фейсбук реклама

Много са задачите, които е необходимо да бъдат отметнати, при настройването на платена Фейсбук реклама.

Таргетирате ли правилната целева група? Коректен ли е размерът на изображенията, които ползвате? Дали използвате правилния тип реклама във Фейсбук?

Честно казано, възможно е да стане малко объркващо.

Facebook е платформа, която се използва от повече от 2,3 милиарда души всеки месец, а на почти 1,6 милиарда потребители се възползват ежедневно от предимствата на най-голямата социална мрежа.

Facebook предлага изключителна възможност за търговците да увеличат органичния интерес към предлагания от тях продукт.

Проблемът обаче е, че дори да изберете да инвестирате своите време и средства, платформата не предлага големи възможности за контрол над рекламирането.

За да ви съдействаме, ние съставихме кратко ръководство, което ще ви помогне да внесете ред в своите рекламни кампании. Съветите по-долу ще гарантират че таргетирате подходящата аудитория, с подходящата реклама, в подходящия момент.

Как да управлявате своите Фейсбук реклами

Facebook предлага разнообразни опции за платени реклами, а всички те могат да бъдат разделени под три категории:

 1. Кампании (Campaigns) – Кампанията съхранява всичките ви активи.
 2. Рекламни групи (Ad sets) – Ако се насочвате към отделни аудитории с различни характеристики, ще ви е необходима отделна рекламна група за всяка.
 3. Реклами (Ads) Вашите реклами са разположени във рекламните ви групи. Всяка рекламна група може да съдържа множество реклами, които се различават по цвят, текстово съдържание, изображения и т.н.

Вече въвели горната терминология, е време да поемем по пътя на успешното създаване на Фейсбук реклама.

Започнете създаването на Фейсбук реклама през Facebook Ads Manager

Можете да създадете платена Фейсбук реклама, като използвате Facebook Ads Manager.

След като влезете в страницата, ще видите основното табло, където са разположени всичките ви кампании, рекламни групи и реклами. Това включва и резултатите, които са постигнати за вашата Фейсбук страница. В случай, че все още не сте създали реклама за страницата си във Facebook, таблото за ефективност ще бъде празно.

За да създадете нова кампания, рекламна група или реклама чрез Facebook Ads Manager, изберете типа реклама и кликнете върху зеления бутон „Създаване“ (Create) в левия горен ъгъл, както е показано по-долу.

facebook-ad-manager
Създаване на нова рекламна кампания във Фейсбук

От тази снимка ще забележите, че в момента сме избрали да създадем нова кампания.

Изберете цел (objective)

Facebook Ads Manager, като много други социални мрежи за реклама, е проектиран спрямо целта на вашата кампания.

Преди да започнете, Ads Manager ще ви подкани да изберете цел за вашата кампания:

facebook-ad-campaign-objective
Тук трябва да изберете каква е целта на вашата Фейсбук кампания

Списъкът съдържа 11 различни възможности, от които да избирате.

Той включва всичко – от общото популяризиране на вашия бранд, през генерирането на инсталации на приложенията ви, до увеличаване на трафика към вашия онлайн магазин.

Избирайки една от тези рекламни цели, вие давате на Facebook по-добра представа какви са очакванията ви. По този начин алгоритъмът на социалната мрежа ще може да предостави най-подходящите опции за вашата реклама.

Както е показано на снимката по-горе, рекламните опции на Facebook включват:

 • Популяризиране на бранда (Brand awareness)
 • Обхват (Reach)
 • Трафик към уебсайт (Traffic)
 • Ангажираност (Engagement)
 • Инсталиране на приложение (App installs)
 • Прегледи на видео (Video views)
 • Привличане на лийдове (Lead generation)
 • Съобщения (Messages)
 • Конверсии (Conversions)
 • Продажби по каталог (Catalog sales)
 • Трафик към вашия физиески магазин (Store traffic)

Да предположим, че чрез определена публикация във вашия блог, вие искате да увеличите трафика към уебсайта си.

Когато изберете опцията „Трафик към уебсайт“, Facebook ще ви подкани да въведете URL адреса, който искате да рекламирате.

Ако използвате софтуер за автоматизация на маркетинга, не забравяйте да създадете уникален URL адрес за проследяване с UTM параметри. Така ще сте сигурни, че ще можете да следите трафика и конверсиите от тази Фейсбук реклама.

След като изберете съответната си цел, Facebook ще покаже рекламната опция, която ще бъде най-подходяща за постигането й.

Изберете вашата целева аудитория

Следващата ви стъпка е да конфигурирате целевата си аудитория.

Можете да направите това за всяка рекламна група, която принадлежи към една и съща рекламна кампания.

Ако сте съвсем начинаещи в света на платената реклама във Фейсбук, вероятно ще се наложи да експериментирате с няколко различни опции за таргетиране, докато не достигнете до аудитория, която отговаря точно на вашите нужди.

За да стесните фокуса на рекламата си, Facebook ви предоставя показател за определяне на размера на аудиторията. Тази настройка има за цел да ви помогне в стесняване на фокуса върху желаната аудитория.

Инструментът, разположен вдясно от полетата за таргетиране на аудиторията (audience targeting fields) и отчита всички избрани от вас опции, за да изчисли потенциалния брой хора, до които съответният платен пост ще достигне.

Ако се колебаете между дали да изберете широка или тесна целева аудитория, помислете за крайния резултат, който желаете да постигнете.

В случай, че искате да привлчете трафик, ще е необходимо да се съсредоточите върху типа хора, за които знаете, че ще се интересуват от вашия продукт.

Ако пък вашата цел е изграждане на познание за бранда или популяризиране на определена маркетинг оферта, не се колебайте да изберете по-широка аудитория.

Audience creation page in the Facebook Ad Manager
Опции на фейсбук за таргетиране на определена аудитория

Опциите на Фейсбук за таргетиране по определена аудитория са разнообразни и включват избор по следните категории:

 • Местоположение
 • Възраст
 • Пол
 • Говорим език
 • Семейно положение
 • Oбразование
 • Работа
 • Финансово положение
 • Родно място
 • Етническа принадлежност
 • Поколение
 • Родители
 • Политическа насоченост (достъпна опция само за САЩ)
 • Житейски събития
 • Интереси
 • Поведение
 • Връзки

Също така, имате възможност да изберете персонализирана аудитория (custom audience). По този начин ще можете да създадете персонализирана целева група от хора, които са в базата данни на вашата компания.

В тази група може да включите и всички потребители, които са посетили страница от вашия уебсайт, която има проследяващ пиксел, или дори хора, които са използвали вашето приложение или игра.

След като откриете група аудитория, която реагира добре на вашите реклами, Facebook ви позволява да я запазите, за да бъде използвана отново по-късно.

По този начин няма да се налага да минавате многократно през тази стъпка, когато използвате Facebook Ads отново и отново.

Определете бюджета си

Facebook ви позволява да зададете дневен или постоянен бюджет. Каква е разликата между двата?

 • Дневен бюджет (Daily budget) – В случай, че желаете рекламната ви група да се показва постоянно през целия ден, това е опцията, която да изберете. Използването на дневен бюджет означава, че Facebook ще ограничи разходите ви на дневна база. Имайте предвид, че минималният дневен бюджет за дадена рекламна група е 1 долар и трябва да се равнява най-малко на 2 пъти вашата цена за кликване (Cost per Click).
 • Постоянен бюджет (Lifetime budget) – Ако целта ви е да промотирате продукта си за определен период от време, изберете опцията за постоянен бюджет. По този начин Facebook ще разпредели разходите ви за периода, който сте определили за показване на рекламата.
facebook-ad-budget

За да уточните допълнително бюджета си, обърнете се към разширените опции – те се разполагат в долната част на екрана, показан по-горе.

Този раздел ви позволява да се се възпозвате от няколко функции:

1) Разписание (Schedule)

Изберете дали желаете кампанията ви да стартира незабавно или предпочитате да зададете началната и крайната дата.

Можете също да зададете параметри, така че рекламите ви да се показват само през определени часове и дни от седмицата.

2) Оптимизация и ценообразуване

Изберете дали искате да наддавате за някои от показателите – цел, кликове или импресии.

В зависимост от избора ви, ще плащате за това вашата реклама да бъде показана на хора от вашата аудитория, които е по-вероятно да извършат желаното от вас действие, но Facebook ще контролира каква да е максималната стойност.

В случай, че не желаете Facebook да определя оптимална стойност на наддаването, изберете опцията за ръчно наддаване. Тя ще ви даде пълен контрол върху сумата, която сте подготвени да заплатите за дадено действие.

фейсFacebook, обаче, ще ви препоръча дадена цена при наддаването, базирана на поведението на други рекламиращи, за да ви ориентира към каква сума трябва да се насочите.

3) Доставяне на услугата

Начинът на доставяне на услугата попада в две категории: стандартна и ускорена реклама.

Стандартната показва рекламите ви през целия ден, докато ускорената помага бързо да достигнете до аудитория, при реклами, които са чувствителни към времевите рамки (Забележка: тази опция изисква ръчно ценообразуване на офертите).

4) Създайте вашата Фейсбук реклама

Как искате да изглежда вашата реклама? Всичко зависи от първоначалната ви цел.

В случай, че желаете да увеличите броя на кликвания към вашия уебсайт, Facebook Ad Manager ще предложи опцията „Clicks to Website“ (кликвания върху уебсайта).

Логично, нали?

Тази рекламна опция е разделена на два формата: Линкове и Карусели.

По същество, това означава, че можете да изберете реклама с едно изображение (линкове) или такава със няколко такива(карусел), с три до пет сменящи се изображения, без допълнително оскъпяване.

Единичната графична реклама ще бъде визуализирана по следния начин:

Facebook Ad with link to Shop Now
Реклама във Фейсбук с едно изображение

Каруселът ще изглежда така:

Example of a Facebook Carousel Ad with images of Grand Canyon
Фейсбук реклама с карусел – сменящи се изображения

След като направите избор между двете, ще трябва да качите вашите криейтиви.

Критерии и изисквания към дизайна на Фейсбук рекламите ви

Важно е да се отбележи, че за всеки тип реклама Facebook изисква от потребителите да се придържат към определени критерии за дизайн.

За единични графични реклами изискванията към дизайна са следните:

 • Текст: 125 знака
 • Заглавие на рекламата: 25 знака
 • Съотношение на изображението: 1.91: 1
 • Разделителна способност на изображението (включително Призив към действие или Call to Action): 1080 x 1080 пиксела

За реклами с множество изображения – известни още като карусели – Facebook предоставя следните препоръки относно дизайна:

 • Текст: 125 знака
 • Заглавие: 40 знака
 • Съотношение на изображението: 1: 1
 • Препоръчителен размер на изображението: 1080 x 1080 пиксела
 • Описание на линка: 20 знака

Вашето изображение не може да съдържа повече от 20% текст.

Кликнете тук, за да проверите процентът на текст върху вашето изображение.

Имайте предвид, че това са рекламните опции, ако сте избрали като своя цел „Трафик“.

Ако сте избрали опцията „увеличете ангажираността към публикациите си“ (boost your posts), ще ви бъдат представени различни опции, като Page Post Engagement: Photo ad. Този рекламен формат има уникален набор от опции за дизайн.

След като изберете типа реклама, Ads Manager ще ви подкани да определите как желаете да бъде визуализирана тя.

Визуализиране на рекламите според мястото им на показване

Възможностите, които приложението предоставя, са следните: Desktop News Feed, Mobile News Feed Mobile News Feed и Desktop Right Column.

Ето как ще се показва всяка реклама от този тип:

Desktop News Feed

Facebook Ad with single image on a desktop news feed
Фейсбук реклама за настолни устройства

Mobile News Feed

Facebook ad with single image on mobile news feed
Фейсбук реклама за мобилни устройства

Desktop Right Column

Facebook Ad with single image on desktop right column
Фейсбук реклама, показваща се отдясно на News Feed-a

Имайте предвид, че ако рекламата ви не е свързана със страница във Facebook, ще можете да избирате само опцията „Desktop Right Column“ реклами.

5) Наблюдавайте представянето на рекламите си

След като вашите реклами са видими и достигат до целевата ви аудитория, трябва да следите резултатите от представянето им.

За да се запознаете с резултатите, погледнете на следните две места: Facebook Ad Manager и данните от маркетинговия софтуер, който използвате.

Facebook Ad Manager

Facebook Ad Manager представлява сложно табло за управление, което предоставя на потребителите общ преглед на всичките им кампании.

Първата част на таблото подчертава приблизителната сума на разходите за всеки ден. То е организирано по колони, което улеснява използването на различни филтри за сортиране на вашите реклами, така че да можете да създадете свои персонализиран изглед.

Ключови стойности като обхват, честота на полазване на рекламите и цена са лесно достъпни, което прави отчитането на резултатите елементарно.

Според Facebook, това са някои от основните показатели към които да се обърнете (и техните определения):

 • Представяне (Performance). Може да се персонализира допълнително, за да включва показатели като резултати, обхват, честота и импресии.
 • Ангажираност (Engagement). Може допълнително да се персонализира, за да включва данни като брой харесвания на страницата, ангажираност на страницата и ангажираност на публикацията.
 • Видеа (Videos). Възможно е допълнително да се персонализира, за да включва показатели като брой преглеждания на видеото и среден процент на гледания на видеото.
 • Уебсайт (Website). Може да се персонализира допълнително, за да включва показатели като действия по уебсайта (всички), започнати плащания (checkouts), въведени данни за плащане, покупки и добавяния в кошницата.
 • Приложения (Apps). Този показател може да бъде допълнително персонализиран, за да включва данни за брой на инсталациите, ангажираност с приложенията, разходи за кредити, действия на мобилни приложения и цена за ангажираност с приложение.
 • Събития (Events). Може да ги персонализирате да включва метрики като реакции към събитията и цена за отговор на събитието.
 • Кликвания (Clicks). Персоналните настройки могат да включват брой кликове, брой уникални кликове, CTR (честота на кликване) и CPC (цена на кликване).
 • Настройки (Settings). Може да включва данни за начална дата, крайна дата, име на рекламната група, идентификационен номер (ID) на рекламата, доставяне на услугата, предложена цена и цел.

Вашият маркетингов софтуер

Съществуват множество детайли, с които е небходимо да се съобразите, когато планирате платена Фейсбук реклама. Поради тази причина е важно да не изпускате от поглед общата картина.

Отчитането на кликванията и конверсиите от Facebook е важно, но ако използвате URL адреси със специфични UTM кодове, имате възможност да измервате ефективността на рекламите си в пълен размер, като използвате маркетинговия си софтуер.

Проследяването на URL адреси ще помогне на маркетинговия ви софтуер да следи колко лийдове и клиенти сте спечелили от рекламните си усилия.

Тази информация е полезна при определяне на възвръщаемостта на инвестициите (ROI) и също така може да се използва за формиране на цялостната ви маркетингова стратегия във Facebook.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *