контент маркетинг

Ако сте поне малко запознати с темата дигитален маркетинг, вероятно сте чули максимата „съдържанието е цар“. Днес ще получите 7 контент маркетинг (маркетинг на съдържанието) съвета за по-добро класиране на вашето уеб съдържание в търсачките.

Да предположим, че сте направили проучване на пазара, набелязали сте страниците с голям трафик, които искате да оптимизирате, и сте написали страхотно съдържание богато на ключови думи.

След това го публикувате на вашият уеб сайт и започвате да чакате.

Минават месеци, но тези страници все още не се класират добре. Всъщност почти няма промяна в позициите и продажбите ви не се увеличават. 

Колко от вас са били в точно това положение? Направили сте всичко както трябва, но по някаква причина резултати просто няма.

Нима вашият контент маркетинг не работи? Какво да направите, за да подобрите вашия интернет маркетинг на съдържанието?

Очевидно това би била смущаваща ситуация за вас. Но не всичко е изгубено и вашето съдържание, над което сте работили така усърдно, не е непременно безполезно.

1) На каква тема е вашето съдържание?

Алгоритмите на търсещите машини вземат предвид стотици фактори за класиране, когато „избират“ къде да позиционират всяка уеб страница.

Тези ранкинг фактори варират от вашия линк профил, до скоростта на зареждане на страницата.

Но преди да се спрем на каквото и да е, препоръчвам ви да разгледате следните аспекти на своя контент маркетинг:

  • На каква тема пишете?
  • Отговаря ли статията ви на най-често задаваните потребителски въпроси?
  • Ще бъде ли полезно то за широката аудитория?

Това са въпроси, свързани с релевантността на вашето съдържание.

Текстовете ви трябва да притежават някои качества, за да бъдат сметнати за подходящи от търсачките. Те трябва да бъдат оригинални, авторитетни и пряко свързано с уеб страницата, на която ще бъдат публикувани.

Търсачките знаят, че потребителите нямат интерес да четат дублирано съдържание, плагиатско или нерелевантно такова. Затова трябва да се потопите дълбоко в SERP-а (страниците с резултати от търсенето) на Google, за да намерите такова.

Със сигурност няма да искате вашите текстове да бъдат характеризирани като такива и да са невъзможни за откриване онлайн, нали?

Затова предварително направете проучването си, за да можете да напишете брилянтно съдържание, което сами бихте искали да прочетете, ако търсите информация по дадена тема в интернет.

2) Какви ключови думи използвате в своя контент маркетинг?

Въпросът с наличието на ключови думи в съдържанието ви отваря своеобразна мрежа от подтеми.

След като вече сте разбрали, че ключовите думи имат своето много важно място в съдържанието, което искате да бъде класирано добре, какво следва?

Трябва да се направите анализ на ключови думи, на които ще заложите в текстовете си.

Тук е много важно да наблегнете на думи с достатъчно голям обем на търсене, но както може би сте чували, тази задача може да бъде доста предизвикателна.

Затова е по-добре да се опитате да класирате на високи позиции по кратки ключови думи като „мебелен магазин“ или „адвокат в София“ може да се окаже доста трудна задача.

Вместо това обаче, може да насочите вниманието и усилията си към други, по-лесни и по-добре продаващи ключови думи.

Мислите ли, че вашият уеб сайт би могъл да привлече повече потенциални клиенти с ключови думи „магазин за евтини мебели“ или „добър адвокат в София“ ?

Тези ключови фрази са по-специфични и най-вероятно биха представлявали по-късен етап от цикъла на пазаруване (buying cycle) на вашите клиенти.

Хората, които търсят по тези думи, е по-вероятно да са станат ваши клиенти впоследствие. Направете задълбочено проучване за правилните ключови думи за вашият бизнес.

Един лесен начин е като използвате подсказката на търсачките, която се показва при въвеждане на дадена дума, т.нар. Instant Search.

Проверете обема на търсене по тези фрази в SEO инструменти (като Ahrefs Keyword Explorer или SEMrush), за да видите дали са достатъчно популярни сред потребителите.

Най-ефективната ключова дума, която ви е донесла много добри резултати миналата година или дори миналия месец, днес може да е загубила челните си позиции в страниците с резултати на Гугъл.

Поддържайте съдържанието си свежо, добре оптимизирано и грамотно написано, за да продължите да поддържате високите си позиции в търсещите машини.

4) Остарялото съдържание не се класира добре

Общото, което може да забележите до тук е, че класиранията зависят от качеството на съдържанието, което публикувате.

Говорихме за това как съответното съдържание, с правилните ключови думи, ще допринесе за това потребителите действително да намерят вашия уебсайт по един „натурален” за тях начин.

И по същия начин, по който съдържанието или ключовите думи, които са били уместни преди няколко месеца, могат бързо да намалят честотата на кликването си (click-through rate), така и самият уебсайт може да започне да губи позиции в класирането, ако не го поддържате актуален.

Въпреки, че възрастта на вашия домейн може също да има известна тежест при определянето на органичното му класиране, това няма да има голямо значение, ако съдържанието Ви остарява.

Търсачките „обичат” сайтовете, който редовно се обогатяват с подробна и вярна информация.

Ако не сте отдали на вашият контент маркетинг нужното внимание от няколко месеца, е време да заделите време точно за това.

Може да използвате SEO инструменти, за да следите обема на търсенето и тенденциите при ключовите думи във вашата ниша. 

Винаги е добра идея да проучите най-силните играчи сред конкуренцията.

Пиша тези въпроси, за да ви помогна да помислете как редовно да актуализирате съдържанието на сайта си.

Ако сайтът ви няма блог секция, добра идея е да стартирате такъв и регулярно да публикувате статии в него.

Редовното публикуване на статии в блога Ви ще допринесе за по-доброто реноме на вашия сайт пред търсещите машини и ще помогне на вашия контент маркетинг.

6) Малко входящи линкове към вашият сайт

Линковете към вашият сайт са изключително важни! Те все още имат значение и то огромно. Всъщност, не мислете, че страхотното съдържание ще се класира без сериозна стратегия за линк билдинг.

Опитайте се да мислите за уеб страниците си от гледна точка на Google.

Ако ви е по-лесно, просто помислете за линковете от гледна точка на потребителя.

Намирането на вашия сайт чрез връзка (линк) от друг блог казва на потребителите, че блогът се доверява на вашия сайт, че той е достатъчно релевантен и надежден, за да бъде цитиран посредством линк.

След това потребителите кликват върху тази връзка и откриват вашия сайт. Там попадат на неговото свежо, интересно, добре оптимизирано съдържание. То е готово да отговори на техните въпроси и дори да ги насочи към други полезни сайтове със собствени изходящи линкове.

Един от най-надеждните начини за изграждане на входящи линкове към даден сайт се нарича Конкурентен линк анализ (competitive link analysis).

Този анализ започва с оценка на това кой се поставя линкове към вашите конкуренти.

Проучете защо съответните домейни биха се съгласили да сложат линк към съответните сайтове.

  • Какви типове домейни са те?
  • Какво ги обединява?
  • Коя е тяхната целева аудитория?
  • По какво се различават линк профилите на конкуренцията от вашите?
  • Освен това, какво правят вашите конкуренти, което вие не правите, за да печелите тези ценни входящи връзки?

Когато откриете отговорите на тези въпроси, ще знаете какво трябва да направите и към кого трябва да се насочите, за да изградите свои собствени силни линкове.

Вашата работа след това е да се стремите тези домейни, да поставят линк към ваши страници или чрез съществуващо съдържание, или чрез ново такова, което е създадено специално за тази цел.

Можете също така да намерите незарежащи страници от техните сайтове и да напишете статии, които са идеални заместители на счупени или неработещи връзки в тези домейни.

Не, това не е лесно, но помислете за авторитета, който идва с един здрав и силен линк профил.

Ако всичко друго не успее, изградете тези връзки по друг начин от други места!

И така, защо ви е нужен добър контент маркетинг?

Не забравяйте, че редица технически SEO проблеми също могат да повлияят негативно на класирането ви в Гугъл.

Мобилната скорост, времето за зареждане на страниците ви и проблемите с вашата XML карта на сайта могат да възпрепятстват потребителите да посетят сайта ви.

Но ако приемем, че нито едно от тези неща не ви създава проблеми, прочетете отново моите контент маркетинг съвети. Те със сигурност ще са ви от полза!

Помнете, че когато вашето съдържание, ключови думи, уеб страници и линк профил са актуални и отговарят на въпросите и проблемите на потребителите, нивото на вашата SEO оптимизация и контент маркетинг ще бъде на светлинни години от тези на конкурентите ви.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *