лендинг страница

Знаете ли какво е лендинг страница (още известна като лендинг пейдж) и създавали ли сте някога такава?

Ако не сте, сега ще разберете какво е целева страница (от англ. език – landing page), как работи и какви са опциите ви за създаване на подобен тип онлайн съдържание.

Все пак, лендинг страниците са важен инструмент за генериране на потенциални клиенти и инструмент, който 67% от средно големите компании редовно имплементират.

Какво е лендинг страница (лендинг пейдж)?

Обикновено под термина лендинг страница се има предвид целева страница. Или казано иначе, всяка уеб страница, която посетителите на даден уебсайт отварят, когато за пръв път попаднат на него.

Както можете да забележите и в докладите в Google Analytics, там се разглежда именно трафикът до определени лендинг пейджове.

Целевата страница е също важен термин и концепция за т.нар. inbound маркетинг („входящ маркетинг“).

Лендинг пейдж е уеб страница, умишлено създадена, за да ви помогне да превърнете посетителите на сайта си в клиенти, тъй като позволява и събирането на имейл адреси.

Именно върху този тип уеб страници ще се фокусираме в тази статия.

Landing pages играят основна роля в привличането на лийдове

Това, което прави лендинг страниците важни е, че щом имате имейл адреса на даден потребител, можете да започнете процеса по изпращане на поредица от имейли до него – ръчно или автоматично.

Този процес се нарича Lead nurturing, което в превод означава „подгряване на лийдовете“.

По време на него можете да научите много за потенциалните си клиенти (лийдове), включително къде се намират в процеса на покупка. Те също могат да научат повече за вас, за вашата организация и за решенията, които предлагате.

Можете да им предложите напътствия, примери от решенията, които предлагате, както и да им предоставите информация за проблемите, с които самите те се сблъскват.

Можете и да ги насочвате към специфични части от сайта ви и към допълнителни оферти, които да им предложите.

Този процес играе важна роля в конвертирането (превръщането) на потенциалните клиенти в реални такива.

Без лендинг страница, която да спомага за събирането на имейл адреси и имена от иначе анонимните посетители, не бихте имали възможността да разберете дали трафикът на сайта ви е правилния за вашия бизнес.

А правилният трафик е този, който е съставен от потребители, интересуващи се от това, което имате да им кажете или предложите. Потребители, които искат да прекарат време на сайта ви и да разберат повече за организацията ви.

Правилният трафик ще иска да се възползва от офертите, които предлагате. Той носи не само потребители, но и истински фенове.

Customers begin due diligence purchase research online (350x213)
Точка в цикъла на покупка в проценти

Лендинг страниците са на пратика важни, когато по-голямата част от дължимата проверка се извършва преди разговор с търговски представител.

Всъщност, докато потенциален клиент изобщо се свърже с човек от вашата организация, 70% от процеса по взимане на решение за покупка, е вече налице.

Това обяснява и защо е необходимо да имате онлайн и уеб-базирани инструменти, които да действат като проксита.

Кои са елементите на една лендинг страница и как работят?

Добре, вече разбрахте защо един лендинг пейдж е мощно оръжие за привличане на клиенти. Но как точно работи?

Имате нужда от оферта.

Първо, трябва да имате оферта. Това може да е електронна книга, чеклист или събрана на едно място релевантна информация, която съдържа линкове и файлове.

Офертата трябва да представлява интерес за вашия идеален клиент (т.е. buying persona) и да е адекватна на точния етап от цикъла на покупка, в който се намира клиентът.

Когато той е в начална фаза (т.е.разбиране за продукт или услуга), офертата следва да е по-информативна и да предлага разнообразие.

В по-нататъшния етап от пътя до покупка (т.е. интерес или взимане на решение), офертата трябва да е фокусирана върху критериите, по които клиентите взимат решение дали даден продукт е за тях и изискванията, които имат, за да се решат на последната стъпка.

Стъпка 1: Създаване на целева страница за офертата

Всяка лендинг страница съдържа няколко елемента

  1. Всеки лендинг пейдж, изцяло фокусиран върху офертата. В такива уеб страници дори се премахва навигация към основния сайт, за да не разсейва потребителите от офертата
  2. Въздействащо заглавие и текст, който обяснява защо офертата носи стойност на потребителя и защо той да се съгласи да даде своя имейл или друга лична информация. Добавят се и точки с допълнителни предимства на офертата
  3. Изображение, показващо как изглежда офертата
  4. Форма, която събира имейл адреси и релевантна информация – имена, име на компания, въпроси за качества на потребителите, бизнес въпроси и други
  5. Благодарствена страница (Thank you page)
An example of a Landing Page
Примерна лендинг страница

Стъпка 2: Благодарствена страница

Благодарствената страница е особено важна за предаване на правилното послание и крайното усещане от лендинг страницата.

Това е отделна уеб страница, която се появява след като се попълни формата и се кликне на бутона. Тя предоставя обещаната оферта и връща потребителя към обичайната навигация на уебсайта.

Не забравяйте да включите и call-to-action (призив за действие) бутони и в благодарствената страница. Например: покана за абониране за блога или канала ви, сваляне на друга релевантна оферта и т.н.

Благодарствени съобщения

Понякога може да забележите, че благодарствените съобщения се появяват и на лендинг страниците. Това, обаче, не е оптимално поради следните няколко причини:

  • Почти невъзможно е да проследите успеха на вашите целеви страници. Целта е потребителите да достигат до благодарствената страница, която от своя страна да бъде следена от Google Analytics или други софтуерни програми за анализиране на трафика.
  • Лишавате лийда си от възможността накрая все пак да се върне към основния ви сайт. Това е много дразнещо!
  • Изпускате възможността да изградите връзка с потребителите чрез предлагане на следващи стъпки.

Стъпка 3: Промотирайте с всички сили

Не забравяйте да промотирате своята ленгинг пейдж!

След като сте готови с офертата, всичко необходимо за ленгинг страницата работи и мислите, че сте готови да я пуснете в действие, вече можете и да я промотирате.

Можете да го направите чрез call-to-action бутони, разположени на сайта ви, в блог статии или чрез имейл съобщения.

Можете да напишете блог статии на теми, свързани с офертата, която предлагате и да включите call-to-action бутони в нея.

Не забравяйте да споделите офертата си в социалните мрежи и да насърчите бизнес партньорите си да я споделят в техните социални мрежи и с потенциални клиенти.

Ако вашата оферта е достатъчно въздействаща, бъдете сигурни, че ще привлечете много нови клиенти!

Алтернативно решение за лендинг пейдж

Възможно е вашата система за управление на съдържанието (CMS) да не позволява да създавате лендинг страници, които да включват форми за взимане на информация или да не могат да следят лийдовете, които сте конвертирали.

Алтернативно решение е да използвате форма на принципа “popup” – изкачаща форма.

Форма за Popup

Тази форма е обикновена, но много ефективна особено когато се комбинира с поведението на дадена страница (появява се след като потребителят прекара известно време на страницата).

Leadflow-Popup.jpg
Пример за Popup форма

С този инструмент можете да включите визуална оферта, както и въздействащо заглавие и текст с подробности за това какво носи самото предложение.

Когато потребителят кликне върху нея, той ще може да въведе и своя имейл или друга информация.

Когато формата е попълнена, посетителят на сайта може да получи своята оферта с линк към благодарствена страница или съобщение.

С този подход няма да можете да изпратите follow up имейл (напомнящо съобщение) към своите потенциални клиенти и няма да можете да персонализирате благодарственото съобщение.

Освен това, няма да можете да зададете следващите стъпки през сайта си, но това е едно гъвкаво и достатъчно атрактивно решение.

Готови ли сте да създадете своята лендинг страница?

Надяваме се, че вече знаете много повече за това каква е целта на лендинг пейдж и как работи.

А сега е време вие да създадете такава!

Ако вече сте създавали лендинг страници, ще се радваме да споделите с нас какъв е вашият опит. Кои са тези, които най-силно са ви впечатлили? Какви резултати ви помагат да постигате?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *