SEO цени през 2011 г. от над 600 световни фирми

1

SEO цени през 2011 г. от над 600 световни фирми

В тази статия ще разгледаме цените на SEO услуги по света за изминалата 2011 г. Проучването е проведено от SEO специалистите от SEOMoz, които са анкетирали над 600 фирми за SEO оптимизация и фрийлансъри и са обобщили тази интересна информация в статия, която реших да преведа и да предоставя на читателите на моя блог, както и на всички, които имат интерес към тази материя и случайно или целенасочено са попаднали на нея.

Въпреки, че SEOMoz признават, че не са професионалисти в провеждането на онлайн анкети, все пак информацията може да служи за ценен ориентир за съвременните SEO цени и тенденции в бранша. Инструментът, който е бил използван за проучването е SurveyMonkey. Обърнете внимание, че участниците в тази SEO анкета са били над 600 на брой, като SEOMoz са решили да включат само данните от тези райони на света, които са дали отговори на 10 и повече въпроси, в това число:

  • САЩ – 287 участници
  • Великобритания – 76 участници
  • Канада – 34 участници
  • Австралия/ Нова Зеландия – 28 участници
  • Германия/ Франция/ Италия/ Холандия – 34 участници
  • Индия – 31 участници

Ранд Фишкин, СЕО на SEOMoz, е направил следните 9 важни заключения на база на проучването:

1. Почасовите хонорари на SEO специалистите по света варират в големи диапазони, но най-често те попадат в интервала $76 – $200/ час (100 – 300 лв./ час)

С изключение на Индия, хонорарите за оптимизация на час попадат най-често в интервала $76 – $200 в над 50% от случаите.
_
2. Оптимизаторите често дават еднократна цена за проект и най-често тя попада в интервала $1,000-$7,500 (1500 – 11 000 лв.)

70.1% от анкетираните са отговорили, че дават на клиентите си еднократна цена за оптимизация. 43% от тях са дали за пример 4 ценови интервала, които използват най-често: $1,001 – $1,500, $1,501 – $2,500, $2501 – $5,000 и $5,001 – $7,500.
_
3. Месечните такси за SEO оптимизация са най-разпространеният метод на ценообразуване

Докато в точки 1. и 2. офертите на оптимизаторите се дават на часова база или под формата на твърда крайна цена, то тук цената за оптимизация на сайт се формира на месечна база. Според данните, най-често месечните цени попадат в две категории: $251 – $500/месец (13.8%) и $2,501 – $5,000/месец (11.3%).
_
4. Не е вярно, че оптимизаторите не запознават своите клиенти с процеса на оптимизация

През последните няколко години стана много популярно схващането, както на блогърите, така и на SEO клиентите, че компаниите и фрийлансърите в SEO бранша не оказват необходимата помощ на своите клиенти по отношение на запознаването им с основните принципи на оптимизацията за търсачки. Според данните от анкетата, 88.5% от участниците са отговорили, че помагат на клиентите си с On-page промените по техните сайтове, а 79.1% им дават професионални напътствия относно линк билдинг стратегията. Т. е. може да се заключи, че твърдението, че оптимизаторите не запознават клиентите си с естеството на своята работа и не ги обучават поне в базисните й принципи, е погрешно.
_
5. Съотношение между Inbound/Organic SEO и “чистото” SEO

Статистиката сочи, че “чистите” оптимизатори/ SEO компании започват да отстъпват пред фирмите, които предлагат комплексни  пакети от услуги (SEO, SEM, копирайтинг, повишаване на конверсията, анализ на резултатите и т.н.). 150 от анкетираните са отговорили, че залагат на чистото SEO (25%), докато по-широкият набор от услуги се предлага от 160 от участниците (26.7%).
_
6. Фирмите за уеб дизайн и изработка на уеб сайтове масово предлагат и SEO услуги

Тази тенденция се засилва все повече с течение на времето. Третото място по популярност сред анкетираните се пада именно на уеб агенциите, които редом с изработката на уеб сайтове предлагат и SEO оптимизация. Нещо, което е масова практика и в България.
_
7. Съотношение между брой на служителите във SEO фирмата и броя на нейните клиенти на месечна база

На скрийншота по-долу ще видите графика, която показва резултатите от опцията “crosstab” на SurveyMonkey, на която са съпоставени данните за броя на служителите, които работят в дадена SEO фирма и броят на клиентите, които тази фирма има.

8. Болшинството от оптимизаторите обслужават клиенти от малкия и среден бизнес

Както може да се види и от горната графика, най-голяма част от SEO специалистите имат за клиенти фирми от малкия и среден бизнес, а дори и малкото SEO компании, които имат големи фирми за клиенти, продължават да предлагат услугите си и на малки и средни фирми. 41% от анкетираните са споделили, че консултират малки, супер тясно таргетирани бизнеси от типа на малки квартални ресторантчета.
_
9. Въпреки, че еднократният хонорар по проект е разпространен, все по-популярни стават и цените за оптимизация определяни на база на почасов хонорар или с месечна такса

Според статистиката, около 70% от SEO проектите се работят с твърда, еднократна крайна цена, следвани от 60% за месечна такса и 55% за цена за час. Анкетираните са можели да дават повече от един отговор, затова сборът от процентите надхвърля 100.

Цялата статия на английски можете да прочетете тук.

Накрая няколко реда от мен:

Надявам се, че статията ви е била интересна и полезна. Разбира се, в България сме на светлинни години след държавите от калибъра на САЩ, Великобритания, Германия и другите страни, които са взели участие в анкетата, но се надявам, че с времето и българите ще узреем за идеята, че оптимизацията на сайтове е изключително специфична и трудоемка дейност, която, за да бъде прилагана качествено, изисква от оптимизатора да има голям опит, богати и актуални познания в областта, много време за работа и рационален начин на мислене, с който винаги да се опитва да прави нещата по пътя на най-малкото съпротивление.

Дори в тежката ситуация, в която се намира България в момента, е несериозно да се мисли, че еднократно SEO за 100 лв е вариант, който работи добре и може веднъж за винаги да изкара сайта ви начало в Гугъл, а вие само да жънете позитивите от такава една скромна кампания. За съжаление, болшинството клиенти все още не осъзнават, че това схващане е само една химера (при това опасна!).

Затова моят съвет към всички читатели е следният –  преди да се побързате да се хвърлите на първата изпречила ви се SEO оферта за такава супер привлекателна сума, която обещава да стори чудеса за вас, се замислете – толкова ли струва вашият бизнес, вашите онлайн и офлайн имидж и готови ли сте да ги рискувате в дългосрочен аспект, за да спестите “някой лев?”

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*