бранд

Дизайнът не е бранд! Това е много повече от вашето лого и уебсайт.

Клиентите често искат да им се направи лого, уебсайт, както и всичко останало, свързано с графичния дизайн. Много от тях искат да имат нещо, което да се откроява, така че компаниите им да изглеждат добре брандирани и различни от другите.

„Искам да изградя своя бранд. Измислете лого, за да изпъкнете марката ми!“, казват някои.

И независимо колко сте креативни, няма как да създадете бранда на някой друг. Поне не в същинския смисъл на думата. С измислянето на лого не се случва магически изведнъж след това да имате вече бранд, който се откроява.

Големите брандове като Nike, McDonald’s, Apple и много други със сигурност не са станали големи само заради своите лога. Това, което са направили, е, че са измислили начин да ни карат да се връщаме при тях отново и отново.

Дизайн не е бранд!

Логата, уебсайтовете, вашите визии за YouTube и всичко, което се публикува публично, са важни елементи. Дизайнът също е важен. Но това не е вашият бранд.

Те са общоизвестни като идентичността на бранда. Те са само лицето на вашия бранд.

И така, какво е бранд?

Брандът е много повече от вашето лого, вашия уебсайт, вашите характеристики, това, което правите, какво носите или как изглеждате. Брандът е това, което ви отличава от вашите конкуренти.

Може да има стотици компании, които предлагат същите продукти или услуги като вас. Повечето бизнеси използва брандирането, за да стане ясно на потенциалните им клиенти защо трябва да ги избират пред конкурентите им. 

Вашият бранд е всичко

Повечето хора, които са работили вече с много клиенти за изграждането на техния бранд, ще се съгласят, че той обикновено обхваща наистина всичко.

Компанията отвътре навън и хората в нея. Включително нещата, които виждате, както и тези, които остават невидими.

“Брандът е име, термин, дизайн, символ или всяка друга характеристика, която идентифицира стоката или услугата на един продавач като различна от тези на други продавачи.” — Американска Маркетингова Асоциация

Няма едно съществено нещо, което да хванете или докоснете, и да кажете: „Това е брандиране“.

Ето и нагледен пример.

Това, което сте днес, не се случва просто днес. Може да изглежда така на някои хора, защото това е, което те виждат сега.

Но това, което казвате и правите днес, е било оформено всъщност от миналото ви. Това включва вашата личност, характер, начина, по който сте възпитани, с кого сте общували. С други думи – всичко, което ви е повлияло от времето, когато сте родени до сега.

Това е част от вашия бранд. 

Как карате хората да се чувстват

Разработването на бранд е свързано с изграждане на доверие и взаимоотношения с хората (потенциалните ви клиенти). Те споделят подобни ценности и вярвания като вас, които ги карат истински да се вълнуват и да купуват това, което виждат от вас.

“Брандът е набор от очаквания, спомени, истории и взаимоотношения, които, взети заедно, отчитат решението на потребителя да избере един продукт или услуга пред друг. “– Сет Годин

Управлявам компания, която прави работата със SEO експерти и уеб дизайнери забавна. Нашите клиенти са заети и ценят времето си. Ние разбираме това и улесняваме живота им, като сме внимателни и загрижени за техните нужди.

Ежедневно те получават резултати като дизайн на лого, уебсайтове и произведения на изкуството от всякакъв вид, точно както се очаква от всеки уеб дизайнер.

Разликата при нас е, че освен че им даваме това, което са поискали (дизайн на лога, SEO и всичко останало), ние предприемаме проактивни стъпки, за да разберем какво всъщност искат, без дори да са ни попитали.

Това ги кара да усещат, че се грижим за тях и че ние не сме просто SEO агенция, която приема поръчки.

Всичко опира до опита

Решихме, че това, което искат, е повече от просто красив дизайн или първи позиции в Гугъл и органичен трафик, който може да донесе продажби.

Това, което искат, е да спестят време от това да проверят работата ни и да ни показват грешките, които сме допуснали или пък какво да подобрим.

„Вашият бранд е това, което хората казват за вас, когато не сте в стаята.“ — Джеф Безос

Разбрахме, че им е досадно да продължават да проверяват произведенията на изкуството и да използват компютърни инструменти, за да маркират върху файла и да ни покажат грешките, които сме направили.

Те искат някой да им помогне в това. Нашата визия е да намалим правенето на промени с 90%.

Това означава, че има шанс всяка визия да бъде одобрена в първия кръг на представяне на клиента. Тази практика подобри продуктивността и на клиентите, и нашата с повече от 50%.

Опитът, който искаме да имат, е да се наслаждават на работата, а не да се страхуват от нея и така изграждаме нашия бранд. Това преживяване е част от нашия бранд, повече от просто работа.

Възприятието на другите

Брандирането е сложна съвкупност от изкуство и наука. Отнема време на един бизнес или човек да дефинира и развие своя бранд.

Познаването на вашия бранд идва от откриването на себе си и вашия бизнес. Това е безкрайно пътуване.

“Брандът е просто възприятие и възприятието ще съответства на реалността с течение на времето. Понякога ще бъде напред, друг път ще бъде назад. Но брандът е просто колективно впечатление, което някои имат за даден продукт.“ — Илон Мъск

Можете да копирате чужди предложения, функции, системи и процеси. Но няма начин да копирате бранда на други фирми или хора.

Това е така, защото всеки бизнес и всеки човек преминава през различни обстоятелства. И това, което клиентите казват за вас, се откроява като вашия бранд.

Въпреки това, никога не трябва да изглеждате по същия начин като вашите конкуренти в очите на клиентите си.

Трябва да се стремите да оставите запомнящо се впечатление у хората и да се откроите от конкуренцията си, за да ви изберат. Това ви носи бизнес.

Финални думи

Бих казал, че всеки има бранд и от нас зависи да разберем какво е това за нас самите. Следващото предизвикателство е да съобщите това на вашата целева аудитория, така че те да видят това, което искате да видят.

Вашият бранд е основно как хората ви гледат или възприемат, независимо дали това е добро или лошо и дали ви харесва или не.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *