създаване на сайт

Трябва да създадете онлайн присъствие за себе си или своя бизнес, но нямате идея откъде трябва да започнете? Как да си направим сайт през 2021 година?

Този наръчник ще ви научи как да създадете уебсайт безплатно за нула време.

Имате ли нужда да си направим сайт?

Спрете каквото и да правите и си задайте този прост въпрос: „Имам ли нужда от уебсайт?“.

Ако отговорът ви е нещо различно от „да“, трябва да помислите отново.

Няма значение дали сте ръководител на мултинационална корпорация, в която работят хиляди хора или кварталното магазинче – трябва ви уебсайт, който да помогне на потенциалните клиенти да ви намерят онлайн.

Ако имате бизнес, да не му създадете онлайн дом е равно на това да не искате той да се разраства.

За щастие, на ваше разположение има огромен брой уеб хостинг услуги на разположение.

Изборът на добър хостинг е трудната част, тъй като зависи както от качеството на услугата, така и от способността й да отговори на вашите нужди.

Създаване на сайт – как и къде?

Що се отнася до това как да си направим сайт на практика, вие също имате много възможности.

Можете да наемете някого, който да проектира и кодира уебсайта, или да опитате със собствените си ръце (ако сте начинаещ, „Най-добрите курсове за създаване на сайт“ е отлична отправна точка).

Можете да използвате онлайн услуга за създаване сайт и уеб страници или да ги изградите офлайн с помощта на софтуерен инструмент. Или, ако сте кодиращо динамо, използвайте обикновен текстови редактор, за да създадете сайт от нулата.

Начинът, по който смесвате и комбинирате тези решения, зависи от вашите умения, време, бюджет и кураж.

Ако сте готови да продължите, това ръководство ще ви запознае с услугите и софтуера, които могат да ви накарат да започнете да изграждате свой собствен уебсайт, дори и да нямате опит.

Имайте предвид, никой от тези инструменти няма да ви даде идея за печеливш уебсайт – това зависи от вас.

Те също няма да ви направят уеб дизайнер, професия, която се различава от самото създаване на сайт.

Все пак тези услуги и софтуер ще облекчат някои от главоболията, които идват от липсата на богат опит в CSS, FTP, HTML и PHP.

Да започваме.

Създайте си блог за забавление и печалба

Блогът, съкращение на старата дума, използвана в началото „weblog“. Той е уникална разновидност на сайтовете, който можете да разпознаете от познатото му оформление.

Обикновено новото съдържание се намира в горната част на страницата, а по-старите публикации се показват като скролвате надолу.

Ако трябва бързо да създадете прост уебсайт, стартирането на собствен онлайн блог е чудесен начин.

1) WordPress

Основният играч в блог нишата е WordPress.

Това е система за управление на съдържанието (CMS), която захранва милиони уебсайтове, включително The New York Times, Quartz и Variety.

WordPress-базираните сайтове са невероятно лесни за настройване, персонализиране и актуализиране – в идеалния случай ежедневно.

Не се изисква да научите майсторски трикове с FTP, въпреки, че със сигурност можете да ги използвате, ако желаете.

Също така, има и страшно много на брой безплатни и платени WordPress темплейти и WordPress плъгини, за да придадете на уебсайта си красиво лице и значително разширена функционалност.

Въпреки, че WordPress доминира в блог пространството, това не е единствената система за управление на съдържанието.

2) Tumbler на Yahoo

Чудите се как да си направите сайт, в който има повече визуални елементи? Tumblr е друга невероятно популярна блог платформа, която е подходяща за по-кратки, по-визуални публикации.

Можете обаче да намерите темплейти, които придават на вашия Tumblr сайт по-традиционен вид и усещане.

3) Blogger на Google

Как да си направим сайт, който може да ни носи пасивен доход? Платформата за блогване Blogger на Google се отличава с плътна интеграция с Google Adsense. Следователно изкарването на допълнителни пари би трябвало да е лесно.

4) Други блог платформи

По-новите услуги за блогове, като Anchor, Peather и Medium, стрес писането и публикуване са повече от сложния дизайн, но те са невероятно лесни за актуализиране.

Блогове, хостинг и домейни

Тези услуги могат да хостват вашето съдържание на сървърите си безплатно, но в замяна на тази нулева цена вашата онлайн дестинация ще има безплатен под домейн, като например nikolay.tumblr.com.

Това може да е добре за личен блог, но той ще изглежда твърде евтин и непрофесионален за бизнес, който иска хората да му се доверят достатъчно, за да платят за каквото и да продава.

Ако предпочитате по-традиционен URL адрес, ще трябва да закупите домаейн от домейн регистратор, какъвто е GoDaddy или Namecheap.

Ценообразуването на имена на домейни може да варира от изключително евтино до изключително скъпо.

Това зависи от това дали търсещите домейни, търсят ценно парче онлайн недвижим имот.

Ще искате да получите кратко име на домейн, което е предизвикателно и закачливо, може да откриете, че много от имената са заети или от други домейн регистратори, или от хора, които са запазили домейн имената като инвестиция.

В зависимост от хостинг услугата може да се наложи да изтеглите CMS и да я качите на собствената си платформа, ако искате да използвате домейн, който сте закупили другаде.

Ако се притеснявате как ще изглежда вашият сайт на мобилни устройства – недейте!

Сайтовете, създадени на тези блог платформи, обикновено включват удобни за мобилни версии дизайнерски версии, така че да са добре форматирани за смартфони и таблети.

Изградете своя личен онлайн #Brand

Блоговете са претъпкани, но понякога се нуждаете просто от място, където да паркирате персоната си в интернет за целите на марката.

В този случай можете просто да получите сайт-визитка (nameplate site) или както предпочитаме да мислим за тях – сайт от една страница, вместо сайт с много страници.

Вместо да се свързва към вашия магазин или други бележки, както бихте направили с по-традиционната уеб страница, личният сайт обикновено има връзки, които отиват другаде.

Например, към вашите социални мрежи, списъци с желания, плейлисти или каквото друго би могло да се свърже.

About.me и Flavors.me са примери за услуги с лични страници.

Просто качвате една голяма снимка като фон за вашата лична уеб страница, след това изкусно наслагвате информация и връзки, за да създадете вашият дигитален указател.

Тези безплатни сайтове ви помагат да изтегляте изображения от вашите социални мрежи или от твърд диск.

След това ви предоставят инструментите, за да накарате текста и връзките да работят ненатрапчиво, макар че наистина ви кара да разгледате други лични страници, за да добиете представа как работи.

Тези услуги обикновено предлагат премиум ниво, което предоставя повече гъвкавост на хостинга.

Например премиум пакетът на About.me от 8 долара на месец премахва брандирането на компанията и ви дава възможност да свържете вашия сайт с външно закупен домейн.

Изпълнителите с големи портфолиа, които искат да се изфукат, не трябва да се чувстват пренебрегнати.

Има редица билдъри на лични страници и сайтове, включително Brushd и BigBlackBag, които показват работата ви също толкова добре или по-добре, отколкото Flickr или Instagram могат.

Преминаване към собствен хостинг

Ще дойде време да преминете отвъд блоговете, онлайн резюметата и отвъд страницата с връзки.

Тогава към коя услуга се обръщате за един пълноцветен сайт, който ви дава гъвкавост да изградите почти всичко, което желаете?

Не липсват такива, но три от любимите ни са DreamHost, HostGator и Hostwinds. Това са всеобхватни услуги, които разполагат с множество хостинг типове и нива.

Можете да започнете с приблизително 10 долара на месец за споделен или WordPress хостинг, ако уебсайтът ви не изисква много конски сили на сървъра.

Тъй като вашият бизнес се разширява обаче, на уебсайта ви може да са необходими повече мощност.

Точно тогава трябва да погледнете в облака, VPS и посветен хостинг.

Тези нива на услуги са за случаите, когато наистина имате нужда от уеб хост, който предлага много място за съхранение, значително количество месечни трансфери на данни и множество имейл акаунти.

Дори и да не се регистрирате за тези уеб хостове, трябва да потърсите услуги, които предлагат подобни функции.

Ще искате редактор WYSIWYG, който ви позволява да коригирате всяка страница и да добавяте изображения, видео и социални връзки.

Даването на няколко допълнителни долара обикновено ви осигурява здрава електронна търговия и пакети за SEO оптимизация за търсачките за подобрено позициониране в Bing, Google и Yahoo.

Повечето усъвършенствани уеб хостинг услуги включват най-малко едно име на домейн, безплатно, когато се регистрирате.

Как да изградите онлайн магазин

Преди да продължим нататък, трябва да обсъдим интегрирането на електронната търговия във вашия уебсайт.

Ако планирате да продавате продукт или услуга, това е съществена част от процеса на изграждане на уебсайт, който не може да бъде пренебрегнат.

За щастие, повечето уеб хостинг услуги предлагат разнообразие от различни пакети софтуер и интеграции.

Нещата, които трябва да гледате като проучвате хостове за сайтове за електронна търговия, включват:

  • Създател на онлайн магазин с влачене и пускане (drag & drop)
  • Софтуер за криптографски протокол (SSL) за защита на финансовите транзакции
  • Приставки за имейл маркетинг, така че да не се налага да работите с външен доставчик за насърчаване на вашия бизнес

Няма нищо лошо, само по себе си, в използването на несвързана маркетингова услуга.

Но всичко, което представлява удобство, означава повече време, което да отделите за останалата част от вашия бизнес.

Създаване на сайт с билдър

Има още един сравнително бърз начин да създадете уебсайта си онлайн – уебсайт билдърите.

Това са самостоятелни услуги, включващи инструменти за плъзгане и пускане и шаблони, Те позволяват на не експерти, бъдещи уеб мастъри, да започнат да създадат уеб сайта си съвсем сами.

Някои напреднали уеб хостове предлагат също собствени сайт билдъри или интегрират функционалност от една от самостоятелните услуги.

Въпреки, че най-добрите от тях предлагат изненадваща гъвкавост, те също налагат достатъчно строги ограничения при дизайна на страниците. Следователно не можете да създадете зле изглеждащ сайт с помощта на една от тези услуги.

Обикновено можете да получите Mysite.servicename.com URL адрес без търговски способности безплатно от една от тези услуги.

Трябва да доплатите за по-добър URL адрес и възможност за продажби.

Имайте предвид, че ако надраснете някоя от тези услуги, може да бъде трудно да експортирате вашия сайт към същински разширен уеб хостинг като Siteground или Superhosting.

Ако знаете, докъде ще стигнете в крайна сметка, може да е по-добре да пропуснете стъпката със уебсайт билдър.

Никой не върши работата по-добре от наградения с Избор на Редакторите Wix ($ 4.08 в Wix).

Той има интерфейс за плъзгане и пускане и всички елементи на сайта са адаптивни.

Не струва нито цент да започнете с Wix, но ако искате да преминете към премиум, ще започнете от $5/ месец за домейн. Може да стигнете до $25/ месец за неограничен месечен трансфер на данни и 20 GB за съхранение.

Как да си направим сайт безплатно: Софтуер за създаване на сайт

От години Adobe Dreamweaver е синоним на създаване на сайт.

От създаването на HTML страници в WYSIWYG интерфейс до възможността да обработвате страници за програмиране в Cold Fusion, JavaScript, PHP и други формати.

Неговите лейаути ви позволява да видите как страниците изглеждат на различни размери на браузъра и екрана. В това число дори и на смартфони и таблети.

Кодът е толкова „тежък“, колкото искате да бъде.

Недостатъкът е, че тя е достъпна само като част от абонаментната услуга Adobe Creative Cloud.

Можете да получите самостоятелна версия на Dreamweaver CC за $ 19,99 на месец. Другият вариант е като част от пакета за всички приложения на Adobe, който включва Illustrator CC и Photoshop CC, за $ 49,99 на месец.

Ако сте с Mac обаче, има и друга опция: RapidWeaver. Този редактор на WYSIWYG уеб страници има пълен достъп до кодирането и FTP поддръжка за качване на страници.

Има много вградени шаблони, за да започнете, всичко за еднократна цена от 99,99 долара.

На Windows има много възможности за избор. Xara Web Designer 365, например, започва от $ 49.99 и обещава, че не е необходимо да знаете HTML или Javascript, за да създавате сайтове въз основа на шаблоните на компанията.

Ако все още нямате дизайн и смятате, че шаблоните са твърде ограничени, помислете за Adobe Muse CC.

Тази уникална малка програма се концентрира върху това да ви позволи да проектирате.

Шаблоните са удобни, вграждащите се уеб шрифтове са страхотни. Изгледът на Sitemap може да е най-добрият начин да добиете цялостно усещане за това, което ще има вашия сайт.

Експортирайте го в HTML и сте готови за качване.

Той е част от пакета Creative Cloud и също се предлага индивидуално за $ 14,99 на месец с годишен план.

Публикуване

Разбира се, има по-напреднали теми за хостинг, като например сървъри за имена на домейни и мулти-облачна свързаност. Това ръководство, обаче, има за цел да ви запознае с основите на това как да си направим сайт сами и безплатно.

Дали ще решите сами да създадете уебсайт или ще наемете експерти по кодиране и графичен дизайн, които да свършат мръсната работа, зависи от вас.

Но засега, се успокойте, като знаете, че разполагате с информацията, за да започнете работа с вашия малък бизнес си онлайн.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *