имейл маркетинг

Днес искам да поговорим за имейл маркетинг като част от голямото семейство на т. нар. дигитален маркетинг.

Ключът към управлението на успешен бизнес е правилното и активно привличане на нови клиенти.

Независимо дали се опитвате да върнете обратно клиенти, загубени по време на пандемията или имате желание за по-бърз растеж, въпросът, който възниква, е:

Как да постигнете това?

Маркетингът е в основата на всичко

Кои са най-добрите начини да привлечете клиенти във вашия магазин, уебсайт, ресторант или офис? Всички знаем отговора – интернет маркетинг.

Но маркетингът не е прост процес.

Съществуват различни практики и стратегии, които са част от цялостния маркетингов план – и те непрекъснато се развиват. Правилно формулираният маркетингов план за вашия малък бизнес, може да направи развитието му поразително успешно.

Най-ефективни винаги са били и ще бъдат опростените процеси. В помощ на тази максима съществува един маркетингов метод, който поддържа претенцията си за слава.

Имейл маркетингът все още обещава да осигури най-високата възвръщаемост на инвестициите (ROI) от всички маркетингови канали. Как ви звучи 42 долара печалба за всеки долар, който похарчите?

Това не означава, че имейлът като индустрия и вашият подход към него не се развива.

Както казва Том Кулцер – главен изпълнителен директор и основател на AWeber:

„Водещо решение за имейл маркетинг за малкия бизнес, „Най-ефективните маркетингови стратегии за имейл маркетинг се адаптират, растат и претърпяват иновации“.

Имейл маркетинг и малкия бизнес

AWeber наскоро публикува своя Стратегически имейл маркетинг доклад за маркетинг стратегиите в малкия бизнес за 2020 г. Той включва мнения и опит от собственици на малък бизнес и експерти от бранша. Тук могат да се открият техники, които работят за други собственици на малък бизнес. Проверете дали ще работят и за вас.

Докато имейл маркетингът може да се похвали с ефективната си възвръщаемост на инвестициите, не всички малки фирми го използват.

Според доклада, 66% от анкетираните компании споделят, че използват метода, за да „популяризират бизнеса си или да общуват с потенциални клиенти“.

Ако не сте сред този процент, е време да включите имейла във вашата маркетингова стратегия. Ако възвръщаемостта на инвестициите не е достатъчна, за да ви убеди, не забравяйте, че имейлът е маркетинговият канал, който повечето потребители припознават като предпочитан за комуникация с любимия бранд.

И все пак вероятно имате колебания дали ще работи за вашия бизнес? Разгледайте някои често срещани въпроси, които анкетата адресира и коментарите към тях.

Колко ефективен е имейл маркетингът като комуникационен канал и стратегия за привличане на нови клиенти?

Много. 79% от анкетираните споделят, че той е „важен“ или „много важен“ за техния бизнес.

Въпреки това, докато собствениците на бизнес признават значимостта на имейл маркетинга, само 60% смятат, че собствените им маркетингови стратегии в областта са „ефективни“ или „много ефективни“, докато 26% споделят, че този канал е „неефективен“ или „много неефективен“.

Ефективните стратегии за имейл маркетинга са „лични, целенасочени и създадени с оглед на целите и възраженията на клиентите“.

Как да измерите успеваемостта имейл маркетинг кампаниите?

Не можете да знаете колко ефективна е вашата имейл маркетинг стратегия, без да дефинирате ключовите показатели (KPIs), които искате да измервате.

Двата най-често измервани ключови показатели за малкия бизнес са честотата на отваряне на имейла (open rate) и честотата на кликване на връзки в имейла (click-through rate) :

  • Честота на отваряне на имейла. При 65% от малките бизнеси средната честота на отваряне варира между 11% и 50%.
  • Честота на кликване на връзки в имейла. Проучването показа, че много малки компании трябва да подобрят своята честота на кликване; При 77% от малките бизнеси, средният процент на кликвания на връзки в имейла варира между 0% и 10%.

Близо 40% от анкетираните заявяват, че изпращат имейли „поне веднъж седмично, но по-рядко от ежедневно“. Повече от 30% изпращат имейли „поне веднъж месечно, но по-рядко от ежеседмично“. И около 12% изпращат имейли ежедневно или по-рядко от веднъж месечно.

Какъв трябва да бъде графикът за изпращане на маркетинг имейли?

Все още не сте сигурни какво да правите?

Марк Асквит, съосновател и главен изпълнителен директор на Rebel Base Media, съветва онези, които тепърва започват да използват имейл маркетинг, да изпращат имейл веднъж седмично.

„Вместо да изпращате повече от необходимо, тествайте това, което вече сте наложили като практика. След това проверете ключовите показатели“, казва той.

Основната му идея е, че не трябва да изпращате повече имейли, които не работят, а напротив – по-малко имейли, които работят. Най-добрият начин да определите това е „Тествайте, тествайте, тествайте!“

Рамит Сети, авторът и основател на „Ще те науча да бъдеш богат“, споделя, че не трябва да отделяме прекалено много време върху графика за изпращане на имейли.

Според него честотата на изпращане не е най-важният фактор на успеха. Неговото вярване е, че това е съдържанието в имейла. „Писането на имейли, които носят стойност, е най-важно“, споделя той.

„Ако имейлите ви са невероятно забавни, информативни и ангажиращи, можете да ги изпращате колкото често решите“. Според Сети, методът за измерване на тяхната ефективност е: „Следете внимателно честотата на отваряне на имейла и честотата на отписване (unsubscribe)”

Има ли значение базата данни, която ще получи имейла ви?

Повечето (43%) от участващите в анкетата собственици на малък бизнес разполагат с база данни с имейли на между 0 и 500 потребители. Малко повече от 30% имат между 1 001 и 9 999 имейл адреси, а по-малко от 7% от малкия бизнес разполагат с над 50 000.

Въздейства ли броят получатели на ефективността? Да, но не позволявайте това да ви обезкуражи. Изглежда, че наличието на поне 500 абоната прави разлика.

От анкетираните малки компании, 42% с над 500 абонати споделят, че техните имейл маркетинг стратегии са ефективни или много ефективни, докато само 20% от бизнеса, които разполагат с имейл адреси на 500 или по-малко потребители имат същите впечатления.

Очевидно е, че увеличаването на вашата база данни е от стратегическо значение.

„Колкото по-голяма е вашата база данни, толкова повече реализации можете да постигнете“, казва Кат Пей, главен изпълнителен директор и основател на Holistic Email Marketing.

Тя съветва собствениците на малкия бизнес да „гарантират, че формулярът ви за регистрация е позициониран най-отгоре в имейл съобщението и на видно и лесно достъпно място във вашия уебсайт.“

Време е да възприемете имейл маркетинга като един от най-мощните инструменти за стартиране на вашия малък бизнес и извеждането му на следващото ниво. Той е ефективен, достъпен и работи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *