дигитален маркетинг

Дигитален маркетинг – това е обобщаващ термин, който се фокусира върху дигитални канали като контент маркетинг, SEO оптимизация, имейл маркетинг, маркетинг в социалните медии, маркетинг за мобилни устройства и др.

Той има за цел да създаде подробни стратегии за достигане и комуникация с потенциални и настоящи клиенти.

Средностатистическият потребител влиза в досег с рекламното съдържание посредством телевизия, компютри, таблети, смартфони, радио и други традиционни медии.

Това постоянно излагане на разнообразни източници на информация води до информационно пренасищане. То, от своя страна, допълнително усложнява процеса на взимане на решение за покупка от страна на потребителите. 

Дигитален маркетинг: с какво помага на бизнеса?

Дигитален маркетинг

Дигиталният маркетинг позволява на брандовете да останат актуални и достъпни за техните потенциални потребители посредством различни канали и допирни точки.

Освен традиционните маркетинг канали като телевизия, преса, билборди и др., маркетолозите използват и дигиталните канали, за да насочат потенциалните клиенти в техния процес на взимане на решение за покупка, както и да поддържат връзка с вече спечелените от тях клиенти.

Дигитален Маркетинг: 11 основни канали

Преди да се гмурнем в по-надълбоко, нека бързо прегледаме основните единадесет канала на дигиталния маркетинг:

1. Уебсайт

Уебсайтът често е отправната точка на вашия дигитален маркетинг. Брандове и организации използват сайтовете си, за да публикуват съдържание, като използват други канали за неговата дистрибуция.

Повечето дигитални маркетингови усилия ще са насочени към сайта ви, където потребителят ще бъде поканен да предприеме определени действия и където ще се отчитат неговите вероятни конверсии.

2. Контент Маркетинг (Маркетинг на съдържанието)

Създаването на съдържание е гръбнакът на всяка стратегия в дигиталния маркетинг. Всяка контент маркетинг стратегия има за цел да информира, забавлява, вдъхновява или убеждава вашите клиенти.

Някои от най-стандартните формати съдържание биват:

 • Текстово съдържание (блог постове)
 • Видеа
 • Инфографики
 • Подкастове (аудио формат)
 • Презентации
 • Електронни книги

3. Оптимизация за търсачки (SEO)

Представете си СЕО като ракета, която изстрелва вашето съдържание нагоре в индекса на Гугъл.

Оптимизацията за търсещи машини се състои както от дейности по самия сайт, така и такива извън него. Целта е да се подобри неговата видимост в страниците с резултати на интернет търсачките за желаните от вас ключови думи. Той е дял от т.нар. интернет маркетинг.

Едно време СЕО оптимизацията беше текстово-ограничена, но в последните години гласовото търсене придоби широка гласност. Затова е необходимо вашите SEO дейности да се адаптират към разговорен подход.

4. Дигитална реклама

Този вид реклама е съвкупен термин за няколко типа рекламни стратегии.

Типичните стратегии за дигитална реклама, чиито рекламна цена се определя на търг измежду кандидат-рекламодателите, биват:

 1. Рекламна стратегия, при която се заплаща за всеки клик върху даденото рекламно каре (Cost-per-click или CPC)
 2. Такава, чиято цена се изчислява при реализирането на хиляда импресии на рекламното каре (Cost per mile или CPM).

Типични формати на дигиталната реклама са:

 • Search Engine Marketing (Mаркетинг за търсачки);
 • Display Advertising (част от рекламните възможности, предлагани от търсачката Гугъл);
 • Native Advertising (т.нар. естествена реклама, която силно се слива с основно съдържание на даден сайт);
 • Social Media Marketing (Реклама в социалните медии);
 • Programmatic advertising (програмна реклама, при която се използва софтуер, за да се закупи рекламно пространство онлайн).

5. Имейл маркетинг

Имейл маркетингът е процес на поддържане на база данни от „студени“ и „топли“ контакти, на които се изпраща имейл съобщения за вашия бранд, продукти и услуги.

Това е един ефективен канал за редовна комуникация с вашата целева аудитория. 

Имейл маркетингът е полезен за изграждане на база от редовни читатели, за привличането на нови клиенти и задържането на настоящи такива, за промотиране на отстъпки и оферти или просто за дистрибуция на съдържание.

6. Маркетинг в социалните медии (Social Media Marketing)

Маркетингът в социалните медии осигурява вашето присъствие в социалните медии, посещавани от вашите целеви клиенти.

Основните социални мрежи са Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat и Instagram. Там можете да споделите съдържание, било то органично или платено.

Два от най-популярните канали за дигитална реклама са Фейсбук реклама и реклама в Гугъл.

Социалните медии са изиграли важна роля в популяризирането на видео маркетинга и виралните бумове на различни фирмени съдържания.

Те подпомагат двустранната комуникация, а вашите клиенти и последователи могат да ви дават обратна връзка за ваши коментари, публикувано съдържание или продукти.

Това се осъществява посредством лайкове, коментари, лични съобщения или като публикуват мнението си на вашата официална страница.

7. Афилиейт маркетинг

Идеята за Афилиейт маркетинг е подобна на продажбите с комисионна.

Организации предлагат персонализирани линкове за техните партньори (affiliates). Партньорите пък печелят определенa комисионна всеки път, когато някой направи покупка посредством техния персонализиран линк.

Популярният инфлуенсър маркетинг (Influencer marketing) може да бъде тълкуван като модерна и еволюирала вариация на афилиейт маркетинга.

8. Маркетинг за мобилни устройства

Броят потребители на смартфони по света към края на 2022 г. се оценява на 6,64 милиарда.

За да монeтизират тази възможност, брандовете се стремят да бъдат достъпни на мобилните устройства на техните целеви клиенти, посредством създаване уеб сайтове и имейл кампании, оптимизирани за мобилни устройства.

Като редовно се свързват със своите целеви клиенти, дори и когато те са в движение, брандовете могат да оптимизират своите маркетингови стратегии и да изпращат своевременни съобщения. 

9. Онлайн ПР (Online PR)

Онлайн връзки с обществеността на практика е вид дигитален маркетинг, при която член на някоя онлайн медия (журналист или блогър) споменава вашия бранд в своя статия, интервю и др.

Продуктовите ревюта на клиенти, блогъри или инфлуенсъри, които споменават вашия бранд или продукти, независимо дали органично или срещу заплащане, също допринасят за вашия онлайн ПР.

10. Разговорен изкуствен интелект (Conversational AI)

Пикът на технологии като изкуствения интелект (artificial intelligence) и машинното самоучение (machine learning) поставя основата на едни еволюирали маркетинг стратегии като разговорния изкуствен интелект.

С усвояването на гласовото търсене, чатботовете и дигиталните асистенти, разговорният изкуствен интелект става жизненоважен за модерния дигитален маркетинг.

11. Уеб анализи

Уеб анализът процес на събиране, съпоставяне и докладване на данни.

Често за подобни анализи се използват инструментите на Гугъл (например Google Analytics), но сайтовете могат да създадат и свои собствени аналитични инструменти. Събраните данни могат да бъдат количествени или качествени.

Уеб анализите помагат на маркетолозите да анализират важна информация като източници на трафик, какво работи и какво не, възвращаемостта на инвестициите (ROI) и как могат да подобрят своите дигитални маркетингови стратегии.

Топ 5 практики за дигитален маркетинг през 2023 г.

Ето и петте най-добри практики, които ще ви помогнат с вашия дигитален маркетинг през 2023 г.:

1. Използвай пълния набор от канали

Успешните организации са усвоили подход, при който комуникират със своята целева аудитория посредством всички възможни дигитални канали. Така те безпроблемно могат да насочват целевите потребители в процеса на взимане на решение за покупка.

Този тип дигитален маркетинг е еволюирала форма на много-каналният маркетинг (multi level marketing), който спомага за предоставянето на едно завършено пазарно изживяване за вашите клиенти.

То има за цел да достави правилното съобщение, в правилния момент, по правилния маркетингов канал.

Да използваш пълния комплекс от дигитални канали означава да доставиш последователно изживяване на потребителяпо пътя на взимане на решение за покупка (buyer’s journey).

Това означава, че вашата стратегия трябва да се фокусира върху клиента, вместо около отделни канали.

За да изградите такава цялостна стратегия, трябва да уеднаквите тона на комуникация в различните канали, които използвате.

Една последователна маркетингова стратегия трябва да вземе предвид всички дигитални канали и да засече тяхната ползва във всеки един етап от процеса на взимане на решение от клиента.

Накрая, тя трябва и да работи за изграждане на подходящото послание за достигането на тази целева аудитория.

Например: Старбъкс е известен с използване на дигиталните медии, за да оптимизира изживяването на клиентите си.

Те създадоха приложение, което позволява на клиентите им да намират техни обекти, да поръчват онлайн през приложението, да платят с телефона си и да получават виртуални награди за своята активност.

Потребителите на приложението получават точки за правене на поръчки през телефона и, в сътрудничество със Spotify, им е предоставена възможност да разберат кои песни се пускат в избраните от тях обекти на веригата.

2. Възползвай се от изкуствения интелект (AI) в своя дигитален маркетинг

Изкуственият интелект (AI) и машинното самоубочение (ML) позволяват на маркетолозите да достигнат до целевата си аудитория с непосилна до този момент прецизност.

Използвайки приложения, базирани на AI и ML, можете да се свържете с клиентите си по следните начини:

Разговорен AI : разговорният изкуствен интелект, по подобие на дигиталните асистенти и чатботовете, се е превърнал в универсален начин за комуникация с потенциални и настоящи клиенти.

Те са способни да предоставят информация, да съберат изискванията на клиента, да предложат клиентска поддръжка, да помогнат на потребителя да купи даден продукт или да направи резервация, и да го държат в течение за статуса направените от него поръчки.

Например: Уол Стрийт Джърнъл е създал чатбот за Facebook Messenger, който доставя информация и различно съдържание директно в инбокса на техните абонати.

Персонализация: успехът на последователната маркетингова стратегия зависи от това колко добре персонализирате изживяването на вашите клиенти.

Изкуственият интелект може да ви помогне с това. AI-базираните инструменти могат да разбират и предвиждат поведението на вашите потребители.

По този начин вие можете да придадете личен характер на това изживяване като създадете сегменти от потребители със сходни характеристики.

3. Не игнорирайте имейлите

Имейл маркетингът все още е силен дигитален канал за реклама.Ако имате значима база от абонати, можете да изпращате таргетирани съобщения до тях без да изхарчите и стотинка!

Можете да използвате имейл маркетинга да създадете кампания за поетапно насочване на абонатите по стъпките в процеса за взимане на решение за покупка. Също може да поздравите новите си последователи, да промотирате ново съдържание, да предложите ексклузивни отстъпки и оферти, да помолите за обратна връзка чрез анкети и т.н.

За провеждане на успешни имейл маркетинг кампании през 2023 г., използвайте съдържание, създадено от онлайн потребителите, както и интерактивно такова.

Придържайте се към съобщения, които са лесно-четими на мобилни устройства, и изградете имейл общност, която да служи като ваш личен фен клуб.

4. Акцентирайте на видео маркетинга

Според анкетата State of Video Marketing 2020 на Wyzowl, 85% от компаниите използват видеото като маркетингов инструмент.

Хората предпочитат видеата, защото с тях информацията се възприема много по-лесно, а и те се оказват един наистина ефективен метод за разказване на истории.

Използвайте видео клипове в своите маркетинг инициативи за промотиране на съдържание. Те активират ангажираността и разширяват вашия рекламен обхват. Един чудесен начин да постигнете това е да създадете видеа в различни формати.

Например: повечето социални медии позволяват публикуването на кратки видео клипове. Затова, когато създавате стандартни видеа, експериментирайте с кратки формати, вертикални видеа, и клипове на живо, за да проверите кое точно генерира висока ангажираност. След това просто повторете успешната практика.

Например: Moz има ежеседмични обучителни видео серии, наречени Whiteboard Friday, които разискват разнообразните аспекти на SЕО.

5. Създавайте съгласувано съдържание по каналите

Освен поддържането на редовни дигитални рекламни кампании и други дейности, синхронизирането на вашето съдържание в различните канали, е важно условие за привличането вниманието на вашата целева аудитория.

Да съгласувате съдържанието, което публикувате, означава да разнообразите своите маркетингови усилия. Създавайте съдържание в колкото се може повече формати. Пробвайте с текст, подкастове, инфографики, видеа и т.н.

Всяко съдържание, което създавате, трябва да е в синхрон с останалите. Това е и моментът, в който преработката на старо съдържание идва на помощ.

Можете да заредите с енергия своята стратегия за съдържание като я подкрепите с интелигентна стратегия за дистрибуция.

Ако сте написали блог пост от 2000 думи, превърнете го в инфографика, създайте един подкаст епизод, и запишете видео по темата.

Правейки това, вие разнообразявате вашето присъствие в различни канали и платформи и създавате съдържание, адаптирано към нуждите и предпочитанията на вашия целеви пазар.

3-те предимства на дигиталния маркетинг

Дигиталният маркетинг обхваща най-доброто от inbound и outbound маркетинга, тоест push и pull стратегиите.

Ето и три от основните предимства на дигиталния маркетинг като предпоставка за бизнес растеж:

1. Възможност за измерване

Когато стартирате маркетингова кампания по традиционния начин, е невъзможно да се измери нейното въздействие, освен ако не се използва купон с код, който да бъде отразен в продажбените сметки.

От друга страна, която и дигитална маркетингова стратегия да вземете ще разполагате със усъвършенствани възможности за анализ на резултатите.

Можете да измерите ефекта чрез импресии, кликове, трафик и продажби. В зависимост от модела, който прилагате, може да разберете как всеки канал и пост се е отразил на продажбите.

Тази възможност за измерване позволява на маркетолозите да разберат кое работи и да коригират това, което не работи.

2. Сложно таргетиране

Традиционите медии следват остарелия подход, при който всеки получава едно и също съобщение. Модерните маркетинг подходи позволяват да създаваш персонализирани съобщения в зависимост от профила на целевия клиент.

Съвременните канали позволяват прецизно да таргетирате идеалните клиенти. Модерният дигитален маркетинг също дава възможност на вашия идеален клиент да ви открие сам.

Чрез маркетинг на съдържанието и СЕО усилия, даден целеви клиент би въвел своя въпрос или ключови думи в онлайн търсачките, за да ви намери.

С дигиталната реклама можете да сегментирате своята аудитория и да персонализирате своето послание на база пол, възрастова група, интереси, образование, местонахождение, психографски фактори и др.

3. Рафинирайте в процеса на работа

При традиционния маркетинг няма място за каквато и да е било корекция.

Веднъж отпечатана във вестника, вашата реклама не може да се коригира. При дигиталния маркетинг можете променяте всичко в движение.

Ако видите, че дадена реклама не носи желаните резултати, можете да я промените или да пренасочите рекламния бюджет към друга по-успешна кампания.

Именно тази гъвкавост ви дава увереността, че вашите дигитални маркетингови усилия винаги се управляват ефикасно.

Четирите „P“ в маркетинга

През 60-те години на миналия век Е. Джером Маккарти дава началото на 4 P-та на маркетинга:

 • Product (Продукт)
 • Price (Цена)
 • Place (Място)
 • Promotion (Промоция)

По същество тези 4 P-та обясняват как маркетингът взаимодейства с всеки етап от бизнеса.

Нека разгледаме всяко от тях!

1. Продукт (Product)

Да речем, че имате идея за продукт, който искате вашият бизнес да продаде. Какво следва?

Вероятно няма да имате успех, ако просто започнете да го продавате.

Вместо това се нуждаете от вашия маркетинг екип, който да направи проучване на пазара и да отговори на някои критични въпроси:

 • Коя е вашата целева аудитория?
 • Има ли целеви пазар подходящ за този продукт?
 • Какви съобщения ще увеличат продажбите на продукта и на кои платформи?
 • Как вашите разработчици трябва да променят продукта, за да увеличат вероятността за успех?
 • Какво мислят фокус групите за продукта и какви въпроси или колебания имат?

Маркетолозите използват отговорите на тези въпроси, за да помогнат на бизнеса да разбере търсенето на продукта и да повиши качеството му, като споменава опасенията, произтичащи от фокус групата или участниците в проучването.

2. Цена (Price)

Вашият маркетинг екип ще провери цените на продуктите на конкурентите или ще използва фокус групи и проучвания, за да прецени колко е готов да плати вашият идеален клиент.

Ако цената на продукта е твърде висока, ще загубите солидна клиентска база.

Ако го подцените може да загубите повече пари, отколкото печелите.

За щастие, маркетолозите могат да използват индустриални проучвания и анализ на потребителите, за да измерят добър ценови диапазон.

3. Място (Place)

Важно е вашият маркетинг отдел да впрегне своите познания и анализа на потребителите на вашия бизнес, за да даде предложения за това как и къде да продавате вашия продукт.

Може би те смятат, че сайтът за електронна търговия работи по-добре от физически магазин за продажба на дребно или обратното.

Или може би те могат да ви ориентират кои места биха били най-подходящи за продажба на вашия продукт, както в национален, така и в международен план.

4. Промоция (Promotion)

Това P е вероятно това, което сте очаквали от самото начало.

Промоцията включва всяка онлайн или печатна реклама, събитие или отстъпка, които вашият маркетингов екип създава, за да повиши информираността и интереса към вашия продукт и в крайна сметка да доведе до повече продажби.

През този етап вероятно ще видите методи като PR кампании, реклами или промоции в социални медии.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *