URL адрес

URL адрес (от англ. език – Uniform Resource Locator) или Унифициран локатор на ресурси, по-известен като „уеб адрес“, определя местоположението на всяка уеб страница в Интернет.

URL адресът също така определя как да извлечете този ресурс, известен също като „протокол“, като например HTTP, HTTPS, FTP и т.н.

Примерен URL адрес

https://lilacor.com

За правилно изобразяване във всички браузъри, URL-ите трябва да са по-къси от 2083 символа.

Оптимален формат на URL адрес

https://lilacor.com/category-keyword/subcategory-keyword/primary-keyword.html

Какво е URL адрес (унифициран локатор на ресурси)?

URL адрес е текст, който е разпознаваем от потребителя и е предназначен да замени символите и знаците (IP адресите), които компютрите използват за комуникация със сървърите.

Те също така идентифицират файловата структура на всеки уебсайт.

URL адресът се състои от:

 • Протокол
 • Име на домейн
 • Път (който включва специфичната структура на подпапките, от локацията на съответната страница)

и има следния основен формат:

protocol://domain-name.top-level-domain/path

Протоколът посочва как браузърът да извлича информация за даден ресурс.

Уеб стандартът е http:// или https://, като „s“ означава „защитен“ или “secured”. Също така, е възможно да включва и още възможности, като:

 • mailto: (който препраща към мейл клиент) или
 • ftp: (за обработка на прехвърляне на файлове ).

Името на домейна (или името на хоста) е разпознаваното от потребителите име на конкретната локация, където се намира ресурса (в повечето случаи уебсайт).

Мислете за top-level домейна (TLD) за нещо като категория за уебсайтове.

Въпреки че вероятно сте запознати с .com, .net и .org също така съществуват домейни като:

 • „.edu“ за образователни сайтове,
 • „.gov“ за правителствени сайтове и много, много други.

URL адресите съдържат също специфичните папки и / или подпапки, които са разположени на даден уебсайт, както и всички параметри (като такива за проследяване на кликвания или идентификационни номера на сесията – session IDs), които могат да бъдат запазени в URL-а.

Също така съдържат и връзки, които позволяват на посетителите да достигнат до конкретна точка в ресурса.

Защо URL адресите имат значение за SEO?

Съществуват три основни предимства на URL адресите по отношение на SEO оптимизация:

1. Подобрено потребителско изживяване

Добре написаният URL адрес предоставя както на потребителите, така и на търсачките лесна за разбиране индикация за това, каква ще е целевата страница.

Например, URL адресът по-долу е такъв, който наричаме „семантично точен“ (той точно описва неговата дестинация):

https://lilacor.com/seo-uslugi/on-page-seo

Дори ако си представим, че заглавният таг на тази страница е скрит, четеният от потребителя семантично точен URL адрес все пак ще даде ясна представа за предназначението на целевата страница.

В същото време, ще предостави на посетителите подобрено изживяване, като изяснява какво ще видят, когато кликнат върху линка.

Заслужава да се отбележи, че Google все по-често заместват URL-а в снипета на страницата с резултати с името на сайта и breadcrumb пътя.

Това най-често се появява при мобилни търсения.

2. Класиране

URL адресите са минимален фактор за класиране на сайтове, които търсачките използват в много малка степен при определяне на позицията на конкретна страница или уеб ресурс.

Въпреки че, те придават значимост на авторитета на самия домейн, използването на ключови думи в URL също е възможно да действа като фактор за класиране.

Въпреки че използването на URL адрес, който включва ключови думи, може да подобри видимостта на вашия сайт в търсачките, самите URL-и обикновено не оказват голямо влияние върху способността на страницата да се класира.

Затова не си струва да създавате абсурдни URL-и, само за да включите повече ключови думи в тях.

3. Връзки

Накратко, добре написаните URL адреси могат да служат като собствен анкор текст, когато се копират и поставят като връзки във форуми, блогове, социални мрежи или други онлайн локации.

Ползата тук е двойна:

Някои уебсайтове (като Facebook например) могат да оставят споделените връзки напълно неформатирани.

Неоптимизираните, семантично неточни URL-и могат да изглеждат незащитени и несигурни и вместо да привличат повече кликвания, те всъщност ги отблъскват.

Разпознаваемите от потребителите URL адреси им предоставят по-добра представа къде ще отидат, когато кликнат върху връзката.

В примера по-горе, търсачките могат да разпознаят URL адреса: https://lilacor.com/seo-uslugi/on-page-seo и да свържат страницата с термините в URL-а (SEO услуги и on-page SEO).

Използването на ключови думи във вашия адрес може да увеличи вероятността за класиране на сайта ви и за избраните от вас термини.

Най-добри SEO практики за URL-и

 • Поддържането на максимално опростени, уместни, убедителни и точни URL адреси е от ключово значение. Това ще даде възможност на вашите потребители, така и на търсачките да ги разберат и разпознаят (предпоставка за добро класиране).
 • Въпреки че URL-ите могат да включват идентификационни номера и кодове, най-добрата практика е да използвате думи, които потребителите могат да разберат и разпознаят.
 • URL адресите трябва да са описателни, но кратки. Виждайки само URL-а, потребителят (и търсачката) трябва да има добра представа какво да очаква като съдържание на уеб страницата.
 • Когато е необходимо, за добра четимост, използвайте тирета („-“), за да отделите думите. URL-ите не трябва да съдържат долни черти, интервали или други символи за разделяне на думите в тях.
 • Използвайте малки букви. В някои случаи главните букви е възможно да създадат проблеми с дублиращи се страници. Например, lilacor.com/Blog и lilacor.com/blog могат да се разглеждат като два отделни URL адреса, които да създадат несъответствия с дублирано съдържание.
 • Избягвайте използването на URL параметри, ако е възможно, тъй като те могат да създават проблеми със проследяването и дублирането на съдържание. Ако трябва да се използват параметри (UTM кодове, например), то не прекалявайте с тях.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *