ux дизайн

UI дизайн и UX дизайн са два от най-често бърканите термина, когато става въпрос за уеб дизайн и дизайн за приложения.

И това е разбираемо.

Те обикновено вървят заедно и се изписват UI / UX дизайн и погледнато отгоре-отгоре те описват почти едно и също нещо.

Понякога е трудно да се намери категорично определение на двата термина, което да не е прекалено жаргонно.

Но не се притеснявайте! 

До края на тази статия ще можете да разберете какво различава двата термина и с какво се обвързва всеки от тях.

Нека видим!

Какво е UI дизайн?

UI означава “user interface” – потребителски интерфейс. Това е графичното оформление на приложение.

Съдържа бутони, които потребителите да кликат, текст, който да четат, изображение, слайдове, текстови полета и всички други начини за интеракция.

Това включва екранно оформление, преходи, анимации на интерфейса и всяко отделно микро-взаимодействие.

Всеки визуален елемент, интеракция или анимация трябва да бъде създадена от UI дизайнер. 

Те определеят как ще изглежда, те избират какви цветови схеми да бъдат използвани, какви форми да са бутоните – колко широки да са линиите, колко голям да е текстът.

UI дизайнерите създават вида и усещането, което носи интерфейсът на дадено приложение. Те са графични дизайнери и се занимават с естетиката.

От тях зависи да се погрижат интерфейсът да е атрактивен, да стимулира ангажираност и да съвпада с целите на приложението.

Те също трябва да обърнат внимание на всеки един елемент да бъде свързан с другия, да изглеждат естетически съвместими и да отговарят на една и съща цел.

Какво е UX дизайн?

UX в думата UX дизайн означава “user experience”.

Това се превежда като опит или изживяване на потребителя или как той ще прекара времето си в приложението. Това се определя от потребителската интеракция с него.

Дали то преминава гладко и интуитивно или е несръчно и объркващо? Навигацията в приложението логична ли е или по-скоро своеволна?

Когато потребителите имат досег до приложението, имат ли чувството, че лесно могат да извършат това, което трябва или усещат, че им е трудно да достигнат до крайната си цел?

Потребителското изживяване се определя от колко лесно или трудно е на даден потребител да взаимодейства с елементи от интерфейса, които UI дизайнерите са избрали. 

Тоест UX дизайнерите също се занимават с интерфейса на дадено приложение и именно затова много хора бъркат разликата между двете.

Но докато UI дизайнерите се занимават с решенията как да изглежда интерфейса на приложение, UX дизайнерите отговарят за определянето как той да действа, за да е по-удобно за потребителите.

Те определят структурата на интерфейса и функционалността. Как е организирано, как всяка част се свързва с друга. Накратко, те определят как интерфейсът да работи.

Ако работи добре и се усеща непринудено, тогава преживяването на потребителите е желано.

UX дизайнерите работят над това потребителите да не стигат до втори сценарии – с нежелано преживяване в приложението. 

Прочетете още: Как да класираме сайт в Гугъл през 2020 г.

Има също и интеративен анализ, с който UX дизайнерите се занимават. Те създават изкуствени рамки за взаимодействие, чрез които получават обратна връзка от потребителите.

После интегрират това в дизайна си.

От особено важно значение е UX дизайнерите да разбират как потребителите предпочитат да се ориентират в приложенията. 

Как работят заедно UX дизайнерите и UI дизайнерите?

UX дизайнерът решава как да ще работи интерфейса, а UI дизайнерът решава как той ще изглежда. Това е съвместен процес, по време на който дизайнерите работят отблизо.

Докато UX екипът работи над плавното преминаване през приложението (как бутоните навигират, каква информация потребителя очаква да намери при всяко кликане и т.н.), то UI екипът работи над това как всички тези елементи да изглеждат на екрана. 

Да приемем, че в даден момент от процеса, дизайнерът решава, че иска да добави допълнителни бутони на определен екран.

Това би променило как всички бутони работят и са организирани и ще предполага промяна в техните размери и форми.

Екипът на UX дизайнерите ще определи най-добрия начин да бъдат разположени бутоните, а UI ще ги адаптира към дизайна и новото разпределение на екрана. 

Непрекъснатата комуникация и колаборация между UI и UX дизайнерите помага за финалния резултат и финалния интерфейс, който изглежда и работи по възможно най-добрия начин – ефективно и интуитивно. 

Предварителното изследване е задължително

Рисърчът е особено важен за UX и UI дизайнерите. За тях е задължително да съберат възможно най-много информация, която да ги ориентира при създаването на най-подходящите дизайни. 

И едните дизайнери, и другите трябва да изследват какво искат потребителите. Какво очакват от приложението и неговото създаване.

Този рисърч често включва сесии по потребление, където истински потребители да боряват с примерни версии на някои от функционалностите и визуалните дизайни се тестват, за да се определи как да продължат напред дизайнерите.

Обратната връзка от потребителите е най-важна в процеса на създаване и интегриране.

Този процес включва създаването на прототипи, отделни интерфейс елементи и други, за да се проследят реакциите на потребителите при тестване.

Това може да включва и бързи A/B тестове с различни възможности, включващи не само вида, но и усещането от действията – какво потребителите предпочитат и намират за по-лесно. 

Във всички случаи, предварителното изследване помага за ориентация в стъпките, които дизайнерите трябва да предприемат, изработвайки приложението.

Все пак трябва да се има предвид, че информацията, която те търсят е различна.

Предварително изследване на UI дизайн

UI дизайнерите трябва да се погрижат визуалния език, който изберат, да отговаря на приложението, за което е избран. Те се опитват да предположат очакванията на потребителите.

Ако екипът трябва да създаде приложение за пътувания, важно е предварително да се изследва как другите такива приложения са разработвани и работили преди.

Кои са били успешни? И кои не? Има много уроци, които могат да се научат от другите, които вече са минали по този път.

Рисърчът може да покаже, че хората предпочитат очертани икони, вместо подчертани форми. Това е визуализация, с която потребителите се чувстват комфортно и харесват.

UI дизайнерите трябва да инкорпорират това.

Точната естетика, която избират зависи от тях самите, но основните правила и очакванията на потребителите са две неща, които дизайнерите не бива да игнорират в никакъв случай.

UI дизайнерите искат дизайнът на техния интерфейс да се отличава и да бъде запомнящ се. Но това трябва да бъде балансирано и с осъзнаването на потребителите и какво те разпознават на екрана пред тях. 

Предварително изследване на UX дизайн

UX дизайнът е на практика съобразяващ се с очакванията на потребителите.

Всички интеракции, които те имат с приложението, вече някъде другаде са прилагали и това определя техните очаквания за това как един интерфейс трябва да работи.

Ако UX дизайнер не е запознат с тези очаквания, той няма как да създаде логически правилен дизайн.

Потребителите не харесват, когато даден интерфейс предполага повече сложност, отколкото са очаквали и това им влияе негативно на цялото преживяване в приложението.

Например, много хора са свикнали с идеята, че трябва да се кликне два пъти на файл, за да се отвори той – веднъж за избиране и веднъж за отваряне.

Това е поведенчески пример, който съществува почти толкова дълго, колкото и самия графичен интерфейс.

UI срещу UX – Две различни дисциплини, които работят в перфектна хармония

UI и UX дизайните изискват различни умения, но те разчитат един на друг за крайния резултат и успех.

Красивият дизайн не може да спаси интерфейса, ако той е объркващ за навигация.

И по същия начин, брилянтното потребителско поведение не е достатъчно, когато приложението не изглежда добре.

И UI и UX дизайнът трябва да бъде безупречно създаден и съвместим с другия така, че да се срещнат очакванията на потребителите.

А тогава и резултатите накрая ще бъдат перфектни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *