Сигурно много от вас са чували думата инфлуенсър.

Днешната статия ще обиколи света на инфлуенсърите, разглеждайки тяхната същност, жизнени цели и свързаност с бизнес нишите.

И така, да започнем отначало с определение на думата.

Какво означава инфлуенсър? – значение на думата

Това е популярна личност, впечатляваща своята аудитория със специфични познания или интригуващо ежедневие.

Коя е онази специална черта, която сближава този нашумял „вид“ с Вашия бизнес?

Инфлуенсърите притежават специфични знания по дадена тема или в дадена област.

Предшестващото им присъствие в определена ниша ги трансформира в полезна стартираща площадка за брандовете, които се стремят да изградят добър онлайн имидж.

Инфлуенсър маркетинг

През 2017 г. 85% от маркетолозите, влагат своята енергия в инфлуенсър маркетинг и 92% от тях заявяват, че последващите кампании са ефективни.

Както може би вече се досещате, такива влиятелни личности съдействат на компаниите именно в т.нар. „инфлуенсър маркетинг“.

Инфлуенсърството е форма на реклама, която изгражда авторитет за бранда, базирайки се на репутацията, препоръките и популярността на дадена известна личност.

Типове инфлуенсъри

Инфлуенсърите имат дълга история в дигиталния маркетинг.

Първоначално компаниите се допитват до услугите на убедителни фигури като известни личности и спортисти, за реализират успешни продажби на продуктите си.

Възходът на социалните медии направи други тип инфлуенсъри по-популярен и икономически ефективен избор.

Днес популярните личности се вписват в следните категории:

 • Знаменитости: актьори, спортисти и звезди на поп културата.
 • Експерти в индустрията и духовни учители
 • Микро-инфлуенсъри: Лица с въздействие върху социалните медии
 • Блогъри и създатели на съдържание

По-голямата част от този вид интернет маркетинг днес се осъществява в социалните медии.

Микро-инфлуенсърите и блогърите са по-ефективен, от гледна точка на разходи, начин за бързо популяризиране и изграждане на доверие към даден бранд.

Как да открием подходящия за нашите нужди инфлуенсър

Популярните личности са заслужаващ доверие глас в съответната ниша.

В случай, че желаете да откриете подходящия за вашия бранд инфлуенсър в социалните медии, следвайте долните стъпки:

 • Използвайте маркетинг инструменти като BuzzSumo, за да намерите актуално съдържание и авторите, които го създават.
 • Разгледайте LinkedIn за публични личности с опит във вашата индустрия.
 • Търсете в Twitter, като използвате хаштагове, за да откриете микро-инфлуенсъри
 • Използвайте опциите на търссчката Google, в случай че желаете да видите последните публикации в определен блог, свързани с ключови думи за вашия сектор.
 • Опитайте съдействеието на инструменти като Sprout Social, за да търсите актуални теми и хаштагове за Вашия бранд.

Как да изградите взаимоотношения с инфлуенсър

След като откриете подходящите за Вас и Вашия бранд влиятелни потребители, е необходимо да ги убедите да работят с Вас.

Тъй като инфлуенсър маркетингът и инфлуенсърството стават все по-популярни, търсенето на специалисти в областта става още по-засилено.

Ето няколко от най-ефективните методи за привличане на интереса на популярните лица:

 • Подаряване на стоки и услуги: Определете хората, които споделят интереси, свързани със същността на Вашия бранд и им предоставете безплатни версии на Вашия продукт, в замяна на ревю. Публикувайте отзивите във Facebook, Twitter, Instagram, YouTube и Вашия уебсайт.
 • Платени публикации: Потърсете блогъри с въздействие във Вашата индустрия и им платете за създаването на блог пост или статия, подходящи за Вашата целева аудитория. Това е по-лесен и бърз начин да работите с влиятелни лица.
 • Гост публикации: Помолете инфлуенсърите да пишат за Вашия уебсайт или да публикуват информация за Вашите продукти в техните сайтове. Това съдейства за увеличаване на обхвата на бранда (brand reach).

Ползите от взаимодействието с инфлуенсъри

Инфлуенсърите са ценни, ако ги разглеждаме като маркетингов похват, защото предоставят ефективен начин за бързо популяризиране и изграждане на доверие към даден бранд.

70% от милениалите (родените в периода 1981 – 1996 г.) се влияят от препоръки, предложени от техни връстници. Инфлуенсърите са връзката между компаниите и техния целеви пазар.

Работата с инфлуенсър:

 • Повишава осведомеността за бранда: т.е. увеличава разпознаваемостта на Вашия бранд, сред съществуващата аудитория на инфлуенсъра. Тя е вече ангажирана и очаква подходящо съдържание.
 • Изгражда доверие: Потребителите вече се доверяват на мнението на инфлуенсърите, които следват. Тези влиятелни хора моментално повишават доверието към Вашия бранд.
 • Подобрява взаимоотношенията с клиентите: Ще укрепите отношенията с клиентите си чрез съществуващата изградена връзка между инфлуенсъра и неговата аудитория.
 • Подобрява Вашия бранд: Положителните отношения, които инфлуенсърите вече имат с Вашите потенциални клиенти, предизвикват „ефектът на ореола“ (halo effect), който укрепва бранда в очите на потребителите.
 • Съдейства в оптимизацията на търсачките (SEO): Работата с инфлуенсъри предлага и възможности за линк билдинг. Това е т.нар. Изграждане на повече входящи връзки към Вашия уебсайт в интернет пространството, които водят до по-добро класиране в търсачките.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *