Ключови думи: Определяне, анализ и подбор на фрази

Вероятно всеки от вас е срещал фразата определяне на ключови думи. Но какво значи тя и защо е важна за оптимизацията на вашия сайт? Тази статия ще отговори на всички ваши върпоси по темата.

И така, да започнем с цената на услугата:

Подбор на ключови думи цена

Цената за подбор на ключови думи зависи от броят ключови фрази, които се анализират, а именно:

SEO услуги цена - РАСТЕЖ

лв.

99

Подбор на до 10 ключови думи за бизнес

SEO услуги цена - РАСТЕЖ

лв.

199

Подбор на до 50 ключови думи за бизнес

SEO услуги цена - РАСТЕЖ

лв.

299

Подбор на до 100 ключови думи за бизнес

SEO услуги цена - РАСТЕЖ

цена по договаряне!

Подбор на повече от 100 ключови думи

Когато използвате търсачка, вие въвеждате в полето й за търсене избрана от вас дума или фраза, с която мислите, че ще намерите информацията, която търсите.

Това се наричат ключови думи или фрази.

Определяне на ключови думи и фрази

Процесът на определяне на ключови думи е това, с което всяка оптимизация за търсачки трябва да започне. Всъщност, определянето на ключовите думи трябва да започне дори преди пълненето на сайта със съдържание.

Това, за съжаление, не винаги е възможно. Най-често срещаната ситуация е, че вече имате готов сайт (пълен със съдържание), който се нуждае от допълнителна SEO оптимизация.

Тъй като не можем да постигнем ТОП 10 позиции в Гугъл за всяка ключова дума, която ни хрумне (и е безсмислено да опитваме), нека опитаме да направим така, че да позиционираме сайта си колкото се може по-високо в SERP за тези термини, които считаме за най-важни за нашия бизнес.

Един добър пример за последователност при определянето на ключови думи е следният:

  1. Избор на стратегически важни думи за уебсайта;
  2. Предварително проучване на ключовите думи – основна конкуренция, брой резултати от търсенето и др.
  3. Ако е необходимо – промяна на домейна, URL-ите и заглавията на страниците. Това е с цел постигане на по-добра релевантност спрямо цялостното съдържание на сайта;
  4. С цялата информация получена от т. 2, извършване на разширен подбор на ключови думи. Накрая – завършване на списъка с най-подходящите от тях за целите на SEO оптимизацията на всяка една от страниците на сайта ви.

В резултат на описаното дотук, уеб страница трябва да е оптимизирана за от не повече от 1 до 3 максимално релевантни ключови думи или фрази.

Определяне на онлайн ниша и таргет аудитория

Преди да започнем проучването на ключовите думи, които ще са най-подходящи за нас, ще трябва да се спрем на онлайн ниша и таргет аудитория, които ще са най-подходящи за нашия бизнес и ще носят най-много качествени посетители на нашия уебсайт.

За съжаление, в днешно време вече не е достатъчно само да се направи подбор на ключовите думи, които са съществени за нашия бизнес. 

Ако нишата, към която сте се ориентирали е с много голяма конкуренция (например: SEO услуги или уеб дизайн) ще има много сайтове, конкуриращи се за ТОП 10 позиции в търсачките по тези термини.

За щастие, интернет потребителите се учат да формулират все по-добре своите търсения. Примерно, те ще опитат да стеснят своето търсене, използвайки по-дълги словосъчетания като “евтини SEO услуги” (вместо само “SEO услуги”) или “качествен уеб дизайн” (вместо само “уеб дизайн”).

Това ще доведе до по-малък брой резултати в SERP в пъти и ще улесни намирането на максимално точна информация от потребителите. Следователно, това ще даде и повече поле за експерименти от страна и на самия SEO специалист.

По правило, по-добре е да се фокусирате върху т.нар. нишови ключови думи – такива, които са максимално обвързани с вашите продукт или услуга.

Специфични ключови думи

Съществуват и т.нар. много специфични ключови думи (highly specific keywords), които хората почти не използват при своите търсения.

Когато, обаче, те все пак решат да ги използват, трафикът който идва от тези онлайн търсения, е силно таргетиран. Оттук и конверсията (процентът посетители, превърнали се в реални клиенти) – е много по-висока.

Най-често, такива думи и фрази са имената на продукти (например монитор Samsung SyncMaster 757). Ако някой търси по специфично име на продукт, има голяма вероятност той да иска да закупи точно този продукт.

Следователно, този тип ключови думи могат да носят сериозна облага. Ако имате афилиейт сайт или онлайн (електронен) магазин, подборът на много специфични думи и фрази може да ви е от голяма полза.

Пример за добро проучване и определяне на ключови думи

Нека разгледаме случая, при който имаме уеб сайт за продажба на компютърни и офис бюра.

Да приемем, че искаме да сме сред ТОП 10 на резултатите за ключовите думи “офис бюра” и “компютърни бюра”. Следователно, това се явяват най-стратегическите ключови думи за целия ни сайт.

Всяка страница от вашия сайт трябва да съдържа свои уникални ключови думи, максимално релевантни (тематични) на съдържанието й.

Сега да приемем, че сайтът ни е разделен на няколко подкатегории.

Например: “офис бюра от дърво”“офис бюра от стъкло” и т.н. В такъв случай, ще е от голяма полза да оптимизираме всяка от тези подкатегории поотделно, според спецификата на тяхното съдържание.

Какво означава това? Това означава да обвържем всяка страница със специфична за нея ключова дума, подхождаща максимално на цялостното съдържание на подкатегорията.

В дадения по-горе пример, целта ще бъде да обвържем всяка страница от тази подкатегория с тази част от онлайн пазара, в която има най-голямо търсене. НЕ само по ключовите думи “компютър” и “бюро”, но най-вече по “компютърни бюра”.

Стесняване на конкурентните сайтове

По този начин, ние предварително ще стесним максимално кръга от конкуренти (уеб сайтове), с които ще трябва да се преборим.

Това е така, защото ще трябва да оптимизираме уеб страниците си само за тези имена на продукти, които ще използват бъдещите ни клиенти в своето търсене.

Това, от своя страна, ще подобри многократно позициите на отделните подкатегории и страници с продукти в SERP, в сравнение с това да се опитате да оптимизирате целия си сайт за “компютърни бюра”.

Следващото нещо, на което искам да обърна внимание е т.нар. локално (местно) таргетиране.

Примерно, ако искате да оптимизирате сайт, който предлага оптимизация за търсачки на територията на България, използването на ключови думи от рода на “Оптимизация за търсачки в София” или “SEO оптимизация България” е препоръчително.

По този начин вие ще ориентирате търсачките да препращат повече български потребители на сайта ви, защото повечето хора са склонни да търсят продукти и услуги на територията на своя град или държава.

Подготовка и предложения при определяне на ключови думи

След като сте определили най-важните ключови думи и фрази, е време да започнете т.нар. предварителен подбор на ключовите думи.

Силно препоръчително е тази стъпка да предхожда избора на домейн име, копирайтинга и компилирането на уеб съдържанието, така че да можете да създавате контент с точните термини за всяка страница.

Разбира се, това се счита за оптимален вариант и почти никога не е приложим на практика, но ако трябва да спазвате точно препоръките на SEO специалистите – проучването винаги трябва да предхожда същинското действие.

Семантично ядро – какво представлява и защо е важно?

Целта на предварителното търсене на ключови думи се състои в това да се състави т.нар. семантично ядро.

Семантичното ядро представлява подбор на максимално релевантни ключови думи (с най-голям потенциал) спрямо съответната онлайн ниша и целева аудитория.

И което е най-важното – този ключов подбор ще ви даде възможността да създадете т.нар. кошница с ключови думи (от англ. – basket of keywords).

Тя ще е базата, до която ще можете на по-късен етап да прибягвате, за да подбирате оттам тези думи и фрази, за които реално ще оптимизирате сайта си. В резултат от тази стъпка, списъкът с ключови думи се очаква да съдържа от 5 до 20 предложения за всяка от уеб страниците ви.

Брой месечни търсения и онлайн конкуренция

Практически невъзможно е да преброим колко пъти на ден интернет потребителите по целия свят търсят по дадена дума или фраза. Повечето търсачки пазят тази ценна информация в строга тайна, най-вече поради комерсиални причини.

Показателят „брой търсения на месец“ ни дава много ценна информация.

Най-просто казано, колкото по-високи стойности има този показател, толкова повече потребители, търсещи по тази ключова дума, ще идват на нашия сайт, ако той бъде оптимизиран за нея.

Запомнете този фактор като един от най-важните при определянето на ключови думи.

Основни SEO параметри при определяне и проучване на ключови думи

Предварителното определяне на ключови думи трябва задължително да включва отчитане и оценка на два основни SEO параметъра – ниво на конкуренция и брой месечни търсения.

По този начин ще сте сигурни, че сте подбрали оптималните ключови думи за нуждите на вашия сайт.

Подборът на ключовите думи може да се прави по разнообразни начини, но най-често хората прибягват до употребата на безплатни или платени инструменти (тулове) и различни уеб базирани услуги.

Друг начин е като ръчно се извличат ключовите думи от конкурентните уеб сайтове, които заемат ТОП 10 позиции в SERP.

Какъвто и метод да изберете, винаги започвайте с избор на една основна ключова дума или фраза (за всяка страница по една) и след това постепенно увеличавайте броя им.

Много полезно би било да проучите за кои основни ключови думи и на кои позиции са класирани основните ви онлайн конкуренти.

Не забравяйте – веднъж щом вече сте набелязали свои списък с ключови думи, оценете всяка от тях по двата основни показателя: конкуренция и брой дневни търсения.

Конкуренция (Competition)

От повечето курсове и книги по SEO оптимизация ще научите, че терминът “конкуренция” се отнася до това колко сайтове се показват в SERP при търсене по определена ключова дума или фраза.

Например, ако напишете в Гугъл “дигитална камера” и в отговор на вашето запитване се визуализират 2 300 000 резултата, то на теория, вашата онлайн конкуренция ще бъде 2,3 милиона уеб страници, защото вие ще трябва да се преборите с тях, ако искате да излизате в ТОП 10 на резултатите по ключовата дума “дигитална камера”.

Шон Бърнс (Sean Burns), авторът на “Rankings Revealed”, има интересна гледна точка по въпроса за онлайн конкуренцията. Той твърди, че вие ще трябва да надиграете само сайтовете, които са разположени в ТОП 10 на SERP, за да постигнете желания ефект. Ето негов цитат:

Ето един цитат от него:

“Практически, броят на конкуриращите се страници е нещо, което трябва да опитате да игнорирате. Аз мога да ви кажа броят на тези страници за всяка дума или фраза, без да правя никакво онлайн проучване – 10. Вашата цел е да влезете в ТОП 10 за всяка ключова дума, която сте си таргетирали, така че това е и единствената цифра, върху която трябва да се фокусирате.

Въпреки това, г-н Бърнс се съгласен с твърдението (както и болшинството от SEO експерти), че конкуренцията представлява всички сайтове, които са оптимизирани (целенасочено или не) за вашите ключови думи и фрази.

Въпреки, че в голямата си част сайтовете, които излизат в SERP при търсене по вашата ключова дума, няма да са непременно оптимизирани за нея, те ще стоят на пътя ви. Това е така, защото те съдържат релевантен контент (тематично съдържание) и търсачките ще ги считат за важни и ще ги извеждат на високи позиции в своите страници с резултати.

Ето защо, ниско конкурентните думи и фрази са за предпочитане пред останалите.

Временно ще приемем, че факторът онлайн конкуренция ще е нашият основен ориентир в предварителния подбор на ключови думи.

Keyword Effectiveness Index (KEI)

Индексът на ключова ефективност не е толкова страшен, колкото може би ви звучи първоначално.

Разработен от SEO експерта Сумантра Рой (Sumantra Roy), авторът на софтуера LinkExplore (www.linkexplore.com), този показател комбинира в себе си резултатите за Конкуренция и Брой световни търсения на ден.

Формулата, по която се изчислява Индексът на ключова ефективност е:

KEI = (DS^2/C) = (DS/C * DS),

където:

DS е броят световни търсения на ден, а C – конкуренцията.
KEI може да приема стойности от 0 до 400.

* < 0.001 = Лоша ключова дума
* 0.001-0.010 = Добра ключова дума
* 0.010-0.100+ = Отлична ключова дума

Следователно, основната цел на предварителния подбор на ключови думи е да се сдобиете със списък от потенциални термини и да определите Индекса на ключова ефективност на всяка от тях.

Колкото по-висок е той на теория, толкова повече трафик ще ви носи съответната ключова дума, защото при ниска конкуренция и висок брой световни търсения на ден, KEI е с много добра стойност.

С помощта на индекса KEI ще можете лесно, бързо и качествено да отсеете тези 5 от 20-те ключови думи, с които сте напълнили своята кошница с ключови фрази, която споменахме по-горе.

Задълбочен анализ на ключови думи

След предварителното определяне на ключови думи и създаването на списъци с 5-20 максимално релевантни думи и фрази, вече сте готови да преминете към следващия етап от SEO оптимизацията – задълбоченият анализ и подбор на ключовите думи.

Може би най-добрата техника при оптимизация за търсачки е да оптимизирате всяка страница от вашия уеб сайт за 1-2 (най-много 3) максимално релевантни на съдържанието й ключови думи.

Следователно, целта на т.нар. задълбочен подбор на ключови думи (от англ. – advanced keyword research) се състои в това да ограничите своя ключов подбор само до тези 1-2 най-подходящи за всяка уеб страница ключови думи и фрази.

Условно можем да си представим ключовия подбор като един вид цедка, през която веднъж свеждаме избора си до десетина сравнително релевантни ключови думи, а на втория етап (по-фината цедка) – само до 1-2 максимално релевантни такива.

На практика, в този задълбочен подбор, ние всъщност определяме истинската конкуренция за всяка избрана от нас дума или фраза, като едновременно с това анализираме и няколко допълнителни параметри, за които ще кажем повече по-надолу в тази статия.

Истинската конкуренция за дадена ключова дума включва тези сайтове, които са били оптимизирани за нея, било то умишлено или не.

Пример за неволна оптимизация е, когато даден уеб сайт има някаква ключова дума, която фигурира в заглавието му (TITLE), но неговия собственик (webmaster) е направил това без да разбира нищо от оптимизация за търсачки.

Независимо от това обаче, добавянето на съответната дума в TITLE-a му е помогнало да постигне по-високи позиции в SERP за нея.

Как се определя трудността на дадена дума или фраза?

За да оценим колко силна ще е конкуренцията за определена ключова фраза, когато правим SEO оптимизация, можем да започнем с проверка на следните показатели в описаната по-долу последователност:

  • Отправяме заявка по ключовата фраза, която ще анализираме, с избраната от нас търсачка;
  • Проверяваме колко страници с тази ключова фраза в заглавието (TITLE) връща търсачката (може да се провери с командата intitle: и съответната дума/ фраза, която проучваме);
  • Проверяваме колко страници с тази ключова фраза се съдържат в BODY-то връща търсачката (може да се провери с командата inbody: и съответната дума/ фраза, която проучваме);
  • Проучваме подробно ТОП 10 резултатите в SERP, които е върнала търсачката – те ще са основната ни конкуренция, с която ще трябва да се преборим;
  • Проучваме линковете, които водят към всяка от тези ТОП 10 страници (т.нар. Backlinks) – техния брой, източници, анкор текст и релевантност;
  • Анализираме броя кликове на ден (clicks per day) и средната цена на клик (CPC), която ще трябва да платим, ако рекламираме съответната фраза в AdWords. Това може да направите през Google Traffic Estimator.

Заключителни думи

След като изчетохте тази статия, ви съветвам отново да прегледате своята кошница с ключови думи. Ограничете избора си само до тези 1-3, които ви се струват най-подходящи за съответната страница (отчитайки всичко казано дотук).

Повторете този процес за всяка от страниците на вашия сайт, защото както вече знаем – всяка уеб страница трябва да има свои уникални и максимално релевантни на съдържанието й ключови думи, за които да е оптимизирана.

Заяви пакет за SEO оптимизация!

Ако, обаче, вече нямате колебание, че Вашият бизнес заслужава да се превърне в лидер в своята ниша – чудесно! Кликнете бутонът по-долу и ми пишете. Ще се постарая да Ви отговоря максимално скоро!

Кратка форма

© 2008 – 2024 SEO агенция Lilacor | Всички права запазени