нещо като заплата, но тя ще е една, докато в един маркетингов отдел има доста повече персонал). Да не забравяме и разходите за транспорт (маркетинговите специалисти обикалят из множество обекти, за да зарибяват нови клиенти и да ги запознават с услугите на фирмата), телефонни разговори, печатане на рекламни материали (визитки, флайъри и др.) и много други съпътстващи разходи, сред които е и времето, което е похарчено за всички тези дейности. При SEO всичките разходи се свеждат до заплащане на хонорара на оптимизатора.
  • Не на последно място при оптимизацията можете бързо, лесно и много точно да проследите ефекта от кампанията и да прецените доколко успешна е тя. Единственото, което трябва да направите, е да закачите безплатния брояч Google Analytics (силно го препоръчвам пред всички останали броячи) и сте готови да следите прогреса на своята SEO кампания.

SEO митове

Както във всеки друг бранш и в SEO-то има твърдения, които не отговарят на истината… или поне не напълно. Може би темата, с която се спекулира най-много, се отнася до гаранциите за постигане на първа страница в Гугъл. Не е тайна, че алгоритъмът на Гугъл отчита над 200 фактора, на базата на които търсачката определя текущата позиция на всеки сайт в страниците си с резултати (SERP). По-голямата част от тези фактори са конфиденциални и не се оповестяват, за да се ограничи вероятността за непозволени манипулации от страна на собствениците на уеб сайтове и SEO оптимизаторите.

Моето лично мнение е, че гаранции могат да се дават, защото ако SEO експертът има достатъчно богат опит зад гърба си (множество сайтове на челни позиции в Гугъл) той би могъл да даде достатъчно точни ориентири по отношение на необходим бюджет и срокове за постигането на желаните от неговите клиенти позиции. Аз работя с гаранции и досега не съм имал разочаровани клиенти. Всичко е въпрос на правилна стратегия и ноу-хау на SEO специалиста. Алгоритмите се менят по 2-3 пъти на ден, но все пак всичко опира до математика и следене на променливите и взаимовръзките между тях.

Друга голяма заблуда е, че на една фирма ще й излезе много по-евтино да си има SEO експерт назначен на щат, отколкото да плаща на оптимизатор на свободна практика. Мое лично мнение е, че щатните служители никога не могат да са толкова посветени на работата и толкова тесни специалисти, колкото е един наемник на свободна практика, който работи за себе си, сам подбира своите клиенти, работи с удоволствие и го прави за себе си.

Помислете върху последното изречение, вярвам, че ще се съгласите с мен… 🙂

Comments

  • Dian
    July 29, 2011

    Полезна информация.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*