класиране на сайт в Гугъл

Да имате добро класиране на сайт в резултатите (индекса) на Google по определена ключова дума вече не е толкова просто колкото преди..

След последните промени в алгоритъма на търсачката традиционните SEO тактики вече не работят, както преди.

Пример за такива практики са анализ на ключови думи и таргетирането им. Също така, оптимизацията на заглавия и МЕТА описания на страницата, а също така и обновяването на съдържанието на сайта.

Важно е да се отбележи, че всеки сайт е уникален сам по себе си. Това означава, че една тактика може да работи при един, а при друг – не.

Едни и същи промени могат да повлияят на различни сайтове по различен начин.

Много е важно да се правят постоянни подобрения, да се тестват нови SEO стратегии, да се наблюдават резултатите и да се правят фини настройки.

В днешния постоянно променящ се пейзаж се налага да мислим отвъд традиционните фактори за класиране на сайт по ключови думи и да гледаме „голямата картина“.

Това включва фокусиране върху цялостното представяне на сайта, неговата SEO оптимизация и за потребители, и за търсещи машини, изграждането на входящи връзки по правилния начин и много други.

Какво да направим, за да постигнем по-добро класиране на сайт?

Ето и 11 начина да подобрите класирането си в Google, гледайки на сайта си по един по-холистичен начин.

1. Следете позициите на сайта си в резултатите на Google

Това е първото и най-очевидно нещо, с което да се захванем.

Без да знаете как се класира сайтът по определени ключови думи във всеки един момент, няма да знаете къде се намирате и какво трябва да подобрите.

Препоръчвам ви да правите редовни експорти на тази ценна информация и да я пазите за бъдещи справки.

Така няма да ви се наложи да научите по трудния начин, че в много инструменти понякога се правят промени, които влияят на това каква информация е достъпна за вас и по какъв начин тя се визуализира.

Правете експорти на информация за ключовите ви думи от Google Search Console, както и на информация за посещенията на вашите лендинг страници (landing pages) от Google Analytics.

Анализът на тази информация ще ви даде следните насоки :

 • Кои са вашите най-ценни ключови думи и лендинг страници
 • Какви непосредствени възможности за подобрения се откриват пред вас
 • Кои ключови думи/лендинг страници не се представят добре

Ако търсите възможности за бързи подобрения се фокусирайте върху ключовите думи, по които се класирате от 5-та до 15-та позиция в Google.

2. Таргетирайте правилните ключови думи

За да сте сигурни, че ключовите думи, по които целите да се класирате добре отговарят на вашите бизнес цели, е важно да разбирате какво е намерението на търсещия, който използва тези термини в търсачката.

Освен това е важно да знаете каква е степента на трудност за класиране на сайт по тези ключови думи (keyword difficulty).

Може да се окаже, че една ключова дума означава едно за вас, а потребителите търсят нещо съвсем друго.

Винаги трябва да се опитате да разберете какво се опитва да намерят потребителите. Дали просто любопитстват за нещо или са готови да закупят продукт?

Това знание ще ви даде информация в коя част на фунията на продажби (sales funnel) се намира посетителят.

Анализът на индекса на Google за ключовата дума, от която се интересувате, е задължителен и ще ви даде информация за:

 • Подобни търсения (related searches)
 • Какви автоматични предложения дава Google за вариации в търсенето (instant search)
 • Друга информация, която дават инструментите за търсене използвани от напреднали потребители

Информацията какво е нужно за класиране на сайт по определена ключова дума ще ви даде възможност да си направите извод за това какви усилия ще са нужни за създаване на съдържание за сайта и ще можете да изградите солиден план.

Шаблонът за SEO съдържание на SEMrush е доста добър за този тип анализ. Въведете ключова дума и вижте какво се класира на челни места в Google. Това ще ви даде идеи за създаване на подходящо SEO съдържание.

Сравнителният анализ на ключови думи, класирани по органичен начин и информацията от платените ви кампании, също може да ви помогне да откриете нови възможности и да запълните някои празнини.

Не игнорирайте търсения по по-дълги ключови фрази, които са сравнително рядко ползвани ( long tail keywords/ phrases ). Въпреки, че те ще ви донесат малко посещения, тези посещения ще са много по-тясно таргетирани и по-добре конвертиращи.

3. Оправете всички технически проблеми

Сайт със солидни основи е сайт, който няма технически проблеми, които могат да доведат до по-лошата му видимост в търсачките.

Страниците трябва да се намират лесно и от потребителите и от индексиращите ботове.

Ако сайтът ви е труден за навигация и индексация, то вероятно и класирането му ще бъде повлияно по негативен начин. Разбира се, тук важи и обратното – ако той е интуитивен и за потребителите и за Google, то тогава неминуемо ще видите положителни резултати.

Убедете се, че сайтът има добра структура, оправете всички счупени линкове, не позволявайте дублирано съдържание и бавно зареждащи страници.

Извършването на подробен технически SEO одит е важно, за да сме сигурни, че всички технически проблеми ще бъдат разрешени на време.

4. Фокусирайте се върху преживяването на потребителите

Потребителското преживяване (user experience) и разпознаваемост на вашата марка (brand awareness) са изключително важни, когато говорим за видимост и класиране на сайт в органичните резултати на Гугъл.

Въпреки, че ползваемостта на сайта може да не е пряка отговорност на SEO оптимизатора, е важно тя и оптимизацията да се приемат като едно цяло и да се подхожда интегрирано.

Ето някои ключови елементи, които ще ви позволят да подобрите ползваемостта на сайта и неговата индексация:

 • Проучване по ключова дума: Таргетирайте ключови думи, които носят правилното потребителско намерение (user intent). Те трябва да означават едно и също за вас и вашите клиенти.
 • Базови SEO елементи на страници: Уверете се, че вашите заглавия, мета описания, тагове и други привличат интереса на потребителя.
 • Оптимизация на съдържанието: Опитайте се да задържите потребителите на страниците си максимално дълго. Постарайте се да ги насочите правилно към следващата страница, която трябва да посетят. Това включва всичко – от навигацията на страниците, през текста, до вътрешните линкове и подтикващите към действие фрази на сайта.
 • Скорост на зареждане страницата: Предоставете на посетителите съдържанието, което търсят по най-бързият и лесен начин. Компресирайте снимките си и изчистете HTML кода на сайта си. След това, оптимизирайте скоростта на сървъра си и направете вашия сайт достъпен за различните видове мобилни устройства.

5. Оптимизирайте и за потребители и за търсачките

Много от нас са толкова обсебени от оптимизирането на съдържание за Google, че забравят каква трябва да е крайната ни цел – да достигнем до потребителите.

Въпреки, че търсещите машини и хората имат различен начин на четене и обработване на информацията, има и сходни моменти, които ще ви помогнат да създавате съдържание и за двете страни.

И ботовете и хората искат:

 • Съдържанието да бъде ясно и кратко.
 • Информацията да е достоверна.
 • Да не се използва жаргон.
 • Да се засягат и допълнителни подтеми, свързани с основната.

Това е много важно и трябва да го имате предвид от самото начало на писането на съдържание за вашия сайт.

Във всичко това решаваща роля имат заглавията (title tags) използвани в съдържанието на страницата.

Te не само ще подобрят читаемоста на вашето съдържание, но и също ще ви гарантират, че търсещите машини ще спазват йерархията в страницата.

Оптимизацията на снимки също е важна, тъй като по-ангажиращите сред тях може да са решаващи за потребителите.

Картинките дават възможност за допълнителна SEO оптимизация чрез използване на правилни имена на файловете на снимките и ALT тагове.

6. Пишете ангажиращи заглавия (title tags)

Това е може би най-важният елемент в една страница що се отнася до нейната SEO оптимизация.

Това е и първото нещо, което потребителите виждат в резултатите на Google и в социалните медии.

С други думи, заглавията са най-добрата ви възможност да привлечете така желаните кликове.

Изберете страницата, която искате да класирате по определена ключова дума и след това помислете как заглавието й да изпъква сред тези на вашите конкуренти.

Обърнете внимание, че ключовата дума е добре да бъде в началото на заглавието, но помислете и за останалите думи, които да привлекат вниманието на потребителя.

BuzzSumo са анализирали 100 милиона заглавия и са установили, че:

 • Емоционалните заглавия привличат.
 • Любопитството и воайорството ангажират.
 • Постове тип „списъци“ и „топ 10“ се представят изключително добре.

Въпреки, че мета описанията нямат директно отражение върху класирането на един сайт, те трябва да бъдат замислени в съответствие със заглавията на страниците.

По възможност използвайте отново ключовата дума, а след нея използвайте подканваща към действие фраза насочена към посетителите.

Заглавието и мета описанието би трябвало да убедят потребителите в ползата от посещението на вашата страница. Те трябва да провокират емоция и да отключват желанието за действие (клик).

И всичко това трябва да е изпълнено следвайки най-добрите SEO практки.

7. Следете Гугъл ъпдейтите

Защо трябва да се интересувате от последното обновяване на алгоритъма на Google?

Добрите SEO професионалисти винаги са на гребена на промените. Това им дава възможност не само да поддържат нивото на резултатите си ами и да ги подобряват.

Полезно е да знаете кога е започнал съответният Гугъл ъпдейт (Google algorithmic update) и кога е завършил. Така ще можете да проследите дали промените в класирането на сайта и трафика му са повлияни от него.

Това ще ви помогне в анализа дали и как даден сайт е бил повлиян от ъпдейта и дали позициите по определени ключови думи са засегнати.

В последно време се случва няколко промени на алгоритъма да се правят за кратко време и е много трудно да се определи отражението на конкретна актуализация в класирането на даден уеб сайт.

8. Отговорете на потребителските въпросите

Ясно е, че мисията на Google е да даде отговори на хората.

Достатъчно е да разгледаме добавки към резултатите при търсене появили се в последно време:

 • Специални извадки (Featured Snippets / Answer Boxes)
 • Хората също питат (People Also Asked)
 • Карти на знанието (Knowledge Cards)
 • Дефиниции от речници (Dictionary Definitions)

Оптимизацията за първите две гореописани добавки вече е често срещана част от стратегията за класиране на сайт в Гугъл.

Въпреки, че сериозно се дебатира дали излизането на такива „нулеви позиции“, които предоставят съдържанието без нужда от посещение на самият сайт носят реална полза за бизнеса, замислете се дали бихте искали вашата конкуренция да се класира там вместо вас?

Изглежда, че тези нови добавки ще останат част от стрниците с резултатите, така че подценявайки ги може да загубите от онлайн видимостта си за сметка на ваш конкурент или дори в полза на Google.

9. Изграждайте стойностни входящи линкове

Започнете от изграждането на вътрешни ликове, като свързвате важни секции на сайта си с богат на ключови думи текст.

Това ще помогне на потребителите да намират по-лесно съдържанието, което им трябва, а и ще подпомогне SEO стратегията ви.

За жалост добрата структура на вътрешните линкове е само половината битка. Другата половина се състои в това да изграждате релевантни и авторитетни входящи линкове от външни сайтове.

Това може да се окаже трудна задача, но има някои SEO тактики, които ще ви помогнат:

 • Създавайте полезно съдържание, което се базира на вашето проучване за ключови думи и анализ на резултатите, които се класират начело.
 • Следете дали някъде споменават вашата марка, като това може да ви даде добра възможност да спечелите линк от сайт, в който вече говорят за вас.
 • Ако искате другите сайтове да линкват към вас, не забравяйте и вие да слагате линкове към тях.
 • Използвайте социалните мрежи в линк билдинг стратегията си. Изграждайте връзки с партньори преди да отворите темата за поставяне на линкове от техните сайтове към вашите.

Има няколко базови тактики, с които да започнете, но има и доста тактики за напреднали, които са задължителни за да успеете в днешния конкурентен свят.

10. Промотирайте вашето съдържание стратегически

Както споменахме по-рано, е добре да се ползват и тактики които не са свързани с оптимизацията за търсещи машини по директен начин.

Например, колкото повече пъти е гледано вашето съдържание, толкова повече възможности ще имате да:

 • Привлечете нови входящи линкове
 • Получите повече споделяния в социалните мрежи
 • Да повишите ангажираността на посетителите си
 • По-добро класиране на сайт в търсачките

Въпреки, че различното съдържание се промотира по различен начин, създаването на списък е винаги полезно.

По този начин, когато дойде време за популяризиране на нов сайт, ще имате готов шаблон за действие.

Ето и 10 бързи идеи, които съветвам да пробвате:

 • Разпространение на съдържанието в различни социални канали.
 • Разпращане на имейли към вашите списъци с абонати (subscribers).
 • Помощ от членовете на екипа ви, които също могат да окуражат споделяния в социалните мрежи в техните общности.
 • Директен контакт и диалог с целевата аудитория.
 • Настройване на Google Alerts, за да следите за разговори по темите на сайта в мрежата или за споменаване на вашия бранд или проект.
 • Споделяне на вашето съдържание с експерти и инфлуенсъри.
 • Отговаряне на въпроси в Quora, или в други популярни форуми.
 • Реклама в социалните медии.
 • Идентификация на възможностите за изграждане на вътрешни линкове.
 • Създаване на SlideShare презентация, или използването на вашето съдържание под други форми, например pdf.

11. Постоянно оптимизирайте и подобрявайте съдържанието си

Алгоритмите на търсещите машини се менят постоянно и това означава, че и вие трябва да сте в крак с промените и да адаптирате съдържанието си в съответствие с тях.

Това, че части от ваши статии се показват като Featured Snippet, например, не означава, че вечно ще е така.

Обновяването на съдържанието е гаранция, че предлагате на потребителите си най-добрата и актуална информация, което ще помогне за по-добрата видимост на сайта ви и класирането на вашите ключови думи.

Оптимизацията на съдържанието е постоянен процес особено ако все още не сте достигнали желаните резултати.

Вашата цел трябва да е да предоставите на потребителите най-доброто съдържание в страниците с резултати.

Концепцията „Не го ремонтирай ако не е счупено.“, определено не може да се приложи тук!

Въпреки това, в някои случаи, ако се класирате на първа позиция в Google за много конкурентна дума с висок обем на търсения, не трябва да поемате риск и да изгубите резултата си.

В този случай не се препоръчва да сменяте заглавието на страницата или нещо друго по нея, което има риск да повлияе негативно на класирането на сайта.

Въпреки това, има начини да направите съдържанието по-добро. Например, добавяне на снимков или видео материал, който да обогати статиите ви още повече.

В заключение

Не твърдим, че старите тактики свързани с оптимизация на страниците не са важни вече, но е добре да погледнете цялостната картина.

Ако не получавате желаните резултати използвайки класически SEO тактики е добре да отстъпите крачка назад и да погледнете вашия проект отстрани, използвайки по цялостен и систематизиран подход.

Помнете, че може да се наложи да направите много тестове, евентуално да се провалите няколко пъти и пак да тествате, докато откриете кои SEO тактики оказват най-позитивно влияние на вашия уеб сайт.

Надявам се, че в тази статия сте открили някои нови идеи, които да ви помогнат за по-добро класиране на вашия сайт в Google.

Ако все пак изпитвате затруднения или искате професионална помощ, може да се свържете с мен и да направим една SEO консултация.

Това със сигурност ще ви помогне в изпълнението на 11-те задачи, които описах по-горе.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *