карта на сайт sitemap

Sitemap-ът (карта на сайт) често биват подминавани с безразличие от собствениците на уеб сайтове.

Тяхната стойност както за потребителите, така и за търсачките, често се подценява. Това е голям пропуск от гледна точка на т. нар. SEO оптимизация.

В тази статия ще научите защо.

Какво е карта на сайт (Sitemap)?

Казано най-общо, това е уеб страница или страници, които съдържат списък с линкове към всички други страници и файлове в сайта ви.

Теоретично погледнато, такава страница е създадена с идеята да даде на потребителите бърз и улеснен достъп до всички части на сайта, без да им се налага да сърфират из всички негови секции.

Картата на сайта също има за цел да елиминира нуждата от поставяне на линк от началната страница към всички останали страници от сайта.

Наличието на Sitemap не е SEO фактор, но играе спомагателна роля, тъй като тя могат служи за насочване на на ботовете на търсачките към всички важни страници в уебсайта.

Sitemap и индексация на сайта

Файлът е особено важен за големи сайтове, където повечето страници се намират на повече от 3-4 клика разстояние от началната страница. Тогава и потребителите и ботовете трябва да преминат през голям брой секции и подсекции, за да достигнат до търсеното от тях съдържание.

Ако сайтът ви има стотици или хиляди уеб страници, трябва сериозно да се замислите за подходящо групиране на информацията в него в секции и подсекции.

Това също така означава, че ботовете на търсачките ще трябва да свършат много работа, докато индексират всички страници от големия ви сайт. По този начин ще улесните значително цялостната му навигационна структура.

Именно в това се състои основното предимство на картата на сайта (sitemap) – чрез нея улеснявате максимално работата на ботовете и си гарантирате, че всичките ви страници ще бъдат включени в страниците с резултати на търсачките (SERP).

Излишно е да казвам колко важно е това, нали? Страница, която не е индексирана, все едно не съществува за търсещите машини. Тя никога не може да докара трафик и да се класира добре в Гугъл.

3 важни причини да имате карта на сайта си (Sitemap)?

Нека обобщим основните причини, поради които е важно да използваме Sitemap за своя уеб сайт:

  1. Тя помага на ботовете да достигнат максимално бързо до всички страници от сайта и да ги индексират. При уебсайтове с много страници и дълбока навигационна структура, на паяците ще им е нужно много време и допълнителни усилия, за да открият и обходят всичк страници. Създавайки една единствена страница, съдържаща линкове към всички останали страници на сайта, вие значително улеснявате ботовете и ги гарантирате, че никоя страница от него няма да остане неиндексирана;
  2. Sitemap ви дава възможност да разпределяте PageRank към страниците, които се нуждаят от него най-много. PageRank е важна част от алгоритъма на Гугъл, но разпределянето му между желаните от вас уеб страници може да се окаже истинско предизвикателство. Затова, вместо да пълните началната страница на сайта си с вътрешни линкове, по-добре си създайте карта на сайта си;
  3. Една карта на сайт може да бъде използвана за много по-напредничави и специфични PageRank дейности. Почти всеки уеб сайт има страница озаглавена “За нас”, чиято основна цел е да дава информация на потребителите, а не на търсачките. Ако поставим линк към нея от всяка друга страница на сайта ни, това ще се отрази на нейния PageRank – той ще нарасне. Ние, обаче, едва ли бихме искали това да се случи, защото това си е пилеене на ценен link juice. Затова, вместо да правим горното, ние просто поместваме линк към страницата “За нас” в нашата sitemap. По този начин ще обвържем с вътрешни линкове само най-важните откъм PageRank страници от сайта ни. Това се нарича PageRank sculpting.

Създаване на оптимизирана карта на сайт

Създаването на карта на сайта (Sitemap) ви дава двойно предимство, предлагайки на вашите посетители повече удобство и по-приятно браузър изживяване.

Едновременно с това е и много удачен начин за правилно насочване на вашите SEO усилия.

Уверете се, че сте създали карта на сайта си – това без съмнение ще окаже много ползотворно влияние върху цялостната ви дигитална маркетингова стратегия.

Предлагам ви кратък списък с подбрани съвети за това как да създадете ефективна (SEO-friendly) карта на сайта си.

Как да създадем карта на сайта си в 3 лесни стъпки?

  1. Картата на сайта ви трябва да е линкната само от началната страница на сайта ви и от никъде другаде. Това е така, защото искаме търсачките да намерят нашия sitemap директно от индексната страница на сайта ви и да го последват оттам. От гледна точка на дистрибуцията на PageRank, линкването към картата на сайта ви само от началната страница ще спомогне до по-бързо разпространение на стойността на този показател из страниците на сайта ви.
  2. Ако имате сайт с над 100 страници ограничете броя на страниците, които са включени във вашата карта, до 50. В противен случай рискувате да бъдете нарочени за линк ферма от Гугъл и другите търсачки. Ограничавайки се до 50 sitemap линка ще направи картата ви много по-лесна за разчитане за човешките посетители на сайта. Тази стъпка може да означава да разделите картата на сайта на няколко страници. Не се притеснявайте от това! Единственото, за което трябва да се уверите е, че всяка секция от картата ви линква към следващата. В противен случай, както търсачките, така и хората ще загубят интерес и ще напуснат сайта, ако попаднат на счупен линк.
  3. Добре е в текста на всеки линк (анкор текст) от картата на сайта да използвате ключови думи и да води директно към оригиналната страница. Винаги използвайте такива анкор текстове, които могат ви помогнат в позиционирането на сайта ви в SERP. Включете откъс от около 10-20 думи, които да “обливат” (ограждат) всеки sitemap линк. По този начин, вие ще създадете повече съдържание за търсачките, а хората ще могат да видят за какво точно се отнася дадена уеб страница преди да я посетят. Освен това, описанията помагат да се намали показателят плътност на ключовите думи до по-ниски (приемливи) нива, в случай, че те са завишени.
  4. Не на последно място, уверете се, че темплейтът, който сте решили да използвате за картата на своя сайт, си подхожда с цялостната визия на уебсайта ви.

Ами ако сайтът ми е прекалено голям?

Като решение на проблемът с индексирането на големи уеб сайтове, Гугъл предлагат своята Sitemap програма.

От гиганта твърдят, че тяхната Sitemap Technology е създадена именно с тази цел – да спомага за по-бързото индексиране на сайтовете (http://www.google.com/webmasters/sitemaps/docs/en/about.html).

Идеята е, че по този начин вие информирате Гугъл за своя сайт, броя на неговите страници, честотата на обновяването на съдържанието в него и дали това става на редовен или на произволен принцип.

Също така, по този начин вие ще можете да  видите сайта си от гледна точка на търсачките, т.е. да се осведомите за грешки от най-различен характер (https://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35120&topic=8474).

Това е напълно безплатно и по този начин ще можете да индексирате нови или променени стари страници, като своевременно да се информирате дали сте в крак с последните промени в стандартите и изискванията на Гугъл.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *