директории

Какво са директории? Как да добавим сайта си в тях?

Останете с нас, за да си отговорите на тези и още често задавани въпроси, свързани с добавянето на сайт в директории и регистрация на сайт в търсачки.

Добави сайт в директория – какво трябва да знаете?

Английският термин „human powered“ (в превод “обслужван от хора”) се отнася основно до директориите. Казано иначе, това са онлайн каталозите, които категоризират уеб сайтовете в тематични секции.

Yahoo, редом с обичайното уеб търсене, което  всяка търсачка предлага, също така разполага с един от най-подробните онлайн каталози в Мрежата.

Когато добавяте даден URL към някоя директория, той се нарежда на опашката от сайтове, които чакат за преглед от редактор.

Обикновено, когато събмитвате (добавяте сайт в директория), имате право да изберете категорията, в която ще бъде добавен сайтът ви, както и неговите заглавие и описание.

Това обикновено става чрез бутона „добави сайт“.

При одобрение от редактор, те ще се показват със съдържанието, което вие сте предоставили и в категорията, която вие сте посочили.

Има обаче вероятност, редакторите да не сметнат заглавието и описанието ви за релевантни и да ги коригират по свое усмотрение или дори да ги изтрият.

Директориите забраняват т.нар. автоматизирано добавяне (automated submission) на сайтове към индексите им. За целта, те използват специални методи за защита срещу auto-submission софтуер.

Директории: За какво са полезни?

Тъй като повечето онлайн директории се компилират от хора за хора (за разлика от търсачките, които се компилират от ботове за хора), релевантността на списъците с резултати в директориите е много висока.

Търсачките са запознати с този факт. Затова почти всеки паяк започва редовното си обхождане на мрежата от най-уважаваните, каквато е Yahoo директорията, например.

Ако сайтът ви фигурира в някоя от тези две най-популярни директории, търсачките ще ви открият още със следващото си обхождане на Мрежата, дори без да сте събмитнали сайта си там.

Допълнително, самите платени директории обикновено имат висок авторитет на домейна (това е неписано правило).

Когато някоя директория добави сайта ви към своята база данни, тя помества линк към него. Този линк се счита за висококачествен, а това е добре за цялостната ви link popularity.

Факторът линкова популярност е особено значим, когато стане дума за оценяване (т. нар. ranking). Това е така, защото за търсачките, които умеят да анализират контекста на линковете.

Добавянето към индекса на дадена директория прибавя още по-голяма тежест върху линка, понеже той е придружен с релевантно описание.

За какво са безполезни уеб директориите?

При директориите не съществува понятие като „ranking“ (класиране на сайт), защото веднъж щом сте били включени към тяхната база данни (индекс), сайтът ви вече е бил оценен в рамките на подходящата категория.

Например, по азбучен ред или според неговия Гугъл PageRank. Следователно, концепцията за “SEO оптимизация” няма отношение към понятието директории, каквато е Yahoo.

По отношение на показателя трафик, от онлайн директориите отново няма особена полза.

Процентът на потребителите, сърфиращи из Интернет, които биха предпочели да разглеждат различните категории на една онлайн директория вместо да използват някоя търсачка, е пренебрежимо малък.

Малко хора са склонни да заделят достатъчно време и да се задълбочат в разглеждането на дървовидната вертикална йерархия на категориите на дадена директория. Следователно, сами по себе си, тези сайтове-каталози няма да ви донесат много трафик.

В тази статия ще обърнем основни внимание на двете най-важни директории, които са от изключителна важност при подобрението на фактора оценяване (Ranking). Това са Yahoo и DMOZ.

Yahoo! Директория (http://dir.yahoo.com)

Съществуват два варианта да добавите уеб страници в Yahoo директория.

Първият е да плащате по 299 долара на година (за сайтове със съдържание за възрастни – 600 долара годишно) като по този начин най-вероятно сайтът ви ще бъде добавен до няколко дни.

Ако, обаче, решите да минете по безплатния non-commercial път, може да се наложи да чакате с месеци, а много често сайтовете, които кандидатстват за добавяне по тази начин, изобщо не се добавят в Yahoo.

На който и от двата варианта да се спрете, задължително ще трябва да си направите регистрация в директорията Yahoo преди това.

В последно време от Yahoo правят опити да вкарат в употреба т.нар. Click-through измерване като част от системата им за оценка на релевантността.

Търсенията през Yahoo вместо да дават резултати, които да препращат директно към съответните уеб сайтове, водят към вътрешния му redirecting script (пренасочващ скрипт) на търсачката.

По този начин Yahoo проследява и измерва статистически какво търсят потребителите. Освен това, търсачката изчислява и страниците, които не са включени в индекса й, но към тях водят линкове от сайтове, които присъстват в индекса на Yahoo.

Добави сайт в Yahoo директория – 4 неща, които трябва да знаете

Ще ви споделя четири съвета, които ще са ви полезни, когато искате да добавите по-бързо даден сайт в Yahoo директорията, при това напълно безплатно.

 1. Първо, поставете текст “Всички права запазени” (т. нар. Copyright notice) във футъра на сайта си. Избягвайте употребата на т. нар. Trademarks (фирмен знак, лого) докато не събмитнете сайта си в Yahoo и не бъдете индексирани от него.
 2. Изглежда, че от Yahoo избягват публикуването на всичко, което има по себе си фирмени знаци. Директорията Yahoo ще добави допълнителни страници от вашия сайт (освен тази, която вие сте посочили за добавяне) и под домейни, ако редактор сметне съдържанието за уникално и ако няма много информация на тази тематика в категорията.
 3. Явно, че Yahoo ще отхвърли кандидатурата ви, ако домейнът ви се състои от повече от 54 символа. Затова се стремете да подбирате имена на домейни, които са съставени от по-малко от 55 символа (в тази бройка не се включва разширението, например .com или .net).
 4. Освен това, Yahoo редовно проверява за неактивни линкове. Ако сайтът ви е временно offline (паднал) по време на някоя от тези проверки, може да бъдете премахнати от Yahoo директорията.

Добави сайт в Yahoo – 13 важни съвета

За да обобщим всичко казано дотук за Yahoo директория и начините за успешно събмитване в нея, ви предлагам следните няколко съвета:

 1. Опитайте да добавите сайта си в Yahoo директорията безплатно на този адрес. За целта е необходимо първо да си направите регистрация в портала Yahoo, което е напълно безплатно и става от адрес dir.yahoo.com. След което трябва да намерите подходящата за вашия сайт категория и да добавите неговия URL в нея.
 2. Когато използвате опцията за безплатна регистрация, няма гаранция, че сайтът ви ще бъде одобрен от Yahoo редактор и добавен в директорията.
 3. За начало, опитайте се да закупите домейн, който да съдържа най-важната ключова дума за сайта ви в себе си.
 4. Препоръчително е, ако в домейна се съдържат 2 и повече думи да ги разделяте с тирета. Ако ключовите думи представляват името на фирмата ви, най-доброто решение е да ги използвате за име на вашия домейн.
 5. Пълнете сайта си с уникално и качествено съдържание.
 6. Уверете се, че в него няма неработещи или “Under construction” страници.
 7. Ако ви е по силите, постарайте се дизайнът на сайта ви да изглежда максимално професионален.
 8. Запомнете, той ще бъде разглеждан от човешки редактор, а не от паяк, затова външния вид също е от значение.
 9. Постарайте се да концентрирайте усилията си върху това да докажете на редакторите на Yahoo директория, че сайтът ви е изцяло насочен и обвързан с ключовите думи, които сте подбрали за него.
 10. Определено ще е предимство, ако сайтът ви се състои от повече страници, например поне 6-7.
 11. Поместете също така и страница за контакти някъде из сайта, примерно в сайдбара или във футъра.
 12. Когато избирате описание за сайта си, уверете се, че в него присъстват основните ви ключови думи.
 13. При избора на под категория, не пропускайте да посочите и втора такава. Постарайте се, също така, под категорията ви да е максимално сходна с основната категория. Ако ключовата ви фраза присъства в името на самата под категория, това също ще бъде отчетено като допълнителен бонус.

Веднъж щом сте добавили сайта си, изчакайте поне 2 седмици. Ако все още не сте добавени в Yahoo директорията, можете да кандидатствате повторно (няма наказания за т.нар. Resubmission и понякога тя помага). Опитайте този път с друга категория или под категория или се възползвайте от платената опция, срещу 299 долара годишно.

Както вече знаете, търсещите машини, които обхождат сайтовете използват „паяци”, които сърфират из интернет пространството, намират нови страници и ги добавят в индекса си, което е безплатно.

Това означава, че е възможно да имаш поне няколко, ако не всички, страници индексирани, а не както при директориите.

В някой случаи, дискутирани в началото на раздела „събмит на сайт”, може да искате да използвате добавянето в търсещи машини като средство, за да не забравят търсачките сайта ви.

Но преди добавяне в директория е препоръчително да се подсигури оптимизацията на сайта.

Огледайте си заглавията, META описанията и META ключовите думи, за да бъдете сигурни, че страницата ви е правилно описана и е оптимизирана за правилните ключови думи.

В заключение

Да обобщим – трябва търпение! Не се нервирайте, ако няма моментални резултати. Това е нормално, тъй като при някои сайтове е необходимо време, за да се появят в списъка на търсещата машина.

За Bing периодът е около 6 седмици, при Yahoo! е 8-12 седмици, а за Google максимумът достига до 3 месеца. При Google дори може да се очакват задоволителни резултати чак след година.

Наистина доста дълъг период за чакане, но пък за сметка на това, Google ще осигури половината трафик на вашия сайт, а ако сте добри в SEO, може и над 90% от него 🙂 Определено си струва, нали?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *