интернет маркетинг

Темата на дрешната статия е доста по-обща и се нарича интернет маркетинг (още известен като уеб маркетинг).

По-долу ще ви запозная с това как се появява тази ниша. Ще видим какви са видовете маркетинг и защо той е важен за всеки бизнес през 21 век.

И така, да започваме!

Интернет маркетинг: въведение и кратка история

Стартиращ през началото на 90-те години на миналия век, интернет маркетингът получи неимоверно развитие. От съвсем опростени текст базирани уеб сайтове, предлагащи единствено информация за даден продукт, до високо еволюирали и завършени онлайн бизнес решения, промотиращи (рекламиращи) и продаващи своята продукция и услуги чрез Интернет.

Днес интернет маркетинг индустрията се е превърнала в сложна браншова наука, включваща огромно количество теоретично знание, комбинирано с практически техники.

Като наука, т.нар уеб маркетинг се простира от браузъра, с който потребителите сърфират ежедневно из нета, през сървърите, програмирането и кодирането на информацията, за да достигне до икономическата страна на нещата – дигитален маркетинг и реклама.

Какво означава уеб маркетинг?

Уеб маркетинг означава най-общо използването на Световната глобална мрежа (World Wide Web – съкратено WWW) за реклама и продажба на стоки и услуги.

В него влизат: банерите и текстовите реклами, имейл маркетингът, интерактивната реклама, афилиейт маркетингът и SEO маркетинг, включително SEO оптимизация (Search Engine Optimization) и Pay-Per-Click (плащане за клик) рекламата.

Нека започнем с т.нар. Search Engine Marketing (маркетинг за търсещи машини), тъй като това се явява специфична област от онлайн бизнеса.

Главната цел на SEM е да увеличи таргетирания трафик (с тясна целева група). Този трафик, “докаран” от търсещите машини, посредством органично търсене. Тук ще се запознаем с основните принципи на SEO оптимизацията, изграждането на линкове (линк билдинг) и платени рекламни кампании.

Всъщност, всеки успешен SEO оптимизатор трябва да е добре запознат с изискванията на търсачките и да ги спазва, докато създава даден уеб сайт и прилага on-page оптимизация и off-page оптимизация на страниците му.

Има множество важни фактори, оказващи влияние върху класирането на уеб страницата в страниците с резултати на търсачките. По-нататък, в следващите статии, ще засегнем и темата за онлайн рекламата, затова не забравяйте да четете блога ми!

Видове интернет маркетинг

Съществуват определени способи, които се простират отвъд маркетинга за търсещи машини – SEM. Те могат да ви помогнат да подобрите онлайн „видимостта” на сайта си, т.е. да го направите по-лесно откриваем за търсачките.

Такива методи са създаването и разпространението да банери или платени линк партньорства, както и имейл маркетинг и изграждането и поддържането на афилиейт партньорства с други уеб сайтове.

Имейл маркетингът е самостоятелен клон, който е редно да бъде третиран като различен и отделен от другите ИТ браншове. Това е така, защото той няма почти нищо общо със маркетингът за търсещи машини – SEM.

Този вид маркетинг е обект на по-нататъшни по-подробни дискусии, в които ще обърнем повече внимание на основните директни имейл кампании, стъпка по стъпка.

Банер мрежите (от англ. – Banner networks) са свързани с маркетинга за търсещи машини дотолкова, доколкото те намират допирни точки в темите касаещи т.нар. линкова популярност (link popularity), която също се явява компонент на SEM.

В по-нататъшните теми, ще ви запозная с Афилиейт маркетингът (от англ. – Affiliate Marketing), който може да бъде разглеждан като под-отрасъл на Интернет маркетинга.

Това е популярен метод, чрез който ще можете да промотирате (рекламирате и популяризирате) различни типове уеб бизнес. По този начин, от няколко десетки лева вложени в уеб реклама, ще можете да установите присъствие и да спечелите посредством набиране на още и още афилиейти (партньори).

Такива партньорски мрежи могат да се разрастват успоредно с вашия бизнес. По този начин ще добавят към печалбите ви своя принос и ще увеличават и бщджета ви заделен за маркетинг.

Какво е уеб анализ в интернет маркетинга и колко е важен той?

Най-важната част маркетинга се пада на т.нар. Уеб анализ (от англ. – Web Analytics). Неговата роля много често бива подценявана, тъй като този вид анализи обикновено се възприемат като прекалено абстрактно понятие.

Най-общо, Уеб анализът е свързан с:

  1. Непрекъснати подобрения в онлайн представянето на вашия бизнес и бранд като цяло;
  2. Периодично организиране на ефективни рекламни кампании;
  3. Усилия за подобряване на резултатите от органичните търсения и издигане на сайта в търсачките и др.

Главната цел, която стои над всички останали, обаче, си остава подобряването на качествения трафик и повишаването на конверсията.

Показателят „конверсия” не показва позицията на сайта Ви в търсачките. Нито броя посетителите, които сте привлекли. Той показва колко от тях всъщност сте превърнали във ваши клиенти.

Финални думи

Независимо, че е възможно (и препоръчително) да вникнете и разберете всеки теоретичен аспект на понятието интернет маркетинг, на практика вие ще можете да се справите далеч по-добре, ако просто опитате да се специализирате в дадена тясна уеб ниша, в която да стартирате малкия си, прохождащ бизнес.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *