Кога трябва да започне SEO оптимизацията?

1

Кога трябва да започне SEO оптимизацията?

Кога трябва да започнете да оптимизирате своя сайт?

Мисълта, че трябва да започнете да правите SEO на своя сайт още докато го изграждате, все още е непонятна за болшинството от интернет потребителите. Погрешно е схващането, че оптимизация за търсачки може да се прилага само върху сайтове, които вече функционират. Клиентите масово смятат, че SEO оптимизацията е процес, който трябва да следва дейностите по изграждане на самия уеб сайт, което не е вярно.

SEO оптимизацията трябва да започне още с изграждането на уеб сайта

Колкото по-късно се намеси SEO оптимизатор, толкова повече работа ще трябва да свърши и съответно цената за оптимизация ще е значително по-висока, защото проблемите ще са се натрупали с течение на времето, поради ненавременната намеса на такъв специалист. Този начин на мислене трябва да се промени.

От правилното планиране на една интернет маркетинг кампания до голяма степен зависи успехът на даден онлайн бизнес.

Наемането на SEO експерт след като сайтът ви вече е пуснат е все едно да провеждате социологично проучване на пазара след като вече сте инвестирали стотици хиляди левове в даден бизнес. Вече ще е твърде късно.

Оптимизацията на вашия уеб сайт трябва да започне успоредно с написването на първия пасаж HTML код. Всъщност, програмирането и SEO оптимизацията са в много тясна връзка помежду си и затова няма да сгреша ако кажа, че това са двете страни на една и съща монета.

Липсата на координация в усилията на програмистите / уеб дизайнерите и оптимизаторите често води до многократно завишаване на цената на една SEO кампания.

Едва ли ще ви е приятно да разберете, че се налага цялостен редизайн и препрограмиране на вашия сайт само защото кодът и структурата му са тотално неподходящи за оптимизиция.

Често получавам запитвания за оптимизация от клиенти, които искат първо сайтът им да бъде готов преди да поръчат моите SEO услуги. Тази стратегия изглежда логична, защото собствениците на сайтове искат първо да са сигурни, че имат работещ, качествено изработен уеб сайт, преди да се решат да инвестират в по-дългосрочен план, обръщайки се към SEO оптимизатор. И тук се получава противоречието.

SEO е точно толкова важна част от цялостната бизнес стратегия на вашия онлайн бизнес, колкото и самата разработка на вашия сайт.

Планът за бъдещо развитие на вашия уеб сайт трябва да е в основата на неговата изработка. За съжаление, много от грешките по отношение на SEO се допускат именно докато сайтът се разработва. И тук държа да направя едно пояснение. В никакъв случай не искам да кажа, че програмистите и уеб дизайнерите не знаят какво правят. Напротив, има чудесни уеб разработчици, които са запознати с основните аспекти на оптимизацията за търсачки. Те изработват сайтове с изчистен HTML код, интуитивна навигация и SEO-friendly URL структура.

Колкото и да е добър един програмист или уеб дизайнер, той не е оптимизатор.

И това не е минус, просто това не е тяхната основна професионална сфера на дейност.

Пускането на уеб сайт, който не функционира на пълен капацитет, е не само загуба на време. Това е и загуба на пари. Не е никак рационално да стартирате нов уеб сайт, който ще трябва да се преправя изцяло щом дойде време за неговата SEO оптимизация. Спестете си нервите и разходите и се обърнете към SEO специалист докато бъдещият ви уеб сайт е още в етап на планиране.

В заключение можем да кажем следното:

Включването на SEO оптимизатор още от самия старт на вашия онлайн проект ще ви спести много пари, десетки часове работа и което е най-важното – ще гарантира максимално добра стартова позиция за вашия интернет бизнес.

Comments

 • Киро
  July 17, 2011

  Благодаря за съветите!
  Аз лично започвам оптимизацията след регистрирането на домейна.
  Правя добра вътрешна свързаност между отделните страници и започвам с линк билдинга.
  С линк билдинга подхождам много агресивно, не се притеснявам от наказания, зашото Google не може да индексира всички линкове наведнъж 🙂

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*