5 отличителни черти на лошия SEO клиент

10

5 отличителни черти на лошия SEO клиент

Попаднах на следната статия в SEOMoz, в която е засегнат един от проблемите, с които и аз самият се сблъсквам все по-често в последно време, а именно – лошите SEO клиенти. Статията е много добре написана и много точно и подробно описва сблъсъка между оптимизатор и клиент и поставя за разглеждане един много важен въпрос – значението на хората, с които избираш да работиш. Да, безспорно бюджетът, с който ще разполага един SEO специалист, ако започне работа по даден проект, е много важен фактор и е съблазнително да поемеш клиент, който има големи финансови възможности, но все пак е добре да преценим дали начинанието си струва и какви негативи може да ни донесе работата с клиент, за който “парите не са проблем”. Ето мнението на един от специалистите от SEOMoz:

“Току-що обърнах гръб на голяма сума пари. След два месеца прекарани в проучване, изпращане на оферти и преговори в крайна сметка отказах сделка, която можеше да ми донесе печалба, която щеше да издигне моите доходи до непознати висоти. Но щях да съм нещастен.

Моят потенциален клиент нямаше ограничения в бюджета. Нямаше нищо подозрително около неговия бизнес. Просто не исках да си имам работа с него.

Преди приемах всякакви оферти. Подписвах се на всякакви договори само и само да не изпусна съответния клиент. В силното си желание да изградя успешен собствен бизнес аз пренебрегвах нуждата да намирам правилните клиенти и се задоволявах с всичко, стига да получа парите, за които съм се договорил. Всичко това водеше до безсънни нощи, загубено време и лоши резултати. По мое мнение, успешната бизнес сделка не се състои само в това да ти платят. Успехът е в това и двете страни (клиент и оптимизатор) да се споразумеят върху реалистични цели, така че когато те бъдат постигнати, и двете страни да са доволни от резултатите.

Вие сте професионалистът. Вие най-добре знаете кое ще проработи и кое – не. Ако обещаете на клиентите всичко, което те поискат, това в крайна сметка няма да помогне на техния бизнес. Научете се да балансирате между желанията на клиента и реалистичните цели, които можете да му помогнете да постигне.

Ценете своето време… и това на клиентите ви. Моята грешка беше, че извършвах анализ на ключовите думи и онлайн конкуренцията безплатно. Правех това като акт на добра воля, но в крайна сметка това ме срещаше с клиенти, които нямаха яснота за целите, които искат да постигнат и постоянно бяха недоволни.

Съвет: Ако сте в процес на преговори и искате да се подсигурите, поискайте клиентът да ви заплати за анализа на ключовите думи предварително. Ако той се съгласи можете да му обясните, че ще счетете това за нещо като депозит, който впоследствие ще приспаднете от следващите му месечни такси за оптимизация. Моят перспективен клиент, за който споменах по-горе, искаше от мен да бъда SEO машина, която той да управлява през цялото време. Искаше от мен да бъда като марионетка, която той може да ръководи на база на информацията, която е прочел в интернет (но никога не е приложил на практика).

Независимо от пропуснатата възможност реших да нахвърлям един кратък списък с препоръки, които да имате предвид, когато попаднете на SEO клиенти, които само ще ви загубят ценно време и енергия. Наистина, понякога колкото и да е примамлив бюджетът, той просто няма да си струва усилията, времето и нервите, които ще трябва да пожертвате, за да го усвоите.

5 отличителни черти на лошите SEO клиенти:

 • Те цитират книги, блогове и други свързани с оптимизацията материали почти във всеки разговор;
 • Те настояват да запазят уеб дизайна на сайта си, въпреки че той има негативен ефект върху потребителите;
 • Те изискват постигане на бързи резултати, които са нереалистични от гледна точка на времето;
 • Те протестират срещу вашите цени, изтъквайки, че има “тонове софтуерни продукти, които се продават за под 100 долара”;
 • Те искат от вас да направите анализ на ключови думи, а след това налагат своето виждане за това кои са подходящите думи, за които техният бизнес трябва да има високи позиции.”

Статията ми беше изключително полезна и затвърди много от впечатленията, които си бях изградил през последната една година. Да, парите са много важен фактор, но е още по-важно кой ти ги дава и какво ще иска от теб в замяна, за да ги получиш. Мисля, че е време да започна да прилагам тези правила в ежедневната си работа и да правя компромиси само за хора, които ги заслужават и ще ги оценят подобаващо.

Comments

 • georgi
  January 15, 2012

  по съгласен не мога да бъда, особенно напоследък се е напалнило с клиенти които ще избият рибата с техния сайт и тва фейсбук и ибеи на едно го имат само някои да им направи оптимизацията. После всичко само ще си работи 🙂 🙂 🙂

 • Андон Иванов
  January 15, 2012

  Много интересна и полезна статия имайки предвид, че някой от правилата могат да се ползват не само за SEO клиентите, но и за клиентите, които желаят да им се направи сайт.

  И аз преди години съм се парил от лоши клиенти и макар, че до известна степен аз съм си виновен, не се чувствам гузно, че упреквам и тях.

  Както спомена, важен фактор са парите, но какъв е смисъла да се хващаш, при положение, че тук в България, почти никой не плаща много пари без да види краен резултат…, а ако се захванеш да правиш нещо, което просто е невъзможно, съответно няма и да видиш това голямо заплащане.

  Именно затова е добре освен всичко останало да си наясно на какво си способен и внимателно да правиш преценка на предлаганата оферта от клиента. По-добре по-малко пари, но повече доволни клиенти, отколкото един платежоспособен клиент и то недоволен.

 • Lilacor
  January 17, 2012

  Благодаря и на двама ви за коментарите 🙂 Да, наистина има много вода да изтече, докато някои от основните принципи на оптимизацията (а и на бизнеса, като цяло) бъдат усвоени и прилагани на практика. И аз сериозно се замислям да променя дефиницията на услугите си с цел да отсявам още по-сериозно потенциалните клиенти с цел намаляване на броя им, но подобряване на качеството и взаимоотношенията между клиент и оптимизатор по принцип. Напълни се с боклуци и от двете страни на барикадата и човек трябва да е още по-внимателен с кого се захваща.

 • Николай
  February 27, 2012

  Колкото съм съгласен толкова и не.Всеки гледа от собствената си камбанария.Ок Seo оптимизацията е сложен процес няма 2 мнения.Всеки 2-ри ми казва,че за 400 лв на месец ще ми изкара сайта на първата страница…. на кого да вярваш??? ОТ другата страна сайтове които разчитат само на ФБ и Форуми … не става така.Трябва да се има повече доверие и от двете страни и разбирания.Lilacor.com е един от малкото Seo сайтове който ми направи Огромно (да Огромно) впечатление .Браво надявам се да ползвам вашите услуги в бъдеще.

 • Статията е супер! Аз бих добавил към списъка и още една отличителна черта – “Ние това можехме да/ще си го направим и сами”.

 • Здравейте. Аз имах подобен случай с клиент който не знаеше въобще какво иска. Искаше от 20 страници набутани възможно най навътре в сайта, да заеме 20 позиции по 20 ключови думи. 🙂 за около 2-3 месеца максимум. Първия месец изисках страниците за които искат да се класират но ми бяха пратени само 4-5 пейджа и недомлъвки. Направих им регистрации в директории и им написах статии, коментари и темподобни неща , в крайна сметка си платиха за това което получиха. Резултат имаше за някои страници , за други не ами общо взето смешна история. Такива клиенти които си мислят, че знаят повече от теб и едва ли не, те наемат да работиш само защото нямат физическа възможност да го свършат те, трябва да се избягват. Мразя да ме напътстват и ограничават в работата ми. И когато някой селянин иска да се изкопат доматите за точно 1 ден да си намери друг. Статията е много точно написана и преведена. Благодаря за поста.

 • Daytona Vegas
  September 28, 2012

  Точно така е…аз също се занимавам със SEO и мн други работи, но само за мой нужди. Предполагам на вас пичове които го правите в България за българи, че ви е супер трудно разбирателството с клиентите 🙂

 • Намаления
  August 15, 2013

  Изчетох статията на един дъх. Съгласен съм за абсолютно всичко, което е изписано в по-горните редове. Сблъсквал съм се с проблемни клиенти немалко пъти и вече също съм “прозрял”, че SEO оптимизаторът трябва да избира клиентите си, а не те него.

 • Stanislav
  September 16, 2013

  Zdraveite, moya business s Nikolay Stoayanov beshe predi 3 godini, I makar che toi ostana razocharovan ot men kato klient ot nezaviseshti samo ot men prichini az ostanah mnogo vpechatlen ot negovite kachestva I ymenia v oblasta na SEO-to I nai veche v tova kak se otnasya s klienti. Mnogo intelegenten, razumen I istinski profesionalist toi namirashe vreme ponakoga s chasove da otdeli vreme za men I podrobno da mi obysanyava neshta po koito az tarseh otgovori. Az mislya che toi e chovek koito i kakto se kazva go extra mile za klientite si. Edin ot malkoto Seo-ta s koito sam imal rabota I koito kominikira s klientite si I iskreno sazalyavam che go zagubih zaradi moya tap partnyor v businessa. Pozelavam my mnogo uspehi I da namira po dobri klienti ot men. Dano nakoga pak rabotya s nego, zashtoto sam my dlaznik I bih iskal da se revanshiram I nai veche zashtoto a nomer edno ot seo-tata s koito sam imal rabota v bg.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*