негативно SEO

Днес ще поговорим една много важна и често пренебрегвана тема – т.нар. негативно SEO или зловредна SEO оптимизация.

Най-накрая сте решили да опитате късмета си в дигиталния маркетинг.

Направили сте си блог и сте постигнали страхотни резултати. Поздравления!

Сигурен съм, обаче, че последното нещо, което бихте искали в този момент, е някой конкурент да Ви върне на дъното. Колкото и неприятно да звучи, това е една напълно реална възможност.

Това се нарича негативна SEO кампания и ще е темата на тази статия.

За съжаление, съществуват различни методи, чрез които вашата конкуренция може да навреди сериозно или дори да унищижи сайта ви.

По-долу ще ви запозная с по-популярните 4 метода за негативно SEO.

1. Негативно SEO? Не, просто са по-добри от вас…

Първият и най-логичен начин конкурентите да ви „навредят“ е просто да се класират на вашето място в търсачките. Ако това се случи, сайтът ви автоматично ще отиде по-надолу в страниците с резултати на Гугъл.

Дори и да не ви харесва, това е част от онлайн маркетинга. Вие сте се издигнали, изпреварвайки други уеб сайтове, така че трябва да сте подготвени да очаквате същото и от тях.

Има няколко лесни решения на този проблем.

Едно от тях е да не прекъсвате SEO-то на сайта си, за да успеете да задържите и дори подобрите класирането си в Гугъл.

Ако постоянно прилагате позволени и модерни SEO тактики, ще успеете да останете в топ 10 на търсещите машини по основните ключови думи за вашия бизнес.

Ако все пак не успеете да се справите, вероятно е време да увеличите своя SEO бюджет или да се обърнете към SEO експерт с доказани качества.

2. Лош линк профил на сайта ви

Страхотен начин да се утвърдите като авторитетен ресурс в своята онлайн ниша и да се класирате на челни позиции в Гугъл, е като изградите добър линк профил на своя сайт.

Това става като изграждате качествени и релевантни линкове от други сайтове към вашия.

Основният проблем в този случай е, че съществува реална опасност сайтът ви да бъде наказан за използване на забранени тактики.

Това може да се случи при:

  1. Прекалено агресивна SEO кампания (бързо изграждане на много линкове за кратък период от време);
  2. Поставяне на линкове от всякакви нетематични сайтове само и само да имате по-силен линк профил;
  3. Създаване на линкове от нискокачествени или наказани уебсайтове.

Ако това се случи, той ще загуби авторитета си, а с него и голяма част от позициите в Гугъл, които сте имали до момента.

Ето защо, когато правите линк билдинг, е важно винаги да поставяте линкове в уеб сайтове, които са безопасни, тематично свързани и авторитетни.

Негативно SEO и ролята на Google Disavow tool

И все пак, няма как да имате контрол над всички уеб сайтове, които са поставили линкове към вас.

Затова, ако подозирате, че някои линкове вредят на класирането ви, винаги можете да използвате инструмента за отказване от линкове (Disavow tool), предоставен от Google.

Всеки линк, който добавите в инструмента ще бъде игнориран от Гугъл и ще бъде премахнат от линк профила Ви. Така той вече няма да представлява заплаха за вашия сайт.

Ако това Ви се струва твърде сложно, винаги можете да се обърнете към SEO специалист и да поръчате професионалната  услугата анализ на линк профил.

Тя е създадена точно с такава цел – да Ви предпази от негативно SEO и да Ви помогне да избегнете наказания от Гугъл.

Преди да използвате Google disavow tool е добре да се опитате да се свържете със собственика на сайта, който е поставил линк към вашия.

Понякога уебмастърите може просто да премахнат линка към вас без излишни проблеми. Това значително ще помогне в борбата ви срещу т. нар. негативно SEO.

3. Black hat похвати (Черно SEO)

Ако някой от конкурентите Ви иска да понижи класирането Ви, той може да използва т. нар. Black Hat похвати (черно SEO) и да се опита да „потопи“ сайта ви.

Най-популярният начин за това е да се постави линк към вас в напълно нетематични сайтове, такива с лоша репутация и линк профил или с нискокачествено съдържание. Това е т.нар линк спам.

За разлика от предишния пример, това се прави умишлено и може да бъде лесно доказано.

Този похват не само ще навреди на класирането ви в търсещите машини, но и ще ви отнеме много време да си възвърнете позициите.

Пример за такава негативна SEO атака е поставянето на линкове към вас в хиляди порнографски сайтове. В такъв случай, ще трябва да посветите доста време на анализ и disavow-ване на тези линкове.

Може би си мислите, че конкурентите Ви няма да отделят толкова време, за да Ви навредят, но всъщност вредата може да се нанесе доста лесно.

Има инструменти, които директно „инжектират“ линкове във множество нискокачествени сайтове, само с натискането на един бутон!

За да се предпазите от негативно SEO, трябва ежеседмично или поне ежемесечно да следите линк профила си и да събмитвате чрез Disavow tool всеки съмнителен линк, който забележите.

Гугъл е наясно, че този похват може да се използва срещу конкуренти, така че колкото по-скоро заявите тези линкове за премахване, толкова по-добре за Вас.

4. Сайтове за ревюта

Сайтовете за ревюта могат да са наистина добро място за привличане на трафик, клиенти и добра репутация на бранда ви. Те, обаче, могат също да са и причина за губенето на позиции на уеб сайта Ви.

Всеизвестно е, че много конкуренти публикуват фалшиви негативни онлайн ревюта, които потенциалните ви клиенти могат да прочетат.

И да, в днешно време и това може да навреди индиректно на класирането Ви, освен на вашата онлайн репутация.

Именно популярните сайтове за ревюта са местата, където голяма част от потребителите получават информация за всеки рподукт или услуга.

Ако тези потребители спрат да посещават сайта ви, заради лошите ревюта, които са прочели, това би имало негативен ефект върху класирането Ви в Google.

Ако обаче проверявате редовно големите сайтове за ревюта, бихте могли да се справите с този проблем навреме, като уведомите собственика на сайта за фалшивото или злонамерено ревю и то да бъде премахнато.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *