локално seo

Локално SEO (Local SEO) е начин за класиране на сайт в резултатите от търсенето, което отчита географското местоположение на обекта. 

Изглежда така:

Локално SEO резултати при търсене
Локално SEO резултати при търсене

Когато потребителите се обърнат към Google и въведат заявка, локалният пакет се показва на екрана, където има информация за магазини, кафенета, салони и предприятия, вземайки предвид географското местоположение, тоест град София в посочения пример. 

Картата е интерактивна. Когато кликнете върху нея и намалите броят на компаниите, които предоставят желаните услуги, тя се увеличава.

Интерактивна карта с локални резултати
Интерактивна карта с локални резултати

Регистрирайте се в Google My Business

За да управлявате данните на компанията, показвани в Local Pack, трябва да имате акаунт в услугата Google My Business (всички услуги на Гугъл се управляват с един акаунт).

Регистрирайте се в Google My Business
Регистрирайте се в Google My Business

Характеристики на услугата:

 • Когато се регистрира, потребителят въвежда информация за компанията
 • Ако е необходимо, данните могат да бъдат променяни по всяко време
 • След регистрацията трябва да преминете през процеса на проверка на компанията

След приключване на регистрацията, потребителят ще има достъп до инструментите за управление на компанията. Всяко от тях е описано подробно в раздел Помощ в Google. 

Какви фактори влияят на локалното класиране и локално SEO?

Позицията на фирмената ви карта при търсене зависи на първо място от отдалечеността на магазина спрямо физическото местоположение на потребителя. 

Но при разпределението на позициите се вземат предвид и други фактори, които влияят различно на класирането. 

Основните видове са общи локални фактори и традиционните SEO фактори.

Фактори за класиране при локално SEO
Фактори за класиране при локално SEO

Категорията на общи локални фактори за класиране включва следното:

 1. Поведенчески фактори – реакцията на потребителите на появата на информация при търсенето. Това включва връзки към сайтове, кликвания върху телефони за обаждане и изграждане на маршрути от местоположението до офиса (магазина) на компанията. 
 2. Обратна връзка – броят на отзивите, рейтингът, който потребителите задават, честотата на писане на отзиви за определена фирмена карта са важни за класирането.
 3. Цитиране – отчитане на електронни средства за масова информация, тематични форуми, социални мрежи и каталози. 
 4. Информация в Google my business – класирането се влияе от действителния физически адрес, валиден телефонен номер, наличие на работно време, каталог на стоки или услуги, наличие на снимки от интериора, екстериора или стоките и т.н.

Важни са и традиционните фактори, като:

 1. Персонализация – предоставяне на потребителя резултати от търсенето, които отчитат личната история на търсенето, предварително направените заявки, пол, възраст, общ кръг от интереси. 
 2. Сигнали от страницата на сайта – оптимизация на целевата страница, наличие на ключови думи в съдържанието и заглавието и др. 
 3. Линк маса – броят на външните връзки към страницата, наличието на анкори, авторитета на сайтовете, от които се извършват преходите. 
 4. Социални фактори – наличието и степента на активност в социалните мрежи като Facebook, Twitter и други. 

За да постигнете топ позиции в локалното търсене по време на SEO оптимизация, е необходимо да се вземат предвид общите фактори за класиране и тези, които са характерни за локално SEO.

За да влезете в локалния пакет, компанията трябва да има физически адрес и да посочи как да комуникира директно с клиентите. 

В противен случай можете да забравите за ефективната локална промоция

Локални цели за промоция

Потенциалните купувачи на стоки и потребители на услуги вземат предвид различни фактори при избора на фирма. 

За да увеличите обхвата на целевата аудитория, използвайки локално SEO, трябва да постигнете няколко цели. 

Те включват:

 • Увеличаване на броя на взаимодействията на потребителите с местния бизнес.
 • Увеличаване на позицията на фирмена карта в локалния пакет при въвеждане на заявка за търсене с географско насочване.
 • Увеличаване на броя на отзивите – отзиви, въпроси, оценки от купувачи или посетители 

Как да организираме бизнес взаимодействие с потенциален клиент? За това има бутони за призив за действие. 

Като кликнете върху тях, можете директно да се свържете с мениджъра или собственика на бизнеса. Възможно е също да оставите преглед или да оцените работата на магазина.

Преглед на бизнеса в локалното търсене
Преглед на бизнеса в локалното търсене

В зависимост от спецификата на бизнеса са възможни и други начини на взаимодействие. 

Например, за компаниите, които предоставят услуги, е логично да се предостави възможност за насрочване на среща със специалист. 

Рейтинг на локалния бизнес
Рейтинг на локалния бизнес

Цели за търсене на потребители при локално SEO

За насърчаване на местния бизнес в резултатите от локалното търсене е важно какви цели преследва потребителят, когато въвежда заявка за търсене. 

Помислете за няколко типа заявки:

 • Според израза „как да си направим кафе“  Google ще покаже следния списък.
Резултати, постигнати с локално SEO
Резултати, постигнати с локално SEO

Тук говорим за рецепти и технологии за приготвяне на напитката, а не за желанието да посетите кафене или да закупите такова.

 • Ако търсите „филтър за кафе“, картината ще бъде различна. Потребителят се нуждае от консуматив за кафемашината. Не се интересува от процеса на приготвяне на кафе, не иска да посещава кафене.
Още резултати от локално SEO
Още резултати от локално SEO
 • Когато напишете най-сбитата заявка, резултатите драстично се променят и изглеждат като илюстрацията по-долу. 
Локални SEO резултати
Локални SEO резултати

Какви цели може да преследва потребител, когато въвежда фраза за търсене:

 • Получаване на информация. В този случай статиите, свързани с темата, са подробно описани и ще се покажат в резултата от търсене. Целта на търсене не е покупка, а получаване на информация, така че информационните сайтове ще бъдат търсеният резултат.
 • Покупка. Когато въвежда името на консуматива за кафемашина, търсачката счита, че потребителят иска не само да се запознае с гамата от филтри, но и да закупи един от тях за себе си. Затова в допълнение към информационните материали се показват връзки към онлайн магазини и продукти. 
 • Навигация. Ако потребителят търси думата „кафе“, Google ще издаде локален пакет кафенета в близост до физическото местоположение на клиента. Когато търсачката оценява фразата за търсене като навигационна заявка, тя винаги показва карта с фирмени карти и адресни знаци върху нея. 

Поставете заявка за навигация във фунията за продажби

След като определите целта на потребителя, който търси продукт или услуга в Google, можете да го прехвърлите на желания етап от фунията за продажби и да го мотивирате да предприеме необходимите действия. 

Под целево действие се разбира не само покупката, но и предоставянето на лични данни, контакти, следвайки връзката, изграждане на маршрут до магазина или салона. 

Фунията може да бъде разделена на три части:

 1. Връх. На този етап потребителят само показва своя интерес и формира обща заявка, без да посочва адреси, характеристики, марки и други функции. Следователно към тази част от фунията се отправят заявки като „получаване на информация“.
 2. Среден етап. На този етап потенциалният купувач търси решение на проблема си. Той сравнява характеристиките на стоките или подбира магазините според определени критерии. Тук се формират заявки от типа „покупка“ или т. нар. транзакция. 
 3. Нисък етап. На този етап потребителят взема решение за избора на стоки и търси конкретни марки или адреси на магазините наблизо, тоест преобладават навигационните заявки. Например „най-близкият салон за красота“ или „суши с доставка“. 

В зависимост от фунията отгоре на долу, конкуренцията между бизнеса нараства. 

Когато наближите дъното на фунията и завършите целевото действие, купувачът получава все повече рекламна информация. 

Ето защо, за да привлечете клиенти към себе си, трябва да използвате най-ефективните маркетингови инструменти. 

И накрая, важно е да запомните, че в локалното търсене се показват само три компании (преди да кликнете върху картата и да увеличите мащаба), така че конкуренцията тук е дори по-висока, отколкото при стандартния SERP.

Следете статистиката в GMB

В лявото меню има бутон „Статистика“, в него може да видите „Използвани заявки за намиране на бизнеса ви“, което ще ви даде представа как потребителите ви намират, какво търсят и така ще може да подобрите присъствието си.

Друг интересен таб е „Ефективност“, който се намира на главната страница в GMB.

Той ви дава информация за последните 28 дни как се е движили трите показателя – Показвания, Търсения и Активност и с цифри в скоби дали има ръст (в зелено) или спад (в червено).

Табът "Ефективност" в главната страница на Google My Business
Табът „Ефективност“ в главната страница на Google My Business

Заключение

Правилната дефиниция на целите за търсене ви позволява по-точно да настроите фуния за продажби и да увеличите конверсията. 

Ако потребителят въведе искане за навигация, той е по-близо до дъното на фунията, тоест е готов да направи покупка или да поръча услуга. 

Следователно, приоритетната задача за всеки бизнес е организирането и оптимизирането на работата с картографски онлайн услуги за промоция в Local Pack и влизане в ТОП 3 . 

Статистиката показва, че когато въведете заявката за навигация и намерите картата на компанията, потребителят я посещава и прави покупка в 3 от всеки 4 случая.

Следователно всички инвестиции в локално SEO се изплащат за минимално време и увеличават продажбите. 

За гост автора Станислав Пеев: Занимавам се със SEO от над 10 години. Имам множество сертификати от Google, Semrush, Netpeak, Yoast и други.

Учил съм дистанционно в Русия и Украйна при най-добрите мастъри в дигиталния маркетинг (основно SEO и SMM). Следя всички новости в бранша и работя с най-новите и широко разпространени софтуери.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *