on-page seo

Запознайте се със същността на т.нар. on-page SEO оптимизация, защо е важна за вашия уебсайт, както и с 10 от най-важните съображения, относно вътрешното SEO, върху които трябва да се съсредоточите, за да успеете.

Успехът в органичното търсене изисква оптимизиране за комбинация от фактори, които търсачките считат за важни – технически, on-page (вътрешни) и off-page (външни).

С течение на годините забелязахме засилен интерес към off-page техниките, каквито са линк билдинга и други технически елементи.

В действителност, обаче, външното SEO не би ви помогнало особено, ако не обърнете внимание на най-основния фактор – вътрешното SEO.

Истинските SEO експерти знаят, че т.нар. on-page оптимизация винаги трябва бъде приоритет. И тъй като SEO пейзажът се развива постоянно, е важно да се уверите, че вашите познания по on-page SEO оптимизация са винаги в крак с новостите.

В тази статия ще разгледаме какво е външна SEO оптимизация, защо тя е важна за вашия уебсайт и десет от най-важните фактори, касаещи вътрешното SEO.

Какво е on-page SEO оптимизация?

Под On-page SEO оптимизация (популярно още като вътрешно SEO) се разбира практиката по оптимизиране на уеб страници с цел подобряване на класирането на сайтовете в търсачките с цел привличане на органичен трафик.

В допълнение към публикуването на подходящо, висококачествено съдържание, вътрешното SEO включва и оптимизиране на заглавията на вашите уеб страници, HTML таговете като заглавен мета таг, мета описание и хедър (title, meta, and header) и изображенията.

Също така ви помага да се уверите, че вашият уебсайт има високо ниво на Експертност, Авторитетност и Надеждност (expertise, authoritativeness, and trustworthiness).

Вътрешното SEO отчита различни аспекти на уеб страницата, които, когато се приложат заедно, ще подобрят видимостта на уебсайта ви в страниците с резултати на търсачките (SERP).

Защо вътрешната оптимизация е важна?

Вътрешната оптимизация на сайтове е от значение, защото помага на търсещите машини да се разберат вашия уебсайт и неговото съдържание, както и да преценят дали той е релевантен спрямо заявката на търсещия.

Тъй като търсачките стават все по-усъвършенствани, в техните страниците с резултати (SERPs) се поставя по-голям фокус по отношение на уместност и семантика.

Google, с множеството си сложни алгоритми, сега е много по-добър в:

 • Разбиране на това, което потребителите всъщност търсят, когато въвеждат дадена заявка
 • Предоставяне на резултати, които отговарят на потребителските намерения (информационни, пазаруващи, навигационни).

Адаптирането към това развитие е от съществено значение.

Можете да сте в крак с новостите като гарантирате, че вашият уебсайт и неговото съдържание са добре оптимизирани в съответствие с най-новите добри практики.

Това включва всичко, което е видимо за потребителите на вашите уеб страници (текст, изображения, видео или аудио), така и елементите, които са забележими само за търсещите инструменти (HTML тагове, структурирани данни) –

Също така, не е добре да пренебрегвате вътрешното SEO, тъй като с него имате повече контрол при оптимизирането на on-page елементите.

За разлика от off-page оптимизацията, при която се набляга на изграждането на външни линкове.

Ако положите усилия в on-page стратегиите, ще забележите увеличение на трафика, както и увеличение в цялостното ви присъствие в страниците с резултати.

Това ръководство ще ви преведе през най-важните елементи на вътрешната on-page SEO оптимизация.

Ако отделите внимание на долуизброените 10 области, ще ви помогне да подобрите съдържанието и авторитета на вашия уебсайт, а оттам – до подобрите своето класиране, трафик и конверсии.

1. Е-А-Н (от англ. език E-A-T)

Абревиатурата E-A-Н означава Експертиза, Авторитетност и Надеждност (expertise, authoritativeness, and trustworthiness).’

Това е рамката, която потребителите на Google използват за оценка на създателите на съдържание, уеб страници и уебсайтове.

Google винаги е награждавал висококачественото съдържание. Търсачката иска да гарантира, че сайтовете, създаващи висококачествено съдържание, са възнаградени с по-добро класиране, а тези, които създават нискокачествено съдържание, получават по-малка видимост.

Съществува ясна връзка между това, което Google счита за висококачествено съдържание и това, което се появява в резултатите от търсенето.

Наречете го корелация или причинно-следствена връзка – каквото и да е, E-A-Н по някакъв начин играе роля в органичните резултатите на Google. Което означава, че E-A-Н трябва да бъде съобразена във вашата SEO стратегия.

2. Заглавен маркер (Title Tag)

Заглавният маркер е HTML таг, който съществува в заглавната секция на всяка уеб страница. Той предоставя начална насока за темата и контекстът на съответната страница, на която се намира потребителят.

Заглавният таг заема видно място в страниците с резултати от търсачката (обикновено се използва като линк за кликване), както и в прозореца на браузъра.

Самият таг оказва малко влияние върху органичното класиране, поради което понякога се пренебрегва.

Липсващи, дублиращи се и лошо написани заглавни маркери могат да повлияят негативно на вашите SEO резултати, така че се уверете, че оптимизирате този елемент.

3. Мета описание

От ранните дни на SEO-то, мета описанията играят важна роля.

Те са мета тагове, които предоставят описание на това, което ще намерите на страницата. Те обикновено се показват в страниците с резултати от търсачките под заглавието на страницата.

Google поддържа тезата, че мета описанията не помагат при класирането.

Има частични доказателства, обаче, че добре оптимизираните мета описания помагат по индиректен начин.

Правилното оптимизиране на този мета таг може да помогне за подобряване:

 • – Честота на кликване (CTR или Click-through rate)
 • – Възприятие за качеството на резулта
 • – Усещане за това какво сайтът предлага като цяло

4. Заглавия на страниците (Headlines)

Искате ли съдържанието на вашия уебсайт да се представя добре при търсене? Започнете да пишете примамливи заглавия.

Създаването на заглавие за блог публикация може да ви изглежда не толкова значително, но добре написано такова е вероятно да впечатли аудиторията и да предизвика желание съдържанието да бъде прочетено. Затова е важно да създавате стратегически заглавия.

Заглавията на вашите уеб страници трябва да предизвикат интерес, за да може да се откроят в страниците с резултати на търсачките.

По този начин ще породите у потребителите желание да кликнат върху тях и да продължат да прочетат съдържанието ви.

5. Заглавни етикети (Header tags)

Заглавните етикети са HTML елементи (H1-H6 тагове), използвани за различаване на заглавията и подзаглавията във вашето съдържание от другите видове текст (например параграфи).

Те не са толкова важни за класирането на вашия сайт, колкото бяха преди, но все още изпълняват важна функция – за вашите потребители и вашето SEO.

Те могат косвено да повлияят на вашето класиране посредством:

 • – Превръщайки съдържанието ви в по-лесно и приятно за посетителите
 • – Предоставяне на богат на ключови думи контекст (keyword-rich context) за вашето съдържание за търсачките

6. Писане на съдържание за SEO

Създаването на SEO съдържание означава съдържание както за търсачките, така и за задоволяване на нуждите на потребителите.

Има стратегия зад писането на полезно съдържание.

Тя не се свежда само до анализ на ключови думи и попълване на пропуските в контекста.

Простото писане на съдържание само, за да създавате такова, вече отдавна не е достатъчно.

Запомнете, че създавате текст, който ще бъде четен от хора – следователно той трябва да бъде висококачествен, смислен и уместен.

7. „Канибализация“ на ключови думи (Keyword Cannibalization)

Вярно или грешно е следното твърдение?

„Колкото повече страници имате, които таргетират дадена ключова дума, толкова по-добре ще се класирате по нея.“

Грешно!

Таргетирането на конкретен термин от няколко страници може да доведе до „канибализация на ключови думи“. Това може да има потенциално катастрофални последици за вашето SEO.

Когато имате няколко страници, класиращи се за една и съща ключова дума, всъщност се състезавате със себе си.

Важно е да определите дали канибализацията на ключовите думи съществува на вашия уебсайт и да разрешите въпроса незабавно.

8. Одитиране на съдържанието (Content Audit)

Повечето копирайтъри са фокусирани върху писането на ново съдържание. В същото време, често се случва да забравят да проверят и оптимизират вече съществуващото. Това е погрешно.

Одитирането на съществуващото ви съдържание е от решаващо значение, защото ви помага да:

 • – Преценете дали съществуващото ви съдържание постига целите си и спечелва възвръщаемост на инвестициите (ROI).
 • – Определите дали информацията във вашето съдържание все още е точна или е остаряла и неактуална
 • – Определите какви видове съдържание работят за вас.

Проверката и оптимизирането на съществуващото съдържание може значително да помогне на вашата SEO стратегия и тези действия трябва да се извършва редовно.

9. Оптимизация на изображенията

Добавянето на изображения е добър начин да направите уеб страниците си по-привлекателни. Но не всички картинки и снимки са еднакви – някои могат да забавят вашия уеб сайт.

Оптимизирането на изображенията по правилен начин ще ви помогне да извлечете максимума от своята вътрешна оптимизация за търсачки.

Оптимизацията на изображения има много предимства, като например:

 • – Допълнителни възможности за класиране (класиране в Google Image Search).
 • – По-добро потребителско изживяване (user experience)
 • – По-бързо зареждащи се страници

Изображенията не трябва да бъдат нещо второстепенно.

Не забравяйте да включите снимки и картинки, които поддържат съдържанието ви и използвайте описателни заглавия и алтеративен текст (alt text се нарича текстът зад дадено изображение).

10. Ангажираност на потребителите (User Engagement)

Усъвършенстването на SEO елементите на уебсайта Ви е само половината от битката. Другата половина се състои в това да се гарантира, че потребителите няма да се откажат от вас.

Вместо да напуснат сайта ви, те ще продължат да разглеждат съдържанието ви, да взаимодействат с него и да продължават да се връщат за още.

Задържането на ангажирани потребители е голямо предизвикателство само по себе си, но със сигурност е възможно.

За да увеличите интереса на потребителите, се съсредоточете върху аспекти като скорост на сайта, потребителско изживяване и оптимизация на съдържанието, наред с останалите такива.

Последни думи

И така, надявам се, че днешната статия на тема on-page оптимизация ви е била интересна и полезна.

Ако има други SEO теми, на които бихте искали да прочетете подробен материал – споделете в коментарите отдолу!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *