социални мрежи

Нека разгледаме седемте най-големи социални мрежи в света: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest и Reddit. 

Социалните медии не са създадени еднакви. 

Коя социална мрежа да изберете?

Докато Instagram може да има голямо влияние за един бранд, за друг тази социална мрежа може да не върши никаква работа.

Същото важи и за Facebook. Един бизнес може да се радва на голяма ангажираност на потребителите там (engagement), а друг би имал повече успех в LinkedIn. 

Знаейки това, как бихте избрали къде да инвестирате времето си (както и разходите си за реклама)? 

Най-добре е за начало поне да присъствате във всяка от главните социални мрежи. След това стратегически да изберете на коя от тях да заложите. 

В тази статия ще разгледаме всяка от седемте най-популярни социални платформи: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest и Reddit. 

Ще научите и тънкости относно какво съдържание е успешно за всяка социална платформа, както и конкретни съвети за действие, с които да вдигнете нивото на вашата реклама в социалните мрежи. 

Най-популярните социални мрежи в света за 2021 г.

Преди да започнем, нека набързо да разгледаме всяка от изброените в началото социални медии: 

1) Facebook 

 • Централно управление: Менло Парк, Калифорния 
 • Създаден: 2004 г. 
 • Активни потребители на месец: 2.45 милиарда 

Първата мрежа в списъка ни със социални мрежи е изпробвана и проверена и независимо от сферата на вашия бизнес. Винаги има място и за вас във Facebook. 

Някои от водещите индустрии във Facеbook са:

 • Финансови услуги
 • Електронна търговия
 • Търговия на дребно
 • Гейминг индустрия
 • Развлекателна индустрия
 • Медии
 • Телеком
 • Технологии
 • Потребителски стоки
 • Автомобилна индустрия

Въпреки че News Feed секцията във Facebook все повече ограничава бизнес постовете, винаги има начини за достигане и ангажиране на потребителите без да се инвестира във Фейсбук реклама

Може да се присъедините към групи или да създадете такива, може да използвате чатбот опцията на Facebook Messenger-а или пък видеа на живо, за да подобрите ангажираността на вашата аудитория

2) Twitter 

 • Централно управление: Сан Франциско, Калифорния 
 • Създаден: 2006 г. 
 • Активни потребители на месец: 330 милиона 

Бързи и понякога яростни, някои бизнеси определено процъфтяват в социалната мрежа Twitter. 

Ако вашият бизнес е свързан с развлечение, спорт, политика или маркетинг има голяма вероятност да постигнете висока ангажираност в тази социалка. 

В Twitter брандовете имат възможността да изработят и настроят своя тон. Те имат свободата да се представят и да персонализират подхода си, да бъдат остроумни, както и информативни и полезни.

Можете да се включвате в теми, да прибавяте стойност за потребителите, да споделите ваше собствено или чуждо съдържание и да се присъедините към постоянните дискусии там. 

3) LinkedIn 

 • Централно управление: Маунтин Вю, Калифорния 
 • Създаден: 2003 г.
 • Активни потребители на месец: 310 милиона 

Няма как списъкът ни със социални мрежи да е пълен без да споменем и ЛинкдИн. Сред огромната мрежа от професионалисти в LinkedIn може да откриете над 61 милиона потребителя на старши позиции. 

Ако търсите ръководни кадри, които имат правомощията да наемат вашата фирма, да обслужват продукта ви или просто да си партнират с вас, LinkedIn е правилното място. 

Знаете ли, че 44% от потребителите на LinkedIn имат доход над средния за страната си или че над 50% от американците завършили колеж използват Linkedin? 

Това може да не е най-модерната социална мрежа, но има безкраен потенциал за свързване с отбран кръг от професионалисти, които могат да променят бизнеса ви.

4) Instagram 

 • Централно управление: Менло Парк, Калифорния 
 • Създаден: 2010 г. 
 • Активни потребители на месец: 1 милиард 

Instagram e миш-маш от хващащи окото визии и вдъхновяваща креативност, но също така е и социална мрежа, в която бизнеси продаващи продукти, инфлуенсъри и трейнери могат да виреят много успешно. 

След като въведоха постовете с опция за купуване през 2018г., потенциалнaта възвръщаемост от инвестицията (ROI) за бизнеси с продукти стана по-голяма от всякога.

Не само, че B2B бизнесите имат възможност да се свържат с огромна аудитория, но вече могат директно в Instagram да поставят линк към продуктите си и да продават през този линк директно от социалната платформа.

Ако таргетирате потребители под 35 години, Instagram е златна мина: 63% oт потребителите са на възраст между 18 и 34 години, на практика разделени и по пол: мъже и жени. 

5) Snapchat 

 • Централно управление: Лос Анджелис, Калифорния 
 • Създаден: 2011 г.
 • Активни потребители на месец: 360 милиона 

Това е най-младата от включените в списъка ни социални мрежи. Ако вашата таргет група ви попада в младата категория, определено е добре да присъствате и в социалната мрежа Snapchat. 

Най-активните потребители на Snapchat са главно 13-годишни, които прекарват над 30 минути на ден в това приложение. 

В Snapchat има главно потребителски генерирано съдържание, видеа от типа „зад кадър“, ексклузивни оферти и много съдържание от инфлуенсъри. 

6) Pinterest 

 • Създаден: 2010 г. 
 • Централно управление: Сан Франциско, Калифорния 
 • Активни потребители на месец: 322 милиона 

Най-популярният тип съдържание в социалната мрежа Pinterest включва пинове на теми като мода, хранене, обзавеждане, сватбена тематика, фитнес упражнения и „направи си сам“ идеи.

Освен това, всичко друго с богато визуално съдържание може да се позиционира добре в Pinterest. 

Основният процент, 81% от Pinterest потребителите, са жени. Ако целевата ви аудитория е главно женска, това определено е причина да инвестирате време в реклама в тази социална мрежа. 

Това не означава, че няма мъже в Pinterest. Всъщност 40% от новорегистриращите се в Pinterest са именно мъже. 

7) Reddit 

 • Създаден: 2005 г.
 • Централно управление: Сан Франциско, Калифорния 
 • Активни потребители на месец: 430 милиона 

Социалната мрежа Reddit се самоопределя като „главната страница на интернет”. Според класирането в Alexa, Reddit е един от топ 20 най-посещавани сайта в интернет. 

Reddit има уникален микс от съдържание и е общност с повече от 150 000 под общности, посветени на всевъзможни теми. 

С толкова много ниши и теми има място за всеки бранд и бизнес. Въпросът е да намерите онези, в които вашите таргет потребители са най-активни и да се съсредоточите върху тях. 

Подробен наръчник за маркетинг в социални мрежи 

До тук само открехнахме темата. Готови ли сте за навлизане в дълбокото? 

В такъв случай силно препоръчвам да си свалите Как да доминирате в социалните медии: Пълен стратегически наръчник. Този курс на Search Engine Journal ще ви запознае с всичко необходимо за маркетинга в социалните медии.

Той ще ви предложи ценни съвети и тънкости, доказани стратегии и идеи, които можете веднага да започнете да прилагате. 

Ако вече сами сте започнали да полагате усилия в посока маркетинг в социални мрежи, този наръчник ще ви помогне във всяка стъпка от процеса.

От създаването и оптимизацията на профилите ви до привличане на аудитория и ангажираност, както и създаване на връзка с клиентите ви. 

Искате да научите повече за рекламата в социалните мрежи или искате да назначите човек, който да работи за рекламата и маркетинга на вашия бранд в социалните платформи? Тази статия ще ви помогне.

Може също да използвате този наръчник като отправна точка и ресурс, който да ви даде представа какво да търсите в кандидатите за тази работа. 

Ако пък просто ви е любопитно да научите повече за маркетинга в социалните мрежи и не сте решили дали искате да инвестирате пари и време в него, този наръчник също ще ви бъде полезен.

Той ще ви покаже нагледно точно защо социалните медии са важни и ще ви въведе в сериозния потенциал за растеж и приходи, които можете да спечелите с успешна стратегия за социалните платформи. 

Ще научите как да си поставяте цели и конкретни целеви резултати за всяка от тези социални медии и каква възвращаемост на инвестицията да очаквате. 

Ще научите още как да се сдобиете с повече последователи и ангажираност със съвети и инструменти съответно за всяка от тези социални платформи. 

И накрая, авторите ще споделят тяхното виждане и прогнози за бъдещето и ще се задълбаят в най-бързо развиващите се социални мрежи, попаднали в нашето полезрение. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *